Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Ružno pače lektira 2-razred


Ružno pače pisac: Hans Christian Andersen
Vrsta djela:
bajka
Mjesto radnje: pokraj starog vlastelinskog imanja.
Tema: dolazak na svijet malog labuda kojeg zovu ružno pače
Pouka: teško je biti drugačiji sam slab i prezren u svijetu bez razumijevanjaz arazličitosti.

Kratak sadržaj:

 Prekrasno ljeto: u polju se psenica zlati, zeleni se zob, sijeno je u stogovima, roda setucka na svojim dugim crvenim nogama i klepece egipatski. Oko polja velike sume, u sumama duboka jezera, a po jezerima - od silnog drveca ne vidi se sto sve. Na osuncanu mjestu usred polja ustobocio se star vlastelinski tvrdalj, zasticen, kao prstenom, dubokim opkopom punim vode. Izmedu vode i bedema razrastao se divovski repuh, prava repusina, toliko visok i bujan da bi u njemu dijete moglo stajati i ne bi ga se vidjelo. Usred tog repuhova gustika skrila je patka svoje gnijezdo i sjedila na jajima. Sjedila, sjedila, pa se malo promeskoljila da sva ne utrne, pa opet sjedila. Zamoran, dug, ozbiljan i dosadan posao. Napokon se patka, kojoj se cinilo da sve to traje cijelu vjecnost, poveseli: iz jaja se zaculo kljuckanje, a potom iz njih ispijucu zacudeni pacici. Najprije se cudom cude prostranosti svijeta u koji su upali: cak i krajnje skuceno skroviste cini im se neizmjerno velikim kad ga usporede s prostorom u jajetu.
 Mati im objasni da to ipak nije sav svijet; po njezinu, taj se pak prostire daleko s druge strane vrta, cak do zupnikove njive, ali ona tamo nikad nije bila. Propijukali su paperjasti kljunati klinci, sve jedan ljepsi od drugoga, iz svakog jajeta osim iz jednoga - najvecega. Nailazi jedna stara i iskusna patka pa uvjerava mamu-patku da je to najvece jaje purje, te je najbolje da ga ostavi. Jer s puricima samo muke, objasni ona i doda: Boje se vode, molim te! Ne mozes ih u vodu natjerati! No, kako majke znaju katkad biti pozrtvovne, tako i ova odluci ipak dogrijati i ovo svoje posljednje, najvece jaje. Najposlije se i iz velikog jajeta izvali mlado, ali veliko i ruzno, a ne onako ljupko poput ostalih pacica. U vodu ipak ulazi voljko i fino pliva. To otkloni patkin strah da je mali zbilja puric. Purani, naime, ne plivaju.
Opis likova:
Ružno pače: glavni lik priče, kao da mu se neće na svijetu kojem će dočekati  tolike nevolje, patka majka prihvaća ga kao ostale pačiće.

Linkovi

Dodaj svoj komentar