Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Telefonske priče lektira za 3 razred


Telefonske priče pisac: Giani Rodari
Vrsta djela:  Pripovjetke,
Mjesto radnje:
Vrijeme radnje:
Tema: Trgovački putnik svojoj ćerki preko telefona priča priče,
Kratak sadržaj:
SUNCE I OBLAK:     Veselo sunce je putovalo nebom i rposipalo svoje zrake  na sve strane. Oblak ga je upozoravao da se ne rasipa, jer tako od njega neće ostati ništa. Sunce ga nije slušalo, već je još s većom radošću darivalo zemlji svoj sjaj. Tako je svako zrno grožđa koje je dozrivalo dobilo svoj dio svjetlosti, svaki cvijet, trava, insekt, voda, i sve drugo na zemlji. Oblak je i dalje uvjeravao sunce, da kad više nebude imalo šta dati da ga nitko neće cijeniti. Ipak sunce je i dalje darežljivo sjalo.Oblak se začudio suncu kako uvijek mnogo daje , a ostaje isto i sve mu zrake pri zalasku budu na broju. Oblak se od čuđenja pretvori u oluju a sunce se veselo sputi u more  na zapadu.
Opis likova: Sunce- darežljivo, dobro, veselo.     Oblak- grub, zavidan, ljut, ohol.
CESTA KOJA NIJE NIKAMO VODILA:      Jedan dječak Martin često je šetao s djedom u selu i uvijek pitao i njega i druge, gdje vode tri ceste s raskršća.  Svi su mu rekli, jedna vodi prema moru, druga vodi prema gradu, a treća ne vodi nigdje. Njega je zanimala cesta koja ne vodi nigdje, svi su ga uvjeravali da zaista nevodi nigdje, ali on nije vjerovao, pa su ga prozvali Martin tvrdoglavi. Kad je još malo porastao, Martin se uputio da istraži cestu koja nevodi nigdje. S mnogo poteškoća na putu, a uz pomoć jednog psa, došao je do dvorca čije su prostorije bile pune blaga. Jedna gospođa ga je primila u dvorac i pokazala mu sve bogatsvo. Tamo je bilo: dijamanata, dragog kamenja, zlata, srebra. Gospođa mu je ponudila da uzme što hoće i još mu dala kola da poveze teret. Martin prihvati ponudu i sretno dođe u selo. Pas je na trgu istovario blago i nestao, a Martin tvrdaglava darivao je svoje poznanike, prijatelje i ostale. Svi su bili iznenađeni njegovim povratkom, i pitai su ga da im priča o svome uspjehu. Tad  su cestom krenuli i drugi ljudi, ali vraćali su se  čim bi došli do prve prepreke gustih stabala i mora tajni.
Opis likova:    Martin tvrdaglava-  dobar, srdačan, uporan, hrabar.
JAKOV OD KRISTALA:    Unekom gradu rodio se proziran dječak, nazvali su ga Jakov od kristala. Bio je kao i drugi dječaci, samo što je bio proziran poput stakla. Njegove misli i postupci bili su vidljivi svima. Jakov je odrastao u odraslog čovjeka. Jako su ga cijenili zbog njegove iskrenosti i dobrote, i mnogi su željeli postati kao on. Kad je u toj zemlji došao neki okrutni vladar, zavaldali su nepravda i nasilje. Za pobune i proteste ljude su kažnjavali najstrožom kaznom, nestankom i pogubljenjem. Jkaov od kristala je razmišljao o nepravdi, i njegove misli ljudi su razumjeli i tako se tješili. Zbog njegove pobune okrutni vladag ga je zatvorio u tamnicu. Tad se desio čudesan događaj. Vanjski i unutarnji zidovi tamnice su postali prozirni, tako da su prolaznici i dalje mogli vidjeti Jakova i čiatati njegove misli. Noću se iz tamnice rasipala jaka svjetlost po palači tiranina od koje nije mogao zaspati.
Opis likova:   Jakov od kristala- jako dobar, iskren, plemenit, pošten,

Linkovi