Carevo novo ruho lektira 2-razred

Carevo novo ruho pisac: Hans Christian Andersen
Vrsta djela:
zabavna priča - pripovjetka
Vrijeme radnje: nekad davno
Mjesto radnje: carev dvorac
Tema: naivni i umišljeni car
Pouka: ljudska naivnost i pohlepa imaju svoju cijenu .
Kratak sadržaj:
Bio jednom neki car kojeg je zanimala samo lijepa odjeca. Ni za sto drugo nije mario. Jednoga dana na njegovu dvoru pojave se dvojica varalica. Predstave se kao vrhunski tkalci koji tkaju najljepse tkanine na svijetu. Tkanine su to koje ne samo da su prekrasnih boja i uzoraka nego imaju i posve osobita svojstva - nevidljive su svakom tko nije sposoban za svoju sluzbu ili je pak neizrecivo glup. Tkalci-varalice naruce najfinije materijale koje potajno prodaju za svoj racun i vlastite dzepove. U svrhu zavaravanja postave tkalacke stanove i prionu »marljivo tkati«, ali bez icega na razbojima. Svoje najpostenije sluzbenike car salje u kratkim razmacima da provjere kako napreduje tkanje. Premda ne vide nista na tkalackim stanovima, ustraseni od svoje nesposobnosti i gluposti, oni izvjestavaju cara kako je tkanina prekrasna. Naposljetku car osobno, s cijelom svojom svitom ministara, njihovih pomocnika, sluzbenika, i ostalih dopuza, dode pogledati te predivne tkanine. U smrtnu strahu da se ne otkrije njihova glupost ili nesposobnost, svi se dive nicemu na tkalackim stanovima. 
Nagovore cara da te divne tkanine odjene za veliku povorku. Svu not uoci dana had je imala biti povorka, varalice su probdjele kraj sesnaest i vise upaljenih svijeca. Narod je mogao vidjeti kako se zure da dovrse carevo novo ruho. Pretvarahu se da skidaju tkanine s razboja, rezahu velikim nozicama po zraku, sivahu iglom bez konca i naposljetku izjavise: - Evo, ruho je gotovol Sada car sa svojom svitom dode pogledati novo ruho. Podizuci prazne ruke uvis, varalice mu »pokazuju« hlace, kaput, plast i tako redom. Car skine sa sebe svu odjecu, varalice ga odjenu u novo ruho lako kao paucina. I car pove' de povorku dok su komornici stupali iza njega s rukama u zraku kao da mu pridrzavaju skute. Sav se svijet divi novom carevom ruhu, sve dok neko nevino dijete iskreno ne povika: Ta on nema nista na sebil - Boze} cuj glas nevinostil - rece djetetov otac, a pukom se pronio sapat: - Dijete kaze da car nema nista na sebi - Nema nista na sebi! - povika naposljetku sav puk. Protrnu car, i njemu se samom cinilo da ljudi imaju pravo, ali misljase otprilike ovako: »Sad mi ipak valja ostati u povorci do kraja!« I zauze jos ponosnije drzanje. A komornici i dalje nosahu skute kojih nije bilo. 
Opis likova:
Car:  blijed poglavar uljujkan u agodnost svojeg vladanja.
Dvorjani:  skup dobro uhljebljenih carevih podanika.
Varalice:  propagandistički ukavci koji dobro smišljenim mamcem nasamare cara i njegove podanike.
Puk:  šarena masa svijeta koja leluja na na površini mora mišljenja što ih stvaraju njihove vođe i moćnici.
Dijete: gas savjesti istine, iskrenosti, neiskvarenosti. U svojoj nevinosti lišeno ambicija koje izviru iz materijalnih interesa.
Pogledaj crtani film Carevo novo ruho

Nema komentara:

Objavi komentar