Anica i spotski dan lektira 2-razred

Anica i spotski dan pisac: Desa Muck
Vrsta djela:
realistična pripovjetka
Tema: djevojčica Anica i njen spotski duh.
Kratak sadržaj:
 
Anica Pivnik osmogodisnja je djevojcica. Zivi s mamom, tatom i sestrom u kuci s vrtom. Ona je vesela djevojcica, spretna i okretna. Njen je jako dobar prijatelj djecak Jakov. Njih se dvoje dobro slazu i nikada im nije dosadno kada su zajedno. Jednog je popodneva Jakov dosao u posjet Anici. Bio je utucen i vrlo zalostan. Anica ga je pozeljela pitati je l i mu tko umro, ali to bi bilo neprilicno. Bilo bi to neprilicno zato sto je Jakovu mama umrla kad je imao pet godina. Sada zivi s tatom i bakom. Toga je dana Jakov bio zabrinut i neraspolozen zbog sutrasnjeg dana. Naime u skoli se trebao odrzati sportski dan! Tome se danu Anica veselila jer se nadala da ce u utrci pobijediti Spelu, veliku tuzibabu iz razreda. Jakov se toga dana uzasavao jer nije znao trcati i svi su mu se zbog njegova nespretnog trcanja uvijek smijali i rugali mu se. Anica je prijatelja pozvala da se uzvere na tresnju na kojoj je ona sjedila. Jakovu to nije uopce padalo na pamet. Bojao se pada. S druge strane, ako bi pao, slomio koju koscicu i dobio gipsf ne bi morao poci na sportski dan. Sada je Anica uvidjela kako bi Jakovljev strah mogao biti opravdan, pa ga je zamolila da joj pokaze kako trci.

Djecak je pristao, ali je Anica morala obecati da ce mu ostati prijateljica i kada vidi kako nespretno trci. Zaista, Jakov je trcao jako smijesno, podsjecao je na bubamaru koja u prevelikim gojzericama trci kroz gusto blato. Naravno, Anica je sada shvatila prijateljev strah od sutrasnjeg dana. Predlozila mu je neka zamoli tatu damu napise ispricnicu. Takvo sto nije dolazilo u obzir jer to ne bi dopustila Jakovljeva baka Milena. Milena je sportski nastrojena baka, svaki dan trci, u grad se vozi na biciklu, bavi se jogom, a na moru dnevno prepliva osam kilometara. Jakovu stalno govori kako se zdrav duh nalazi u zdravom tijelu, a i djecakovog tatu gnjavi neka se upise u neki sportski klub. Anica je odlucila pomoci Jakovu. Rekla mu je neka gleda nju kako trci, a zatim ce je oponasati. No, Jakovu se takvo sto cinilo komplicirano. Pa kako da istovremeno pomice i ruke i noge? Ipak je i on morao pokusati. Kad je potrcao, silno je mahao rukama. Anicin tata, koji se pojavio na vratima kuce, rekao je da izgleda kao avion koji ce poletjeti, a Anicina sestra Maja djecaka je usporedila s pijanom kokosi. U takvom okruzju, gdje ti se svi rugaju, zbilja je tesko vjezbati. Zato su se Anica i Jakov dogovorili kako ce vjezbati trcanje nocu na sportskom igralistu. Djevojcica je namjestila budilicu na ponoc. Kad je budilica zazvonila, tiho se iskrala iz kuce. Malo uplasena, jer nikada nije bila sama nocu vani, stigla je do prijateljeve kuce. Zajedno su krenuli prema sportskom igralistu. Sve je bilo mirno i tiho. Tisinu je prekinuo pritajen smijeh jednog para koji se u blizini ljubio. Zato su djeca krenula dalje, prema rijeci. I poceo je trening. Vec pri prvom pokusaju Jakov je pao. Rekao je da nije znao kojom nogom treba poceti trcati. Pokusao je ponovno. Anica mu je davala upute i bodrila ga. Ali je djecak ipak gubio nadu i vjeru u sebe govoreci kako nisu svi za sve. Njihovu je raspravu prekinula pojava goleme i zastrasujuce sjene. Anica se jako uplasila misled kako je to vodenjak ili divovski rak. Jakov ju je umirio. To im se pridruzio neki pas lutalica. Djecak je prijateljici dao upute kako se treba ponasati u nazocnosti nepoznatog psa. Treba se ostati miran, ne raditi nikakve nagle pokrete, znaci, ne smije se ni trcati.
 Ovo se posljednje samom Jakovu najvise svidjelo. Rekao je kako ce sada polako krenuti kuci. Krenuli su prema cesti, ali pas ih je pratio. Pred njima se opet pojavila neka sjena. Bio je to muskarac koji se cudio sto djeca rade tako kasno vani. Susret s neznancem Anicu je toliko uplasio da je dala petama vjetra. Jurila je prema svojoj kuci. Na njeno veliko cudenje, Jakov ju je prestigao. Trcao je tako dobro i tako brzo! Za Jakovom je trcao pas. Sve troje stali su zadihani pred Anicinom kucom. Kad je dosla do daha, djevojcica je pohvalila prijateljevo trcanje. Rekla mu je kako je trcao kao srndac. Jakov je zbog toga bio sretan i trceci je posao kuci. Sljedeceg dana je mama tesko probudila Anicu. Nakon nocnog izleta njoj se jos spavalo. Mama je pomislila da je Anica bolesna, kao i njena sestra. Maja bi se obicno uvijek razboljela prije sportskog dana. No Anica nikako nije zeljela propustiti utrku u kojoj ce sudjelovati Jakov. Mama je krenula na posao, ali se uplasena vratila jer je pred vratima bio pas lutalica. Anica je objasnila mami kako treba proci pokraj psa. Zatim je djevojcica doruckovala. Bilo joj je zao psa, pa je i njega nahranila. Onda je posla prema sportskom igralistu. Pas ju je pratio u stopu. Dala mu je ima Srecko. U utrci je najprije sudjelovao Anicin razred. Jakov je bodrio prijateljicu. Anica je ovaj put trcala puno losije nego inace. Uzasnula se kad je vidjela da je Spela prestize. Anica je na cilj stigla druga. Jakov joj je cestitao i tjesio je govoreci joj kako je lijepo trcala. To nije utjesilo djevojcicu. Za svoj neuspjeh u sebi je pomalo krivila Jakova i njihov nocni trening. Sljedeci na redu bio je Jakovljev razred. Jakov je odlicno poceo utrku. Jako je dobro trcao, bio je sesti! A tada se dogodilo nesto strasno. Popustila je gumica na Jakovljevim hlacicama za tjelesni, hlacice su skliznule nadolje i ovile se oko djecakovih gleznjeva, a djecak se stropostao na tlo. Svi trkaci, svi gledatelji, pa i profesor tjelesnoga, grohotom su se smijali. Na povratku kuci djeci se pridruzio Srecko. Jakov je pitao Anicu hoce li zadrzati psa. Anica je sumnjala da bi joj roditelji to dopustili. Djeca su zatim usutjela.

Cijelim putem djecak je stiskao sake. Prijateljica mu je tada rekla kako je ipak vrlo lijepo i pravilno trcao, sve do onog nesretnog dogadaja. Tada je Jakov zaplakao i rekao kako ce mu se svi uvijek smijati zbog tog dogadaja. Jos je strasnije bilo kad se i Anica pocela smijati. Djecak je povrijeden, ljut i zalostan otisao kuci. Tocno kako je Anica i mislila, njenoj je sestri popodne bilo dobro i opet je zadirkivala Anicu. Tata se ljutio zbog psa koji se stalno zadrzavao u blizini kuce. Prijetio je da ce pozvati zivodere da ga odvedu, a mama je predlozila da daju oglas u novine. Srecko je ipak dobio jelo, ostatke rucka. Djevojcica i pas cijelo su se popodne igrali. Njoj se cinilo da bi bilo puno zabavnije da je s njima i Jakov. Nedostajao joj je. Navecer je mama sjela na Anicin krevet. Porazgovarale su o protekloj utrci, a Anica je mami opisala Jakovljevu nezgodu. Obje su se tome slatko nasmijale. Mama je rekla kako ce se i Jakov jednog dana tome smijati. Anici se cinilo kako zbog tog smijesnog dogadaja Jakova voli jos vise. Mama je ocekivala da ce joj Anica povjeriti jos nesto. Kako je djevojcica sutjela, mama je ispricala da joj je susjed rekao kako je prosle noci vidio dvoje djece koja su nalikovala Anici i Jakovu. Tada je Anica priznala mami sve o nocnom trcanju. Mama je onda jos jednom ponovila pricu o svim opasnostima koje vrebaju na djecu, ali je rekla kako je nece kazniti jer je bila iskrena i priznala sto je ucinila. Anica je te veceri mirno usnula. Nadala se da ce se ovog sportskog dana sjecati kao dana kada je dobila psa, i da ce se jednom u buducnosti i ona i Jakov smijati njegovoj nezgodi.
Opis likova:
Anica Pivnik:  osmogodišnja djevojčica uvijek vesela i u pokretu, brižna i suosjećajna.
Jakov : Aničin najbolji prijatelj on je pametan, načitan i pun ideja za dobru zabavu.
Bilješke o piscu: 
Desa Muck rodena je 1955. u Ljubljani i danas je jedna od najpopularnijih slovenskih knjizevnica za djecu i mlade. Prije nego sto joj je pisanje postalo profesija Desa Muck radila je kao ilustratorica, njegovateljica hendikepirane djece, najavljivacica i glumica. Danas jos uvijek glumi u televizijskim serijama, a objavljuje i novinske kolumne. Za svoje knjige i radiodrame Desa Muck nagradena je brojnim nagradama, a njezina serija knjiga o Anici dobila je 2003. u Sloveniji najvise djecjih glasova u izboru za djeci najdrazu knjigu.

1 komentar:

  1. Djelo koje je napisala autorica Desa "Anica i sportski dan" ne bi smjelo biti na popisu obavezne niti neobavezne literature, jer na suptilan način stavlja u dječje umove neprimjeren sadržaj, te promovira Yogu kao nešto što bi trebalo biti za djecu posve normalno.

    OdgovoriIzbriši