Pluk, dječak iz solitera lektire za 4 razred


Pluk, dječak iz solitera
Pisac: AnaMarija Gertruda Šmit
Vrsta djela: Pripovjetka
Mjesto radnje: Soliter u jednom gradu,
Vrijeme radnje: 
Kratak sadržaj:
Dječak po imenu Pluk nema stana. On traži stan vozeći se u svom autiću po gradu. Golubica doli obavještava ga da u vrhu solitera ima jedna prazna sobica u koju se Pluk useljava. U liftu se Pluk upoznaje sa gospođom Čistunicom koja po cijeli dan čisti. U knjižnici se dječak Pluk upoznaje sa gospodinom Olovkom. Gospodin Olovka ga moli da spasi žohara Zazu od otrovnog spreja gospođe čistunice. Pluk je ponio Zazu u svoju sobu. Pluk više nije bio sam imao je prijatelje: Zazu, Doli i gospodina Olovku. Pluk je još upoznao doktora i staru gospođu Zima kao i mačora Stanka kojeg nije volio jer je bio opasan za golubicu Doli. Upoznao je i porodivu galamdžija u kojoj je živjelo šest dječaka i otac. Iznenada Doli poziva Pluka da dođe što prije u park. Vjeverica Vrtoglavica, koja se plaši visine nesmije da siđe s drveta. Pluk je odmah dovezao svoj autić dizalicu i spasio Vrtoglavicu. Pomogla mu je i Željka znatiželjka koja se toliko isprljala da nije smjela otići kući. Sve je riješeno u čistionici "Ostani tako". Djevojčicu su jednostavno strpali u mašinu i oprali.
Jednog dana Pluk je upoznao konja Dugokljusića koji je upao u kanal i nije mogao izaći. Sad je imao još jednog prijatelja, vlasnika konja Dugokljusića  koji se zvao Major. Portir iz solitera na nagovor gospođe Čistunice želi da otjera opluka. Međutim Major mu je naredio da dječaka ostavi na miru. Ali gospođe čistunica nema milosti. Promijenila je ključ na sobici i stavila tablu "Soba za šivanje". Sirotog Zazu poprskala je sprejom i bacila ga u kantu za smeće. No spasila ga je Doli koja ga je iz smeća donijela na kljunu. Sutra dan je galeb Proteza doveo jato galebova i drugih ptica i kružio oko prozora gospođe Čistunica. Lupali su kljunovima u prozor i strašno kričali. To ju je prestrašilo pa je pobjegla a Pluk se ponovo vratio u sobicu.
Pluk je posjetio porodicu Galamdžija i popravio je televizor. Željka je oboljela  pa je pluk nije mogao posjećivati, ali su održavali vezu pomoću Doli.  Željka, Pluk i Galamdžije dogovaraju se da idu na more, ali čistunica mora prije toga da provjeri dali im je stan čist. Došao je dan odlaska, Pluk će ići u svom autiću a ostali u galamdžijinom autu. Međutim galamdžijin se auto pokvario pa nisu mogli dalje. Pomogao im je Major koji je na Dugokljusića natovario svu djecu, a da mu se leđa nebi slomila podbacio je točkiće. Tako su konačno stigli na more. Tamo se Pluk izgubio u pjesčanim dinama ali muje školjka pokazala put. Na poziv golubice Doli , Pluk se vraća u grad jer gospodin Parković želi da posječe sve drveće u parku . Pluk je donio od gospodina Pustimraka jednu biljčicu koju je posadio u parku. Kad su radnici krenuli da sjeku drveća biljka se odjednom pretvorila u prekrasan grm kupina. Radnici su navalili da jedu kupine i prestali su da rade.
Tada se deslio čudo , svi koji su jeli kupine postali su jako veseli: skakali su, plesali i igrali se kao djeca. Svi koji su jeli kupine u parku postali su kao djeca. Pluka je to naljutilo i posjekao je grm. Željka treba da se vrati s mora. Gospođa Čistunica se plaši da će joj kćerka zaprljati stan , pa je napravila ogradicu u koju će smjestiti Željku. Pluka je to zaprepastilo, gospodin olovka je riješio problem. Dao je čistubnici džem od onih kupina i ona se počela ludirati i ponašati kao dijete. Pluk j eučinio još jedno dobro djelo: spasio je pticu Frčkavicu od prepariranja. Pluk ima rođendan. Tužan je jer misli da za njegov rođendan niko nezana. Ali nije tako, Karlo proteza mu je donio na poklon ribu, Doli mu je donijela pismo u kljunu, kojim ga prijatelji pozivaju da izađe van. Kad je izašao bio je iznenađen, njegov autić bio je ukrašen trakicama i cvijećem. U njemu je sjedio gospodin Ovolvka , a iza autića su bili dječaci i gospodin Galamdžija u svome autu. Svi su pjevali "Dugo nam dugo živi Pluče". Svi su mu donijeli poklone i onda su otišli na izlet.
Bilješke o piscu:
AnaMarija Gertruda Šmit rođena je 1911 godine u Kapellu u Holandiji. Napisala je sledeća djela: Debeljuco Dap, , Pauk Sebastijan,  Pluk dječak iz solitera. Dobila je najveću nagradu iz oblasti književnbosti . Umrla je 1995 godine u Amstredamu.

Nema komentara:

Objavi komentar