Čudo od djeteta lektira za 4 razred

Čudo od djeteta
Pisac: Advan Hozić,
Vrsta djela: Pripovjetka,
Mjesto radnje:
Vrijeme radnje:
Tema: Tvrtko čudo od djetea , njegovo školovanje i odrastanje.
Ideja: ako je neko tvrdoglav i ne želi slušati druge neznači da je glup i da nezna ništa.
Kratak sadržaj:
Rodio se mali dječak koji  je već u prvim minutama svog života postao čudo od djeteta, jer se rodio s dva zuba. U 4 mjesecu je počeo da puže, a u 8 mjesecu je prohodao a u 14 mjesecu progovorio. Tata mu je dao ime Tvrtko Dizdarkoje mu je sasvim odgovaralao. Kad je krenuo u školu bio je čudan đak, svašta je znao ali nije htjeo da piše niti da slupša šta učitelj priča, a on kaže
"neka me upišu u neki stariji razred da se ne gnjavim onim šta već znam".
U 5 razredu je postao još veće čudo. Bio je trapav, ćutljiv i zatvoren, puno je čitao. Učitelji su tražili svoje a roditelji svoje a Tvrko je radio po svome. Uskoro je izbio nesporazum s učiteljem fizičkog odgoja , jer Tvrtko nije radio što je učitelj od njega tražio. Jednog dana su u školu došli predstavnici plivačkog saveza. Tražili su od direktora da Tvrtka oslobode od nastave pet danma kako bi se on pripremio za natjecanje u plivanju. Mladi nastavnik se zaprepastio, on nije znao da Tvrko trenira plivanje. Otišli su na takmičenje i Tvrko je osvojio dvije zlatne i dvije srebrene medalje. Zatim je išao na takmičenje u džudu. Krišom se bio upisao u džudo klub. Sa takmičenja se vratio sa medaljama na čuđenje učitelja i roditelja. Slično je bilo i sa učiteljicom muzičkog Berkom. Mislila je da je tupoglav jer nezna note, govorila je da je bez sluha i nemože da pjeva u horu. A onda ga je jedne večeri vidjela u parku kako svira gitaru i pjeva društvu na engleskom. Kad je to saznala učiteljica engleskog bila je vrlo iznenađena. Učitelj Srmec je dodao da Tvrtko nema pojma o tehnici. Pozvali su ga u zbornicu da ga pitaju od kud zna da pjeva na engleskom, a on im je odgovorio da je naučio s ploča. Učitelj Srmec je promijenio svoje mišljenje kad mu je Tvrko pomogao da popravi auto. Eto to je pričao čudu od djeteta . Trvko je prolazio kroz školu kao raketa.
Opis likova:
Glavni lik - Tvrtko : čudo od jdetata, u svemu je napredniji i bolji od drugih, svojeglav, spretan, brzo uči, inteligetan, povučen, dobar.
Bilješke o piscu:
Advan Hozić rođen je u Kotor Varoši 1926 godine. Živi u Sarajevu. Objavio je neokliko zbirki priča: Sumnjivi telećak, Čudo od djeteta, Drugovi, Azrino magare. ITD.

3 komentara:

  1. Ima nekih grešaka ali je stvarno lijepo napisano🥰

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljivo Ali fali najzanimljiviji dio u prici I da je samo malo kraci kratak sadrzaj!Puno pomoglo..!

    OdgovoriIzbriši