Šarenka - Lektire za 6-razred

Šarenka  

pisac:  Skender Kulenović
Vrsta djela :
pripovjetka
Vrijeme radnje : nekada davno
Mjesto radnje : u sobi , u štali , u majčinom zavičaju
Tema : Ljubav jednog dječaka prema Šarenki i njen znaaj za njegovu obitelj
Pouka : Ne smijemo zaboravljati one koje volimo , i praviti se da ih ne poznajemo.
Kratak sadržaj :
Mehinica je tiho otvorila vrata. Ona je bila dadilja i druga mati dječakova. Radosno mu je rekla da se njegova Šarenka otelila. Zbacio je postelju i onako bos i u gaćama otrčao u štalu. Kada je pitao majku zašto su Šarenki veliki trbusi , rekla je od djeteline. Dadilja mu je rekla istinu da se u njenom trbuhu nalazi tele. Kada je ušao u štalu ugledao je njegovu malu glavicu. Šarenka ga je nježno grlila i lizala. Telence se lagano podiglo i veselo mahalo repićem. Nakon nekog vremena dječak je osjetio da mu je hladno. Da se malo zagrije , stavio je taban na čelo psa Baraka koji je ležao zavezan kraj vrata. Barak ga ugiže za petu. Počeo je da ga udara , ali Barak poče da ga liže. Ručak je bio u slavu Šarenke , bogat i gotovo svečan. Došlo je i vrijeme da se presele u majčin zavičaj. On i njegova sestra završili su osnovnu školu , otac je htio da ih dalje školuje , ali u rodnom mjestu nije bilo gimnazije. S njima se preselia i Šarenka. Osiromašili su. Šarenka je bila glavna hraniteljka. Jednog popodneva , kad se vratio iz škole saznao je da je otac prosao Šarenku. Novcem od Šarenke moglo se živjeti neko vrijeme. Zaboravili su Šarenku pa čak i on koji ju je najviše volio. Vraćao se jednom iz ribolova , kad pred njim krava. Stala nasred kaldrme i gleda ga. To je bila Šarenka. Htjede je pomilovati ali u istom trenutku - ne zna zašto – osjeti se kao krivac. – Ti si se prevarila – rekao joj je to u sebi , to nisam ja. I zaobiđe je.
Pričao je to poslje majci , mati je samo ćutala.
Opis likova:
Glavni likovi : dječak ( Skender ) , Šarenka
Sporedni likovi : Mehinica , mati , otac , sestra , Barak ( pas ) , tele
Osobine likova : Dječak – Dječak je bio nježan i osjećajan. Volio je životinje.
Bilješke o piscu:
Skender Kulenovic se rodio 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je zavrsio osnovnu skolu, a potom nakon naglog osiromasenja porodice (agrarna reforma) prelazi u majcino rodno mjesto Travnik gdje od 1921. do 1930. godine kao vanjski ucenik pohadja Jezuitsku gimnaziju. U trecem razredu gimnazije javio se prvim knjizevnim radom (soneti Ocvale primule).
Od 1930. godine studira pravo na zagrebackom sveucilistu. 1955. godine prelazi u Mostar na mjesto dramaturga Narodnog pozorista, jedno vrijeme je i urednik u beogradskoj Prosveti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, izmedju ostalih Dvadesetsedmojulske nagrade SRBiH (1971) i nagrade AVNOJ-a (1972). Bio je clan SANU, ANUBiH i JAZU. Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.

Nema komentara:

Objavi komentar