Doživljaji miša Šiša lektira 1-razred

Doživljaji Miša Šiša  pisac:  Ivica Vanja Rorić
Vrsta djela:
bajka,
Vrijeme radnje: ljeto, dan, noć,
Mjesto radnje: obala Duge rijeke, priproda,
Pouka: u životu nailazimo na puno preprekam a možemo ih savladati ako smo mudri, pametni, snalažljivi, hrabri i uporni.
Kratak sadržaj:
Poljski miš šiš je živio u kućici od riječnih školjki. Uživao je sjedeći na nekom oblutku, hladeći noge u vodi i svirajući u travku, a onda bi travku stavio iza uhai krenuo u potragu za hranom. Jednom se čitav dan prepustio uživanju i navečer čvrsto zaspao sanjajući strašnog crnog mačka. Mačak ga je jurio cijelu noć. San mu je prekinuo brat iš , pokucavši na vrata. Šiš ga je primio u kuću i nastavili su da žive zajhedno sve dok se nije dogodila nesreća. Iš je nestao s kornjačom u rijeci. Čam,čićem od papira, koji  je neki dječak bacio u rijeku, Šiš krenuo da traži brata. Obraćao se za pomoć suncu, vjtru, ptici, rijeci, a onda bi olakšavao svoju tugu svirajući svoju pjesmicu. Tad se rijeka umirila pa je ga čula riba. Odala je tajnu Šišu, ali mu je ispričala isvoju nesreću da je izgubila svoju sestru srebrenku, kraljicu svih riba. Odvezla je čamac do obale i kazalu mu gdje će pronaći brata. Došao je do donjeg žabara i začuo kreketanje. To je pjevao ludi tanasijekoga su proglasili ludim kad je rekao da je vidio kornjaču gdje nosi miša na leđima.  Šiš je uvjeravao žabca da je to istina i da je to njegov brat. Zatim su njih dvojica došli u gornji žabar gdje je već počeo koncert. U međuvremenu Šiš je zaspao i ponovo usnio mačka koji ga je i prije proganjao u snu.
"Oj mišiću dobro znaj,
bogme ti je došo kraj,
Da si vala božji tetak,

Miš se probudio kada je Tanasije nastupio na koncertu, zasvirao u svoju travku i tako uljepšao njegov nastup. Tako je tanasije pobjedio, a Šiš dospio u torbu strašnog mačka. Mačak je izazivao Šiša i rugao se mu se, ali to nije dugo trajalo jer mu je mišić progrizao torbu i pobjegao. Diošao je u jedno selo u kuću lovca luke i našao se u potkrovlju. Tu se u tegli praćakala ribica.  Tu je bio i riđokosi dječak. Šiš je popričao s njim, čak je dobio i malo hrane, a onda je uzeo svoju travkiu i zasvirao.
"Svemu sam se divila,
nikom nisam skrivila,
Imam hrane, imam vode,
ali šta ću bez slobode.

Dječak ga je poslušao i zapitao o kome pjeva tako tužno. Mišić mu je objasnio da pjeva o ribici srabrenki i zamolio dječaka da je pusti na slobodu. Dobri dječak je pustio ribicu, ali i ostale životinje, zeku, vjevericu, sjenicu, kreju, grlicu. Tada je bio i tužan i radostan, ali shvatio je šta je sloboda. Poslije je zaspao, a miš Šiš je prilegao u njegovu cipelu. U sobi se pojavio mačak i ugledao Šiša. Ovaj se snašao i sakrio se u pušku lovca Luke. Iz druge cijevi se oglasio jedan miš, to je bio Iš. Šiš i Iš su bili srećni što su opt zajedno i pjesmom izazivali mačka koji te noći nije ni oka sklopio. Kad je svanulo lovac je uzeo pušku i krenuo u lov, a mišići su brinuli kako da se izbave iz puške. Pomogao im je slijepi miš i odnio ih njihovoj kući. Na kućnom pragu je njihov mlađi brat Š sjedio i svirao frulu od školjki ukrašenu biserima, na kojoj je pisalo "Hvala ti što si me izbavio. Kraljica Srebrenka." Tako su Š, Iš, Šiš nastavili da žive u kućici od riječnih školjki.
Opis likova:
Šiš: poljski miš, nestašan, lutalica, hrabar, znao je da uživa, bio je dobar svirač, sanjar, pametan, mudar, uporan.
Iš: nepromišljen,jer je otišao na kornjači i izgubio se.
Š: najmlađi brat šiša i iša, nestašan, svira frulicu. Sretan je što se sastao s braćom.
Ostali likovi: crni mačak, ludi Tanasije, dječak, lovac Luka, slijepi miš.
Bilješke o piscu:
Ivica Vanja Rorić je poznati Bosanskohercegovački pisac. Rođen je 1951.g u Foči kod Doboja. Živi i radi u Sarajevu. Piše pjesme i priče. Objavio je knjige: Đački kalendar, Enci menci nakamenci, Eno ide bubamara, Priča do priče, Pjesma do pjesme, Svmirko traži sreću, Dječak grli svijet, Dugab u travi, Vrbova grančica, Jelin osmijeh, Doživljaji miša Šiša,  itd.

Nema komentara:

Objavi komentar