Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Jablan - Lektira za 6-razred


JABLAN  Pisac : Petar Kočić
Vrsta djela :
pripovjetka
Vrijeme radnje : 1902. God.
Mjesto radnje : na strnjištu ispod sela
Tema : Ova pripovjetka govori o dječaku Luji i njegovom prijatelju Jablanu koji je ponosno stao pred kneževskog lika Rudonju i tu stekao pobjedu.
Pouka : Uvijek trebamo podržati prijatelja u bilo kojoj situaciji i bodriti ga da ostvari ono što želi.
Kratak sadržaj: Na strnjištu ispod sela , u jednoj zabrdici , skupio se Lujo pod haljinicu. Samo mu viri pjegavo lice s krupnim orahastim očima i nekoliko pramičaka žućkaste kose , rasute po čelu. Pred njim na nekoliko koraka pase Jablan. Svake večeri do neke dobi noći napasao je Lujo svog Jablana. Volio je Jablana jer je on najjači lik u cijeloj okolici. Sutra će se jablan bosti s carinskim bikom. U Luji već odavno bukti želja da se Jablan i Rudonja pobodu.O tome Lujo budan sanja. Čas vidi kako je Jablan pao , kao uboden izdiše , pa čas kako je nadbo Rudonju , pa ponosno stoji na mejdanu. Nakon duge noći suce se lagano pomaljalo iza planinskih vrhunaca , koji još počivahu u jutarnjem sumraku. Probudio se i Lujo potrčao prema Jablanu i nježno ga pomolovao. Kad su se dobro najeli njih dvojica krenuše prema kneževoj kući. Stigoše oni , kad tamo se skupilo puno ljudi. Luji se steglo srce kad je ugledao Rudonju. Učinio mu se strašan , golem i deblji i veći od Jablana. Susreli se Jablan i Rudonja i počnu se bosti Lujo sav u strahu , a srce mu se steže od boli. Jablan stari i lukavi porno na Rudonju ispod vrata. Iz vrata prsnu krv Rudonji , a Jablan stoji ponosno na majdanu i riče , a snjim i Lujo.
Glavni likovi : Lujo i Jablan
Sporedni likovi : Rudonja i knez
Osobine likova : Lujo – običan dječak koji voli svog prijatelja , poštuje ga i misli na njega. Želi da mu ugodi i da mu ništa ne nedostaje.
Jablan : iako je obična životinja ima osjećaje prema svojemu prijatelju , te je spreman dati život za njega.
Bilješka o piscu:
Književnik i borac Petar Kočič rođen je 1877.godine u selu Stričićima na Zmijanju, u Bosanskoj krajini, tj.neposredno pred austro-ugarsku okupaciju BiH.Završio je 2 razreda OŠ u manastiru Gjomenici gdje mu je otac-bivši sveštenik, bio zakulurađen. OŠ dovršio je u Banja Luci, a 1891.godine upisao je gimnaziju u Sarajevu Zbog sukoba sa šklskim vlastima prelazi 1899.godine u Beograd gdje je okončao svoje gimnazijsko školovanje. U Beču je studirao slavistiku. Tu se aktivirao na književnom i političkom polju...


Njegova najpoznatija djela su zbirke pripovijedaka "Jauci za zmijanja", "S planine i ispod planine"; pripovijetke: "Jablan", "Kroz mećavu", "Istiniti zulum Simeuna Đaka"; "Mračajski proto", "Mrguda", "Vukov gaj"... Umro je 1916.godine u duševnoj bolnici.

Linkovi

Dodaj svoj komentar