MOR lektira 8-razred

MOR  pisac: Đuro Sudeta
Vrsta djela:
fantastična propovijest.
Tema: nesretna ljubav dvoje mladih koje dijele staleške različitosti.
Mjesto radnje: vlastelinsko imanje.
Vrijeme radnje: početkom 20 stoljeća.
Kratak sadržaj:
Mor je sin upravitelja vlastelinskog imanja. Zaljubljen je u Šu, vlastelinovu kćer koja mu uzvraća ljubav, ali oboje su svjesni staleških razlika između njih dvoje. Šu i Mor provode vrijeme šetajući u prirodi i uživajući u ljepoti šume,m rijeke , livada, neba. Oboje vole prirodu m, njihova je ljubav plemenita , čista i iskrena. Otac od Šu svojoj je kćeri namijenio Arna, plemića koji je staleški primjereniji jednojj vlastelinskoj kćeri. Pokušavajući se obuzdati u etrpeljivosti prema Arnu , Mor ga je u nekoliko navrta ismijao, a kad je u tome pretjerao vlastelin otkaže službu Morovu ocu. Morov otac vezan za prirodu kao i Mor umire od bola i žalosti kad na imanje dolazi novi upravitelj.
Šu je odlučila razgovarati sa ocem i priznati mu jasno svoju ljubav prema Moru i zamoliti ga da Mor ostane nna imanju , no odustaje od razgovora kad vidi kakmo joj otac zadivljeno priča sa novim upraviteljem. Mor je pokopao oca u šumi koju je on toliko volio , u najljepšem dijelu šume, tamo ngdje je samo on zalazio a potom se pretvara u vukodlaka. Vrijeme prolazi a vukodlak se osvećuje , kolje stoku i ispija joj krv ,m baca otrov u bunare,m pali stogove žita. Seljaci se bune a i u vlastelinske odaje uvukao se strah. Šu se nakon Morova odlaska razboljela, a njena bolest neprestano se razmahuje. Uskoro se otriva kakv je čovjek zapravo Arno, iako plemićkog porijekla siromašan je kockart,m lupež i pustolov. I novi upravitelj na imanju nista bolji , svi planovi modernizacije zapravo su njihove spletke kojim namjeravjau namiriti svoje kockarske dugove. Na imanju sve kreće nizbrdo , Šu se osamljuje , tuberkoloza sve više napreduje,m otac je šalje na liječenje u Švicarsku. Arno naglo nestaje sa imanja ,m krivotvorio je vlastelinov potpis i podigao veći iznos novca u više navrata. Šu nakon toga umire u dalekom Davosu, nevidjevši više ni imanja ni voljenog Mora. Vukodlak ostaje stoljećima sa silnim bolom i čežnjom svako predvečerje čeka voljenu Šu da se vrati cestom prema imanju.
Opis likova:
Mor :  glavni lik ove pripovijesti, sin upravitelja vlastelinskog imanja.snažan i lijep kao priroda kojoj se potpuno predaje zaboravivši nekadašnje školovanje u gradu.
Šu:  lijepa vlastelčinska kći,m zajubljena u Mora, očarana načinom na koji on živi. Prihvaća bolest i smrt gotovo kao kaznu za svoju i očevu oholost.
Arno:  kockar , varalica, pustolov plemićkog porijekla. glavni uzrok tragedije u skladnom svijetu oko rijeke Pločnice.
Bilješke o piscu:
Đuro Sudeta rođen je 10 travnja 1903. godine u Staroj Ploščici kraj Bjelovara, gdje je završio osnovnu školu a potom upisuej gimnaziju u Zagrebu. Živi teško stanuje u vlažnim stanovima, te je već kao maturant obolio od tuberkoloze. Od 1923. godine radi kao učitelj u Virju ali mu se stanje pogoršava toliko da više nemože raditi. Umro je u kprivnici 30 travnja 1927. godine. Prvo njegovo djelo bilo je pjesma Suton, tiskana 1919. u šasopisu Luč. 1924 objavljena mu je knjiga pjesama Osamljenim Stazama. a dvije godine kasnije zbirka Kućice u dolu. Nakon smrti objavljena mu je zbirka pjesama Sutoni, te fantastična pripoviojest Mor.

1 komentar: