Galeb Jonathan Livingston lektira 8-razred

Pisac: Richard Bach
Vrsta djela:
suvremena bajka ili alegorijska priča, (na što ona asocira zaključite sami).
Tema: priča o galebu koji se nije zadovoljavao sumornom i ogrničenom svakodnevnicom.
Ideja: što je smisao ljudskog postojanja, može li čovjek postići savršenstvo.
Mjesto radnje: neodređeno, more i jedna obala.
Vrijeme radnje: sadašnjost.
Kratak sadržaj:
Jutro je , jato gladnih galebova otima se za bačenu hranu s ribarskih barki. podalje od njih jedan galeb uvježbava okret u zraku, Jonathana ne zanima hrana njega zanima samo letenje, sve više vremena provodi vježbajući i osamljuje se od jata. Nakratko se vraća u jato i lovi hranu no međutim odjednom svaća besmislenost takog života. Daleko sam na pučini gladan i umoran ali sretan što može vježbati brzo letenje i poniranje gdje je postigao najveću brzinu do sad 165 km/sat i pritom se zabio u vodu i onesvjstio, kad je došao k sebi već je bila noć. Nesretan zbog neuspjeha začuje u sebi glas koji mu govori da je on ipak ograničeni galeb i da mora prihvatiti svoju ograničenost. Obećava sebi da će se vratiti svom jatu i živjeti kao ostali galebovi. Tad se uputi prema obali ali opet začuje glas u sebi da galebovi ne lete po mraku. Glas je bio sve jači govorio mu je kako galebovi nemaju oči ni kratka krila da lete po mraku, tad shvati kratka krila trebao je samo saviti krila i letjeti samo njihovim vrhovima. Ne razmišljajući dignuo se uvis da isproba, savio je krila i upravljao samo njihovim vrhovima postigao je brzinu od 260 km/sat i tik iznad vode raširio je krila i vinuo se u visinu, sretan presretan. Čim je sunce izašlo nastavio je sa vježbama postigao je još veću brzinu 396 km/sat i projurio je pored svog jata, jonathan je bio presretan naučio je nove akrobatske okrete petlju, polagani valjak, leđni kovit i letenje na nož. Kad se naveče pridružio svom jatu starješina mu je naredio da stane u sredinu što je značilo ili čast ili sramotu, iznenadio se kad je starješina rekao da je sramota za jato i da je povrijedio tradiciju porodice galebova te da radi protiv rodnih zakona jela i opstanka,m stoga ga izopćuju iz jata  i mora otići živjeti samački na daleke hridi. Jonathan je pokušao objasniti jatu svoju sreću međutim jato mu je okrenulo leđa. Ostatak života Jonathan je proveo u samoći, koja ga nije boljela kao činjenica da njegova braća žive u neznanju i duhovnoj bijedi.

On je svaki dan učio sve više i do savršenstva naučio sve o letenju. Dok su drugi galebovi čučali u magli on se dizao u visine do vedrine neba i korsitio zračne struje u letenju i bolje se prehranjivao . Oslobođen dosade, straha i gnjeva Jonathan je dugo poživio. Dok je jedne večeri spokojno letio nebom, doletješe do njega dfva bijela labudam, u razgovoru sazna da i oni vladaju sviom vještinama letenja. Upita ih tko su oni, a oni mu odgovoriše da su oni njegova braća te da su došli odvesti ga kući. Kad je rekao da on nema kuće ni jta da je prognan, pobavijesti še ga da je došlo vrijeme jeedne druge škole letenja. Napuštajući zemlju Jonathan primjeti da i njegovo tijelo popstaje sjajnije poput njegovih pratilaca te da sad može letjeti brže i bolje. Isprobavajući krila zantno nadmaši sve što je dosad postigao. Potom ugleda morsku obalu nad kojom je letjela nekolicina galebova pa pomisli zašto je tako malo galebova pa nebo bi moralo vrvjeti od njih. Idućih dana jonathan da oovdje može naučiti o letenju koliko i nazemlji,m ali ovdje su svi kao on, cilj im je doseći savršenstvo u letenju. Nakon nekog vremena jonathan upita svoga instruktora Sullivana zašto je ovdje tako malo galebova. Saznao je da svaki galeb živi mnogo života dokm ne shvati smisao. Tako prolazeći u novi život idući svijet bira se prema onom što si naučio u prošlom, ne naučiš li ništa biraš isti život kakav si imao. Tad mu Sullivan reče "ti si Jonathane naučio sve odjednom i nisi morao proći onolike živote kako bi došao do ovoga". Čjang je bio galeb starješina,m i uskoro se spremao napustiti taj svijet jer je stekao savršenstvo, Jonathan ga zamoli da i njega pouči kako to postići. Čjang mu je rekao da se mora osloboditi mišljenja o ograničenom tijelu, da je njegova prava priroda savršenstvo, koje je istodobno svugdje u vremenu i prostoru. Kad pojmi to savršenstvo onda će svladati i vrijeme i prostor.

Jonathan je ostao i radio sa galebovima pridošlicama, ali silno je želio vratiti se na zemlju i pomoći nekom galebu koji kao i on nekada želi naučiti sve o letenju. Tako snagom misli prenese se na zemlju, da dalekim hridima zatekne galeba Fletchera Lynda, kojeg je jato upravo izopćilo iz istog razloga mkao i njega. Fletcher mu obeća da će se vratirti jatu čim nauči letjeti, nakon nekog vremena imao je šest  učenika,m poučavao ih je s mnogo strpljenja, no bilo im je teško shvatiti da je njihovo tijelo ništa doli samo misao. Uskoro im Jonarhan reče da se vrate u jato ali jato im opet okrene leđa. No jonathana to nijesmelo i dalje je poučavao galebove a s vremenom je bilo sve više slušača. Jedne noći došao m,u je galeb Kirk koji je imao ukočeno krilo a silno je želio letjeti,m pod jonathanovim utjecajem kirk poleti brzo i lako. Idućeg jutra je oko njih bilo već tisuću ptica, jonathan im je pričao o slobodi galeba da leti, da dostigne savršenstvo, poučavo je da trebaju odbaciti sve što ih sputava u tome bilo zakone bilo strahove. Jednog dana dok je fletcher tumačio brzi let na putu mu se ispriječi mladunče, kako bi izbjegao skrenu u stranu i zabi se u stijen. Pomisli da je mrtav ali mu jonathan reče da nije mrtav samio je na višoj razini svijesti i da mođe da izabere hoćeli ići dalje iliostati ovdje. Beživotno tijelo flechera pokrenulo se nakon laganog jonathanova dodira.  To je izazvalo opće zaprepaštenje i svi su počeli kričati da je jonathan vrag, krenuli su prema njima da ih napadnu,m njih dvojica već su bili kilometar daleko snagom misli. Potom Jonathan reče da odlazi drugim jatima, a Fletchera opstavlja kao instruktora svome jatu. Rekavši da tjelesne oči su ograničene te valja gledati s pomoću razumijevanja, to reče i isčezne. Dolje ostade galeb Fletcher sa skupinom novaka. Spoznavši u jednom trenutku da njegov učitelj Jonathan nije bio nimalo nadnaravniji od njega , Fletcher se predade učenjum, uvjeren da će se uskoro susresti sa Jonathanom.
Opis likova:
Galeb Jonathan Livingston: glavni lik, usamljeni mladi galeb koji nemari za običaje i zakone jata, uporan, snažan i samopouzdan, teži za znanjem i savršenstvom, odgovoran, dobar, osjećajan, plemenit, "nevolim mržnju i zlo dabome", utjelovljuje lik čovjeka koji ruši besmislene prepreke i koji pslobođen prizemnosti i ograničenosti spoznaje ljubav kao vrhovni zakon.
Bilješke o piscu:
Richard Bach -pročitaj više o piscu.

1 komentar: