Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Medo Winie zvani Pooh lektira 2-razred


Medo Winnie zvani Pooh pisac: Alan Alexander Milne
Vrsta djela:
pripovijetka
Vrijeme radnje: neodređeno
Mjesto radnje: šuma
Likovi: Medvjedić Pooh, Christopher Robin, Sova, Njar, Praščić, Klo i Kan
Kratak sadržaj:
Prva nestašna avantura malog mede je bila kako nabaviti med od pčela. Medo je  odlučio nekako prevariti pčele i ukrasti njihov med, jer je bio jako gladan. Smislio je ideju da će se pretvarati da je on oblak. Zato je uzeo balon i  poletio. Pčele su bile sumljičave kad su vidjele taj čudni oblak, jako su se uznemirile  i počele oblijetati oko košnice da je zaštite. Vidjevši da su ga pčele primjetile,Medo  se odluči  spustiti na zemlju. Ali to je bio problem problem, jer balon kojim je letio nijen htjeo da se spusti. Tad mu je u  pomoć  došao  christopher Robin , svojom puškom je pogodio balon. Pooh sleti na zemlju, bio je tolik prestrašen da je i daljke držao konop na kojem je bio balon. Posle toga  Pooh je otišao u posjet svom prijatelju Zecu. Zec mu je ponudio hranu, tad se medvjedić najeo maslaca i meda. No kada je htio krenuti kući, nije mogao izaći iz zečeve jazbine jer kako je puino jeo postao mu trbuh veliki. Morao je ostati sedam dana kod zeca na dijeti kako bi mogao izaći iz jazbine. Zatim je Pooh odlučio poći u lov sa  Praščićem. No kako je pao snijeg, Prašćić je čistio snijeg oko svoje kuće, prašćić ugleda kako Pooh slijedi  tragove u snijegu i upita ga koga on to lovi. Pooh je mislio da je to lisica ili lasica, no na kraju shvati da je pratio svoje tragove.
Medo želi pomoći prijatelju magarcu Njari. Njaro je prije nekog vremena izgubio rep, pa njih dvojica kreću da ga traže. Dođoše do Sove pa je zamoliše za pomoć, tad vidješe da  Sova koristi Njarin rep kao novu uzicu za zvono. Uzeli su rep od Sove a Christopher Robin pričvrsti ga natrag magarcu. Magarac Njar je slavio rođendan, pa su Praščić i Medo nosili poklone. Praščićev za poklon nosio balon koji se putem probušio, a Medo je pojeo sav med iz ćupa koji nosio Magarcu za poklon. Magarac Njar je vrlo snalažljiv pa je probušeni balo stavio u ćup.
Opis likova :
Medo Winie: medvjedić teška koraka, katkad domišljat, ali najčešće s vrlo malo pameti.
Christopher Robin: dobar dječačoć koji voli životinje, a zaljubljen je u svog medvjedića "šašavi moj medo " tepa mu.
Zekoslav: realist i pomalo zafrkant.
Praščić: izmišljač svjeg obiteljskog stabla.
Njar: stari sivi magarac, zamišljen i neusmjeren, beskoristan mislilac.
Sova: mudrijašica koja zna sve.
Mama Klo i sin Kan : čudne životinje za koje u šumi nisu ni znali da postoje dok se nisu pojavili. Klo j ebrižna majka,

Bilješke o piscu:
Alan Alexander Milne bio je britanski novinar koji je pisao romane, drame i priče za djecu. Rođen je 1882. godine, a umro je 1956. Pripovijest o medi Poohu autor je napisao u čast svog sina Christophera Robina. Knjiga je prevedena na skoro sve svjetske jezike.

Linkovi