Orlovi rano lete lektira za 4-razred

Orlovi rano lete pisac: Branko Ćopić
Vrsta djela: Roman,
Mjesto radnje: selo Lipovo, prokin gaj,
Vrijeme radnje: Na početku drugog svjetskog rata 1940-1941. godine.
Tema: Život i odrastanje družibne tepsija.
Ideja:  prijateljstvo i ljubav prema rodnom mjestu traje zauvjek.
Kratak sadržaj:
Stanovnici sela Lipova rijetko su kada zalazili u prokin gaj. Plašile su ih priče o gaju kao ukletom mjestu u kojem živi i krije se strašno čudovište, drekavac, koji za kišnih noći svojom drekom plaši cijeli kraj. Dva hrabra dječaka, Jovanče i stric, dolaze u gaj da bi pravili planove o izgradnji dječijeg logora . U selo je umjesto dobre učiteljice Lane, stigao novi učitelj pijanica, koji tuče djecu. Zbog njegova crvena nosa Stric ga je nazvao učitelj Paprika. Zbog toga su on i Jovanče morali da bježe iz škole da ih učitelj nebi išibao. Jednog dana batine su dobili Đoko Potrk i Lazar Mačak. Tako su i oni postali članovi odbjegle družine, logora tepsija. Dječaci grade logor, donose od kuće razne starudije i alate i vrijedno rade. Ubrzo je stigao i Nik Ćulibrk, a potom i Nikolica s prikolicom, kako su zvali njegova psa Žuju. Žujo će preko noći čuvati logor.
Ubrzo je završena koliba i kućica za žuju. Na kolibi se siticao natpis: "Ovdje živi hrabra četa, Harambaše jovančeta". Djevojčica lunja stalno prati dječake i želi postati dio družine. Jednog dana ona je napravila metež u školi da bi dobila batine od učitelja i postala član družine. Tako je u logor Tepsija došla i djevojčica Lunja. Učitelj je i dalje tukao djecu,m pa se broj učenika u školi smanjio. Zato se broj članova družine povećao. Djeca su pohvatana ali Nikoletina Bursać nije dozvolio da ih vrate u školu dok ne dođe učiteljica Lana. Djeca su se ponovo vratila u školu i onda dolazi proljeće 1941. godine. Rat, tenkovi na cestama, neprijateljski vojnici dolaze u selo, pretražuju kuće. Strah je zavladao među djecom i odraslima. Djeca se ponovo okupljaju i organiziraju straže oko sela. Avioni bombarduju selo i školu. Ali djeca se ne predaju. Sakupljaju školske stvari i odnose ih u prokin gaj, tako nastaje ratna škola. Članovi logora Tepsija pomalo odrastaju, nisu više djeca. Neki od njih kao Jovanče odlaze u rat s nadom, da će se jednog dana vartiti u Prokin gaj.
Opis likova:
Lunja:  ona je bila tiha, ćutljiva desetogodišnja djevojčica, velikih mirnih očiju, zato su je i nazvali lunja.
Stric:   njegovo pravo ime je Stevo, a nadimak je dobio zato što je bio najveći u družini. Uvijek je nosio čakšire, prsluk i slamnati šešir.
Đoko potrk i Lazar mačak:  Potrka su nazvali tako zato što je trčeći dolazio i odlazio u školu. Lazar mačak je bio omalen prgav dječak, uvijek spreman na svađu i tuču, nije se bojao ni starijih od sebe.
Bilješke o piscu nađi ovdje:

Nema komentara:

Objavi komentar