Bulke pored pruge lektira 5-razred

Bulke pored pruge  pisac: Zoran M. Jovanović
Vrsta djela: roman za djecu,
Vrijeme radnje: za vrijeme drugog svjetskog rata,
Mjesto radnje: U jednoj maloj željezničkoj stanici, i mjestima uz prugu,
Tema: Doživljaji i odrastanje jednog dječaka koji živi u mjestu pored pruge,
Ideja: Djetinjstvo je zlatno doba u životu svakog dječaka, svaki rat je veliko zlo,

Kratak sadržaj:

Šestogodišnji dječak, čiji otac je bio željezničar, zajedno sa svojim roditeljima doselio je u jednu malu željezničku stanicu. U njoj je dječak dobio svoj novi dom. Za dječaka je sve na stanici bilo novo i neobično: telegraf, crvene željezničarske kape, pruga, kuće, selo pored stanice. Dječaka je posebno zainteresirao skretničar na stanici. On je skretničaru otkrio svoju tajnu, najviše je volio crvene bulke koje rastu pored pruge jer su ga one podsjećale na kape od željezničara. Dječak se jako obradovao kad im je u goste došao stric, on je dječaku donio igračku voz i prugu. U malo mjesto ponekad je dolazio i brijač iz grada i stanovao je u kućici na kraju sela. On je noću pecao ribu na rijeci i ulovio je ogromnog soma. On je dječaku obećao da će ga ošišati kad idući put dođe u selo. Značajan događaj u životu dječaka je bio prvi dan u školi, gdje je upoznao nove prijatelje. U školi je dječak upoznao djevojčicu Mariju sa kojom je šetao po šinama držeći se za ruke. Potom je dječakova porodica odselila udrugu željezničku stanicu. Dječak je bio jako tužan, ali je ubrzo pronašao nove prijatelje. Sa jednim od njih pravio je kule od pijeska koje im je preko noći neko stalno rušio. Onda je došao rat i žene i djeca su morali izbjeći u manastir na brdu. Skrivajući se u manastirskom podrumu, dječak je često sanjao crvene bulke pored pruge.- U manastiru je upoznao dječaka koji se gegao u obliku slova G . Dječaci su nmoću gledali kako se pali zeleni fenjer (lampa) kao znak za prolaz ratnih vozova. Vozovi su bili puni njemačkih vojnika, ali su se djeca i dalje igrala svojih dječijih igara. Svi su očekivali kraj rata, i on jedošao sa vozom okićenim crvenim zastavama sa petokrakama. Na kraju, dječakovi roditelji odselili su se u grad da bi dječak mogao pohađati gimnaziju. Dječak je žalio za stanicama koje su činile njegovo djetinjstvo. Tako i završava roman, dječak je rekao zbogom stanici, razočaran izgledom stanice u gradu: " Stanica u gradu imala je dugačke i od dima crne perone. Svuda je okolo bila popločana betonskim pločama. Na tim peronima nikada pored pruge nisu mogle da izrastu bulke".

Opis likova:

Glavni likk romana je Dječak: on je živio povučeno i usamljeno, njegovo viđenje svijeta bilo je ograničeno željezničkim stanicama. a morao se stalno seliti pa je tako uvijek stjecao nove prijatelje.

Bilješke o piscu:

Zoran M. Jovanović rođen je 1933.g u Skoplju, glavnom gradu Makedonije, gdje je završio srednju školu i filozofski fakultet. Svoja književna djela objavljivao je na makedonskom i srpskom jeziku. Pisao je poeziju, drame i romane. Njegova najpšoznatija djela su roman "Bulke pored pruge", i zbirka pjesama "Prsten od neba", te "Vesela kolona od mrava do slona". Umro je 1976. g.

Nema komentara:

Objavi komentar