Konrad-dječak iz limenke lektira za 6-razred

Pisac: Kristina Nestlinger
Kratak Opis:

Konrad iz limenke Kristine Nestlinger, u kojoj fabrika djece zainteresovanima isporučuje konzerve sa već razvijenom, obrazovanom i lijepo vaspitanom djecom. Glavni junak, Konrad, uspijeva da se izbavi od roditelja kojima je namijenjen upravo sticanjem zdrave doze neposlušnosti i samostalnosti.
Kratak sadržaj:
Berti Bartolotti, ekscentrična kućanica, jednog dana dobiva pošiljku koja je zapravo ogromna limenka s uputama i nekakvim ružičastim praškom u posebnoj vrećici/posudi. Otvorivši je, u njoj ugleda stravičan prizor - isušeno smežurano biće koje je čini mi se čak i mrmljalo. Ružičasti prašak je trebalo otopiti u par litara vode i onda time preliti to biće. Berta je to i učinila, a koža tog smežuranog stvora je sve upila kao spužva, te je narastao i pretvorio se u 8-godišnjeg dječaka. Konrad je bio sve samo ne običan dječak. Bio je proizveden na način da bude tjelesno savršen, te ispranog mozga da bi bio podložan roditeljima. Zbpg toga je i upadao u probleme jer se ponašao izuzetno pristojno. No, Berta, kojoj pošiljka zapravo nije bila namijenjena, bila je sve samo ne savršena. Otprilike luda, ali na simpatičan način (kuhala je bombone u nekom mesnom umaku i slično) Zaplet nastaje kad tvornica shvati da je krivo isporučila pošiljku te pokušava svim silama vratiti dijete, bez obzira na ikakve posljedice.
Bilješke o piscu:
Kristina Nestlinger Austrijska književnica Kristina Nestlinger je podjednako cenjen i voljen pisac knjiga za decu i mlade. Među mnoštvom priznanja koje je dobila, najuglednija je Andersenova nagrada, ravna Nobelovoj nagradi za dečiju književnost. Kristina Nestlinger piše i knjige za malu decu, ali najviše umeća i razumevanja pokazuje u knjigama u kojima se obraća tinejdžerima. Njene knjige govore na samo o njihovim problemima i radostima, već i o odnosima u porodici, školi i širem okruženju. Ona piše lako i zabavno i kad priča o veoma složenim stvarima. Po tome što svojim čitaocima pokazuju da nisu sami u problemima koji ih muče, dela Kristine Nestlinger su lekovita, a istovremeno su uzbudljiva i duhovita štiva koja se odmah zavole.

22 komentara:

  1. jooo znas li koliko mi je ovo pomoglo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam puno za ovaj site, ova ga peticu dobi 😍👍🔥

      Izbriši
    2. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    3. ma ljubin te sta mi ovo dajes, iskreno popusia bi keca

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. bas si bezveze

      Izbriši
    2. Ovo je super,saamo ovaj sajt ima prtqk sadrza koji je stvarno kratak a ne 5 metara.Hvala puno

      Izbriši
  3. uopste mi nije pomoglo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nije mi nešto pomoglo ali mi je služilo kao uvod.Hvala!

      Izbriši
  4. super ovo je vrlo dobro
    dobivam 4 i 5 juppi
    zadovoljan sam hvala ko god uradio ovo bre ajdeee

    OdgovoriIzbriši
  5. nema teme niti radnje mjesto

    OdgovoriIzbriši
  6. zanivljiva djecija lektra

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo mi je jako pomoglo

    OdgovoriIzbriši