Sportski život letećeg Martina lektira

Pisac: Dubravko Jelačić-Bužimski
Vrsta djela:
roman za djecu i mladež.
Tema: život dječaka nadnaravnih sposobnosti.
Ideja: borba između dobra i zla gdje dobro uvijek nađe načina da pobjedi.
Mjesto radnje: Zagreb, trešnjevka, gornji grad, stadion u maksimiru.
Kratak sadržaj:
Martin je dječak bez roditelja živi s djedom bivšim brodskim kuharem na trešnjevci u Zagrebu, ide u osmi razred. Imaju papagaja Falstafa. Jedan je dječaka otkrio Martinovu sposobnost da može skočiti u vis i u dalj više od svih drugih. Dječak je to rekao debelom Dabi službeniku Državnog centra za fizičku kulturu ( DCFK) zaduženom za pronalažanje sportskih talenata. Dječak i Dabo krišom promatraju Martina u šumici kako preskače neku granu visoku čakm 2.5 metra i potok širine 9 metara. Masni Dabo dolazi Martinu u kuću i pokušava ga nagovoriti da dođe u DFCK, da stručnjaci provjere njegove sposobnosti. Martin je osjetio da masni nije dobar čovjek, na djedov nagovor ipak pristaje. Otšao je DFCK a oni su ga odveli na Maksimir gdje je trebao preskočiti letvicu na visini svjetskog rekorda, međutim nije uspio. Dabo se osjeća prevarenim jer misli da ovaj neće namjerno skakati i opali mu pljusku. Nakon toga Martin odlazi kod Veronike i ispriča joj šta mu se dogodilo . Tri dan poslije toga on Veronika i Falstafo odlaze u šumicu i opet skače visoko i daleko, ali ga potajno promatraju Dabo i Lobo i Gobo , oni su uvjereni da Martin neželi namjerno skakati za njih pa počinju vršiti pritisak na njega. Masni dabo je nagovori ravnatelja škole a ovaj četvoricu profesora da što češće pitaju Martina pa je u kratkom vremenu zaradio četiri negativne ocjene. Kraj škole se bliži a Martinu prijeti da padne razred. I djed i on znaju o čemu se radi pa djed smišlj osvetu. Nakon što je saznao pojedinoswti o trojici službenika DCFK-a svakog je od njih sredio na poseban način.  Dabu je osramotio pred televizijom a ovaj je zbog toga promjenio izgled. Lobi koji krao svoju ustanovu i kupovao dolare i skrivao ih u čarapu, osvetio se tako što je istrenirao Falstafa da mu ukrade čarapu s novcem i prospe ih iznad parka punog šetača. No Dabo i Lobo i dalje nastavljaju sa pritiskom na Martina. Ravnatelj škole obećava Martinu da ćemu ocjene biti ispravljene ako nastupi na svjetskom atletskom kupu. Ponovo ga odvode na stadion no opet završava katastrofalno. Masni Dabo i kompanija bjesne uvjereni da ih balavac vuče za nos. Martinovog djeda napali su u kući pretukli ga sve porazbijali i ubili falstafa. Djed je zauzvrat isprebijao direktora Gobu i razbio mu ured, policija ga je zatvorila a Martin je ostao sam. Očajan i jadan Martin odluči pristati nastupiti na svjetskom atletskom kupu , odlazi u hotel i druži se s najvećim svjetskim sportašima. Na početku natjecanja Martin je užasno počeo , prva dva skoka izveo je očajno da je izazvao silan smijeh, a šefovi DCFK propali su u zemlju od stida.  treći pokušaj bio je čudo, Martin je tako visoko skočio da je odleti iznad stadiona iznad Zagreba iznad sljemena, i odletio prema oblacima.
Opis likova:
Martin.:  učenikm osmog razreda, između 14 i 16 godina, nježan ali žilav dječak, kosa mu je bila dugačka, prosječan učenik, čvrstog karaktera, uzor mu je njegov djed.
Djed: Martinov hranitelj, odgajatelj i glavni životni oslonac, srednjeg je rasta, čvrst,m svijetlih očiju, bio je kuhar na brodu preko 20 godina.
Veronika: Martinova vršnjakinja, dugonoga je i ima zelene oči.
Dabo: predstavnik mračnih sila, tj. moćne državne institucije gdje su okupljeni mahom loši i zli ljudi, koji potradaju društvo , nesposobni u svom poslu, gramežljivi, prevrtljivi,nepovjerljivi, nasilni i lažljivi.
Lobo i Gobo: negativci, Lobo je lopov koji potkrada institucijuu kojoj radim, Gobo mračan tip direktor DCFK-a sitna rasta, kratke kovrčave kose, nevoli ljude a posebno nevoli dabu.
Bilješke o piscu:
Bilješke o piscu naćiće te ako kliknete ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar