Opanci Dida Vidurine lektira

Pisac: Mile Budak
Vrsta djela:
novela
Mjesto radnje: lika, sela podno velebita.
Vrijeme radnje: nije točno određeno,m negdje krajem 19 i početkom 20 stoljeća.
Tema: život jedne ličke seoske obitelji u vrijeme javljanjanovih društvenih odnosa uzrokovanih industrijalizacijom u patrijarhalnim sredinama.
Ideja: naselu i dalje trebaju vladati stari patrijarhalni odnosi uz vrlo oprezan i sumnjičav odnos prema svemu što dolazi sa strane.
Kratak sadržaj:
Nakon što se vratio iz Amerike s nešto ušteđenih dolara, lički seljak Markić počeo jeuvoditi novotarije u gospodarenju imanjem. Žestoko mu se suprotstavlja otac, stariVidurina, smatrajući da bezrazložno rasipa novac i da je mnogo toga što Markić radiglupo i nepotrebno.Vidurina je čovjek starih nazora i sa sumnjom gleda na sve što dolazi sa strane jer se pribojava da te novotarije, kao i običaji što s njima dolaze, ne unište tradicionalni život sela. Tako on prigovara Markiću što u trgovini kupuje odjeću i obuću kad se sveto može napraviti i kod kuće, što često odlazi u grad i u gostionicu gubeći vrijeme s društvom, a u gostionici ponekad i objeduje.Sin ne sluša oca koji se cijeli život nijemaknuo iz sela pa ništa nije vidio niti išta zna o naprednom gospodarenju. Odnosi između njih su zategnuti premda Vidurina voli svog sina i brani ga pred svojim istomišljenicima.Vidurina svoje uvjerenje o pogubnosti olakog prihvaćanja svega što dolazi izinozemstva pokušava prenijeti na unuka, šesnaestogodišnjeg dječaka Miću. Dječak voli starca, poštuje ga i sluša, no on je ipak sasvim druga generacija i neki djedovi savjeti čine mu se doista čudnim i zastarjelim. Tako jednom prilikom djed dade unuku nož u ruke da skida dlaku s ovčje kože i da obrijanu kožu reže na uske vrpce(oputu) koje će poslužiti za šivanje i ukrašavanje opanaka. I dok dječak brije kožu, adjed mjeri i reže debelu kožu za potplate, među njima se vodi razgovor u kojem Mića logikom svoje generacije objašnjava »didu« neke stvari. Pa i ti opanci koje njih dvojica prave neće biti Mići potrebni jer mu otac kupuje obuću u gradu i upravo mu je kupio čizme. Nailazi Markić i prekorava starog Vidurinu zašto troši vrijeme na opanke kad mu ih može kupiti i bolje i modernije u gradu. Djed uvjerava unuka da će se čizme brzo poderati, da će doći vrijeme kad neće biti novaca i da će opanci i tekako dobro doći. Vidurina i Mića nisu dovršili opanke jer se djed razbolio. Dječak ih je pažljivo zamotao i spremio na tavan stare kuće.Djed je izvjesno vrijeme bolovao a Mića je teško proživljavao te dane. Često je sjedio uz djeda, hrabrio ga, i šalio se kako će njih dvojica još puno toga napraviti, no vrijeme je učinilo svoje i djed je umro. Dječaka je ta smrt teško pogodila jer je djeda iskreno volio.Crne slutnje djeda Vidurine su se obistinile. Markić je ubrzo ostao bez novaca koje je bio zaradio u Americi. Više nije bilo kupovanja u trgovini i sve se više počelorazmišljati o sijanju lana i konoplje, o tkanju domaćeg platna. Mićine čizme odavno su poderane, a novaca za druge nije bilo. I dječak se sjetio djedovih opanaka. Markić se začudio kad mu je sin rekao da je od djeda naučio kako se prave opanci. Naredio mu je da dovrši opanke ako ne želi ići bos, što je dječak prihvatio.Opanci »dida« Vidurine vratili su svijest unuku o vrijednosti zemlje i značaju tradicije i ukorijenjenosti u kulturu vlastitog naroda.
Opis likova:
Vidurina:  je starac tradicijskih pogleda na život. Djed Vidurina zna cijeniti ono što je novo i korisno za seljaka i što mu možeolakšati život, npr. uvođenje željeznog pluga u obradi zemlje umjesto starog drvenog,ali sve drugo samo kvari narod.
Markić: sin je starog Vidurine, čovjek koji je izvjesno vrijeme proveo u Americi, zaradio nešto dolara i taj novac ulaže na način kako se to njegovom ocu nesviđa.
Mića: je šesnaestogodišnji dječak,Vidurin unuk koji je odrastao u drukčijim uvjetima od svoga »dida«: otac ga školuje,odijeva ga u skladu s njegovim vremenom, tj. ne nosi odjeću i obuću domaće ručneizrade nego je kupuje u gradu.
Bilješmke o piscu:
Mile Budak rođenje 1899. u selu Sveti Rok u Lici kao deveto dijete u obitelji. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Sarajevu a studij prava u Zagrebu. Sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu. Nakon povratka iz zarobljeništva i završetka studija otvara odvjetnički ured uZagrebu i živo sudjeluje u politici kao član Stranke prava kojoj je jedno vrijeme biona čelu. Vlasti karađorđevićevske Jugoslavije su ga sumnjičile i proganjale, pa je1932. na njega u Zagrebu izvršen atentat koji je jedva preživio. Iduće godine otišao jeu emigraciju, a vratio se 1938. Godine 1941. postao je ministar bogoštovlja i nastave u Paveli-ćevoj vladi NDH, aod 1943. radio je u ministarstvu vanjskih poslova iste države. Zbog neslaganja sPavelićem povukao se iz političkog života. Značajnija djela:
 Pod gorom, Opanci dida Vidurine, Na Veliki petak, Vučja smrt, Privor, Izabrane pripovijesti (novele i pripovijesti);San o sreći, Na vulkanima, Ratno roblje
(memoarske i autobiografske proze); Na ponorima, Rascvjetanatrešnja, Kresojića soj, Ognjište, (romani).

Nema komentara:

Objavi komentar