Pustolovine Toma Sawyera lektira 5-razred

Pustolovine Toma Sawyera pisac Mark Twain
Vrsta djela: roman
Mjesto radnje: St. Petersburg.
Vrijeme radnje: sredinom 19 stoljeća
Likovi:
Tom SAWYER glavni je lik (protagonist) romana. Nestašan dječak bujne mašte, uvijek spreman na pustolovine, zbog čega često zapada u nevolje .
Unatoč brojnih nepo-dopština koje čini, Tom je dobar i plemenit dječak čiji postupci i odluke znaju biti zreli i odgovorni.
TETKA POLLY jednostavna i dobrodušna žena u kojoj se bore ljubav prema nećaku i potreba da ga (ne samoriječima!) nauči pristojnom ponašanju i disciplini.
HUCKLEBERRY FINN sin mjesnog pijanca, neobrazovan i niska podrijetla, odjeven u prnje, Huck je omraženod pripadnika uglednog društva. Roditelji djeci zabranjuju da se s njim viđaju, no djeca ga obožavaju zbogslobodnog načina života. Uvijek je spreman za akciju i pustolovinu i Tomova je desna ruka.
BECKY THACHER lijepa je djevojčica u koju se Tom zaljubljuje na prvi pogled. Osjećaji su uzajamni, no kaoi svaka »velika« ljubav, ni ova ne može bez ljubomore, suza i patnje.
JOE HARPER Tomov je prijatelj i drug u beskrajnim »ratnim« igrama. Pridružit će se Tomu u bijegu od kuće,revoltiran što ga je majka kaznila za nešto što nije počinio. No vrlo brzo u njemu će se javiti nostalgija za povratkom u topli obiteljski dom.
SID je Tomov mlađi polubrat. Pristojan i uglađena ponašanja, uživa kad može Toma dovesti u nepriliku. Nesimpatičan lik, koji, srećom, često dopadne Tomovih šaka.
MARY Tomova sestrična, dobro odgojena i uvijek spremna pomoći.
CRVENI JOE zloglasni kriminalac, krivokletnik i ubojica. Ovaj opasni čovjek gonjen mržnjom i osvetom,stalna je opasnost za Toma i Hucka.
MUFF POTTER naivac i bezopasna pijanica; lažno svjedočeći, njegov bi ga »prijatelj« Crveni Joe odveo navješala da se nije umiješao Tom.
DOKTOR ROBINSON mladi liječnik, ugledan i cijenjen; no doktor ima i tamnu stranu: unajmljuje CrvenogJoea i Muffa Pottera da mu na groblju iskopaju mrtvo tijelo za njegove medicinske eksperimente -bila je tofatalna odluka.
UDOVICA DOUGLAS dobra srca i uvijek ljubazna prema djeci. Na kraju romana posvaja Hucka Finna.
GOSPODIN JONES Velšanin, susjed udovice Douglas; pošto mu Huck dojavi da se Crveni Joe sprema napastiudovicu, Jones bez razmišljanja odlazi pomoći susjedi.
SUDAC THATCHER Beckvin otac, jedan je od najuglednijih i najcjenjenijih stanovnika St. Petersburga.
AMY LAUVRENCE Tomova »zaručnica«, zaboravljena onog časa kad se na sceni pojavi plavokosa Becky.
GOSPODIN DOBBINS učitelj; želio je postati liječnik, ali nije u tome uspio, pa završio kao običan seoski učo.Svoje komplekse liječi alkoholom i maltretiranjem učenika
Bilješke piscu:
Američki pisac Mark Twain, pravim imenom Samuel Clemens Langhorne, rodio se u mjestu Floridi usaveznoj državi Missouri a djetinjstvo proveo u gradiću Hannibalu u dolini rijeke Mississippi. Nije baš bioučenik uzorna ponašanja i već je u dvanaestoj godini prekinuo školovanje i zaputio se u svijet. Bavio serazličitim poslovima, bio je radnik u tiskari, pilot na rječnom brodu, kopač zlata, novinar, izdavački poduzetnik i na koncu književnik i javni predavač. Teško se zadržavao na jednom mjestu, neprestano se selioi tako proputovao velik dio Sjedinjenih Američkih Država. Karijeru pisca počeo je pišući novinske članke zarazličite novine.Najpoznatija su mu djelaromani:
Doživljaji Toma Sawyera, Pusto-lovine Huckleberrjja Finna, Život na Mississippiju, Stara vremenana Mississippiju, Kraljević i prosjak, Yankee iz Connecticuta na dvoru kralja Artura i humoristični putopis Naivčine u inozemstvu.

Nema komentara:

Objavi komentar