Zabranjena vrata lektira za 5-razred

Zabranjena vrata 
Pisac: Zlatko Krilić
Vrsta djela: roman
Mjesto radnje: Bolnica
Tema djela: Bijeg dječaka s muškog odjela na ženski
Kratak sadržaj: 
U bolnici postoje vrata za ženski odjel. Dugome je bolnica šašava, dešavaju mu se dogodovštine. Dugi svaku noć bježi na ženski odjel jer je tamo njegova ljubav, Lidija. Od tog Duginog stalnog bježanja na ženski odjel vrata su se počela zaključavati. Dugi je htio izaći iz bolnice na jedan dan da bi mogao ići na tulum, ali ga doktori nisu pustili. Denis je bio ljubomoran na Dugog i zato mu je bilo drago kada ga doktori nisu pustili da ide na tulum. Dugi je rekao Denisu da će on otići na tulum i pokazati će mu slike, ali ako mu to uspije onda će smjeti zapaliti Denisov bicikl.
Drugi dan Dugi je donio slike sa tuluma, ali je rekao da će Denisu jednom iznenada zapaliti bicikl. Denis je stavio šalice iznad vrata i tako se osigurao. Dugi je tu istu noć došao, a šalice su popadale po podu i napravile veliku buku. Sestra Gertruda dolazi živčana sa dječjeg odjela da vidi kakva je to buka. Dugi opet kroz zaključana vrata bježi na ženski odjel. Zbog toga je sestra Ivanka dobila premještaj na dječji odjel, a Gertruda je prešla na rad sa mladeži. Dugi je rekao sestri Ivanki da će joj ispuniti tri želje jer je zbog njega dobila premještaj. Sestra Ivanka je rekla Dugome da pobjegne na ženski odjel kada dežurna sestra bude Gertruda. Tako je i napravio. Nabavio je fotoaparat, bocu vina, dvije čaše i tablete za spavanje. Sestri Gertrudi je podmetnuo tablete za spavanje u kavu, a u ruku joj je stavio polupraznu bocu i čašu, te je Anđelak sjeo kraj nje. Dugi ju je slikao i  ostavio sliku na stolu. Tada je pozvao sve da idu na ženski odjel, te su još i proslavili Dugin odlazak iz bolnice. Sestra Ivanka je bila zahvalna Dugome jer su se sestra Gertruda i ona opet zamijenili za radna mjesta.
Moj dojam: Djelo mi se jako dopalo zbog toga što je bilo smješnih, ali i napetih trenutaka.
Glavni likovi: Sanja, Denis, Dugi, Lidija, Anđelak.
Opis glavnih likova:
Sanja: zaljubljena u anđelka, lijepa, pametna, mudra.
Denis: ljubomoran, bojažljiv.
Dugi: mudar, snalažljiv, zaljubljen u Lidiju, drži do svoje riječi.
Lidija: lijepa, snalažljiva, dobra.
Anđelak: sramežljiv; mudar, osjetljiv.

Broj komentara: 8:

  1. Sve je točno rečeno , osim toga da je Sanja zaljubljena u Anđelaka zato što nije. Zaljubljena je u Akija to jest pripovjedača ove knjige. Njegovo ime se par puta spominje u djelu tako da možemo zaključiti da Aki i Anđelak nisu ista osoba.

    OdgovoriIzbriši
  2. U kratkome sažetu je početak dobar, Ali mislim da sestra Gertruda nije dobila premješta.

    OdgovoriIzbriši