Smogovci lektira za 7-razred

SMOGOVCI pisac Hrvoje Hitrec
Vrsta djela: humoristični roman.
Mjesto radnje:  pešćenica zagreb.
Vrijeme radnje: sredinom 70-ih godina.
Tema:  život običnih malih ljudi u jednom zagrebačkom kvartu gledan s vedrije strane.
Kratak sadržaj:
Uvod - U kvartu Pešćenica na samom rubu naselka nikla je nova devetokatnica koju svi nazivaju neboder. Djeca naselka i nebodera idu u školu koja je smještena u središtu Pešćenice. U školu prvi put dolaze Dado, Slon, Štefek Vragec i Marina. Dado živi u neboderu s mamom i tatom koji je slikar i zovu ga nosonja. Štefek Vragec živi u trošnoj kućici sa svojih šestoro braće. O vragecima se brine najstariji brat Drago. Tat im je umro, a mama je na radu u Njemačkoj kako bi zaradila novca za novu kuću i školovanje svoje djece. Svaki se vragec nečim ističe, najmlađi Buco je vječito gladan, Štefek je đak prvak i odlikaš, jedanaestogodišnji Cobra je također đak, uz to izumitelj, Mazalo je zaljubljenik u likovnu umjetnost, Pero je talentiran nogometaš i uči električarski zanat, a Dragec svojom ozbiljnošću i čvrstom rukom drži na okupu cijelu obitelj, što baš i nije lako. U školu iz naselka još ide i Dunja. Polazi u VIII b zajednosa Mazalom.
Sve započinje Dadinim polaskom u školu. Štefek se jedini ističe dok Dado i ostali baš ne blistaju. Slonov tata otkriva Peru Vrageca kao velikog nogometnog talenta i uvodi ga u Dinamovu juniorsku momčad, i preo postaje nogometna zvijezda čim se Vrageci silno ponose.No peri slkava udari u glavu i počinje se dužiti s gradskim huliganima koje predvodi crni Džek, upada u novčane poteškoće i postaje fantom na biciklu, koji otima ženske torbice noću. Istovremeno se Mazalo zaljubljuje u Dunju. Ljubav je započela na stau engleskog jezika a dvoje zaljubljenih doživljavaju razne zgode i nezgode. I slikaru Nosonji , koji se ne rastaje od svog sina Dade , događaju se razne zgode i nezgode. prvi dan u školi spašava od kazne đake koji su zakasnili, zviždi za zgodnom učiteljicom na silni Dadin užas, vodi Dadu u zoološki vrt gdje se svađa s majmunom i pada u bazen s morskim lavovima, kad se Dado i mama razbole liječi ih bolje od pravog liječnika ogromnim količinama luka i češnjaka, ide na izlet s Vragecima na kojem im se izgubi Buco. Kao stručnjak za gljive nabrat će nosonja puno lijepih gljiva za koje će se kasnije saznati da su otrovne. Dok je proždrljivi Buco krao pekmez iz smočnice slučajno je doznao da je njegov brat Pero fantom na biciklu. Iako je obećao Peri da ga neće odati ipak je to učinio pa Vrageci održavaju kućno suđenje, na kojem se fantom loše proveo.
Vrageci će vratiti ukradeni novac potajno žrtvama a Pero odraditi tako što će raditi najteže fizičke poslove na kući koju Vrageci već dugo grade. Zabranili su peri i da se druži sa Crnim Džekom koji je jedne večeri dobio batine od Drageca i nije mu više palo na pemet da se približi ikom od Vragecovih. Cobra Vragec toliko se zaželio mame da je pobjegao prek granice no umjesto u Frankfurt unjemačkoj dospio je u Beč u austriji i završio u dvorcu Schonbrunnu , gdje je na smrt prepao starog čuvara Franza Habsa i njegova šefa. Ipak je uz pomoć bečke policije stigao do mame. Cobra je sklopio veliko prijateljstvo sa starim čudakom papirusom i njegovim psom cuckom jer je cucka spaio od sigurne smrti. Uz papirusovu pomoć dočepao se Cobra specijalnog papira koji mu je bio potreban za izradu krila, kojima se namjeravao vinuti u zrak. Srećom je cobrin pads s krova prošao s lakšim ozljedama. Vrageci završavaju kuću, no dolazi građevinski inženjer Damir Travica s ekipom za rušenje jer kuća je bespravno sagrađena. No Vrageci su ipak našli rupu u zakonu i spriječili rušenje.
Na završetku romana svi junaci nalaze se na Dinamovu stadionu gdje uživaju u nogometnoj utakmici i majstorijama budućeg slavnog nogometaša Pere Vrageca.
Opis likova:
Smogovci nemaju jedan ili dva lika kao nositelej radnje, nego kolektiv kao glavni lik. To su Vrageci svi od najstarijeg do najmlađeg, Dado i njegov taatt nosonja, Mazalova ljubav Dunja, Dadina ljubav Marina, Slonov tata Slalom ili slon, Dunjin tata Žandar, susjed Papirus sa svojim psom cuckom, gradski huligan Crni Džek, Mazalov i Dunjin razrednik Fabijan, mama Vragec koja radi u njemačkoj.
Bilješke o piscu pogledaj ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar