Gumi Gumi lektira 7-razred

Pisac: Zoran Pongrešić
Vrsta djela: roman za tinejedžere.
Tema: problemi i osjećaji djevojčice koje se nakonliječenja kemoterapijom vraća kući.
Mjesto radnje: bolnica, Marinin stan i parkić iza zgrade, svijet koji oko sebe vidi djevojčica nakon povratka s liječenja.
Vrijeme radnje: kraj proljeća i početak ljeta, mjeseci svibanj i lipanj.
Kratak sadržaj:
Djevojčica Marina ima 11 godina i boluje od leukemije. Liječila se u bolnici punih šest mjeseci primala kemoterapije zbog čega je ostala bez kose, liječnici su odlučili da je puste na kućno liječenje. Nakon toga njen tata dolazi u bolnicu da je vodi kući, međutim ona se prepire s njim jer ne želi kući, bojala se onoga što je tamo čeka,  Uskoro bi trebala ozdraviti, ali niko nije siguran hoćeli joj se bolest opet vratiti. Bila se već navikla na bolnički život, tati to nije bilo jasno zašto se Marina ne veseli povratku kući. Kad su došli kući mama ju je silno izgrlila i izljubila a njoj je to pomalo išlo na živce, a Marinin brat Darko ostao je u svojoj sobi kaop da mu je svejedno što je ona došla kući. Svi su se pšrema njoj ponašali krajnje pažljivo stalno su je zapitkivali jeli gladna ili žedna hoće ili ovo ili ono. Išlo joj je na živce što je mama zove dušo. Marini je bilo strašno neugodno što je ostala bez kose i najradije bi se sakrila dok joj kosa ponovo ne naraste. Kao za inat tata i darko imali su dugu kosu. Čeznutljivo i ljuto je slušala svoje prijateljice Ivanu i Sanju kako igraju gumi gumi iza zgrade. Dok je bila u bolnici roditelji su preuredili njenu sobu, to se njoj nikako nije sviđalo, sviđali su joj se njeni posteri a bjela nova boja podsjećala ju je na bolnicu. Jednog dana u osmrtnicama u novinama našla je osmrtnicu dječaka Joška s kojim je djelila sobu.  Jednog dana u posjet su došli mamina prijateljica Ruža njen muž Mićo, njihova kćerkica Bojana. Marini je cijela ta parad išla na živce, imala nje osjećaj  da je dolaze gledati kao neku čudnu biljku. Kad su gosti došli sakrila se u kupaonicu i nije htjela izaći. Na kraju je iznervirana dernjavom male bojane koja je željele vidjeti ćelavu Marinu, otvorila vrat i povratila pred gostima. Osjećala je da su je roditelji izdali jer su gostima rekli da je izgubila kosu, odlučila je pobjeći od kuće.  Otišla je navečer dok su njeni spavali, željela je otići na moreali nije daleko stigla. Ležala je malo na travi iza zgrade i doživjela neugoda susret sa jednim beskućnikom, uplašila se i vratila kući. Nakon nekoliko dana tat i darko pripremili su joj iznenađenje, ošišali su se na ćelavo. Marina je dirnuto njihovom gestom i svi su se slatko smijali. Mama je počekla shvaćati zašto je Marina zatvorena sama u sobi i zašto se neigra sa djevojčicama, zato ju je jednog dana poslala samu po novine i Marina je otišla. Vraćajući se kući srela je Ivanu i Sanju koje su igrale gumi gumi . Iako pomalo nesigurno pričala je s njima. Saznala je da se u susjedstvo doselio novi dječak Nikola. Slutila je da je to njen Niki iz bolnice. Kad je idući put itzašla van susrela ga je, susret je bio dirljiv gledali su se i dugo razgovarali. Niki je rekao da je nije posjećivao jer se boajo da na njenom krevetu ne zatekne nekog drugog. Dogovorili su se da će se družiti cijelo ljeto. Marina je bila sretna i prvi put otkako sevratila kući činilo joj se da će možda sve biti u redu.
Opis likova:
Marina: pomalo uplašena, zbunjena, ogorčena, ali ipak hrabra djevojčica. Vrlo je složena osoba i upoznajemo je polako tijekom romana.  Marina je ipak u duši osjećajna, dobra, nesebična i brižna djevojčica i bila jedovoljna jedna snažna i iskrena gesta, poput one kad su se Darko i tata ošišali naćelavo, pa da ona iziđe iz svog oklopa i prihvati ruku pomirenja.
Tata: bivši roker i gitarist, i Marina smatra daje za jednog oca suviše neozbiljan. Njezin doživljaj oca tinejdžerski je strog i ironičan.
Mama: brižna žena i ne može se reći da joj nedostaje razumijevanja, ali ponekad nanespretan način pretjeruje u brizi pa to Marini ide na živce. Kad se Marina vratila iz bolnice, mama u početku ni sama nije znala kako bi se ponašala.
Darko: Marinin stariji brat. Ima trinaest godina i vrijeme najčešće provodi crtajućiu svojoj sobi. Najviše voli crtati stripove, karikature i razna čudovišta.
Niki: dječak kojeg je Marina upoznala u bolnici. Gotovo sve štosaznajemo o njemu saznajemo neizravno iz Marinina dnevnika.
Bilješke o piscu:
Bilješke o piscu klikni ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar