Jurnjava na motoru lektira 3-razred

Jurnjava na motoru  pisac: Slavko Kolar
Vrsta djela: pripovjetka
Mjesto radnje: Zagreb
Vrijeme radnje: za današnjeg čiatatelja već davno vrijeme kad su vozači smijer skretanja pokazivali sirenom i rukom.
Kratak sadržaj:
Obitelj Macana Buzdovana zivi na selu. Jednog dana postar je donio pismo u kojem ujak Joso iz Zagreba zove Macana u goste. Nitko na svijetu nije bio sretniji od nestasnog seoskog djecaka. Bit ce tri veselja: vozit ce se vlakom, vidjet ce Zagreb, a najljepse od svega je sto ce ujak ispuniti obecanje i provozati ga na motoru zagrebackim ulicama. Sad mu se sestre vise nece moci rugati da nigdje nije bio, da se cak ni vlakom nije vozio. Jedva je docekao dan polaska. Vec je svima u kuci dosadio stalnim zapitkivanjem kad ce krenuti na put. Kako ce Macan u Zagrebu ostati cijelih mjesec dana, mama je pripremila i nesto za ponijeti jer je smatrala da se u goste ne ide praznih ruku. I dok su on 1 mama isli na zeljeznicku postaju, pratile su ih sestre Zora i Mira. Svi su m> sili prtljagu. Macan ih je stalno pozurivao plaseci se da ce im vlak pobjeci. Macanu su utrpali dvije patke, a one su nosile pakete i kosare. Dosli su puno prije vlaka a Macan je opet gorio od nestrpljenja da se ukrcaju. Kad su napokon usli u vagon i kad je vlak krenuo, nastala su nova uzbudenja. Vlak je jurio, promicale su kuce i drvece, telegrafski stupovi i vozila na cestama.

Macan je odlucio zapisivati postaje na kojima su se zaustavljali i cim je vlak prvi put stao, zapisao je ime postaje: IZLAZ. Druga postaja opet se zvala IZLAZ. Zbunjenom nestasku mama je objasnila o cemu se radi. Na kraju mu je postalo dosadno i svaki cas je zapitkivao kad ce Zagreb. U Zagrebu ih je docekao ujak Joso, ujna i njihova kci, vec gimnazijalka. Jedino nije dosao sin Zlatko koji je bio u skoli. Nastalo je grljenje i ljubljenje, a ujak i ujna su se cudili kako je Macan narastao i ojacao. Svi zajedno posli su na tramvajsku stanicu. Uzbudeni djecak opet je strahovao da mu ovaj put ne pobjegne tramvaj pa je uskocio u prvi koji je naisao - naravno u krivi. Nastala je citava zbrka, no ipak se sve sretno sredilo i na koncu su stigli do obiteljske kuce ujaka Jose na Tresnjevci. Macan je bio razocaran, sve mu se cinilo nekako stijesnjenim. Ocekivao je da ce stanovati u visekatnici na najvisem katu i voziti se dizalom, a nasao se u maloj uskoj ulicici, u kucici s nesto dvorista i vrta. Kao da je na selu. Macan kao Macan, odmah je upao u nevolje. Ujna ga je odvela u kupaonicu da se umije od puta, a on, kako na selu nije imao vodovoda ni ovakve kupaonice, odmah je poceo odvrtati slavine i najednom je voda stala prskati na sve strane, pa i odozgo. Nekako je zaustavio vodu, no vec je bio mokar kao mis. Mama se jako naljutila i htjela ga odmah odvesti natrag na selo, no ipak je odustala. Ostala je jos nekoliko dana, a prije odlaska mu je dala mnostvo savjeta o lijepom ponasanju. Ujakov sin Zlatko bio je samo godinu dana mladi od Macana i pravio se jako vazan. Rugao se Macanu da ne zna ni sto je tus, ni sto je dizalo, a ovaj njemu opet kako se boji krave i da ne zna jahati konja. I tako su se prepirali tko je u cemu bolji sve dok nije spomenut motor. Zlatko je lagao i to vrlo uvjerljivo: O, mene tata pusti samoga na motor pa se vozim po citavom gradu.

Macan se grizao od ljubomore. Kad se malo udomacio, znali su se i potuci jer nijedan nije htio priznati da je slabiji u necemu, ali brzo bi se pomirili kao da nista nije bilo. Macanu je uvijek bilo u glavi kako se Zlatko sam vozio na motoru, a njega su bas privlacili motocikli i rado je pomagao ujaku Josi kad je ovaj nesto popravljao u garazi. Kad je ujna Ana slavila imendan i rodendan, Macanu se pruzila jedinstvena prigoda da uzjase na motor. Na ujnino slavlje doslo je mnogo rodbine i prijatelja. Iza kuce u malom vrtu gosti su jeli, pili i pjevali, a jedan od gostiju dosao je svojim motociklom i ostavio ga pred kucom u dvoristu. Zlatko i Macan znatizeljno su se vrtjeli oko motocikla, gledali ga, opipavali i razgovarali kao pravi motoristi. Tad je mama pozvala Zlatka da ode u trgovinu po mineralnu vodu, a Macan je ostao sam s motociklom. Osvrnuo se oko sebe da provjeri ne gleda l i ga tko od odraslih pa sjeo na motocikl. Zlatko u zurbi nije zatvorio dvorisna vrata. Kad je vec sjeo na motor, onda mu nesto nije dalo mira i stao je prckati po svemu, pa kao za probu pokusao hoce l i ga mod upaliti. Poskocio je, nogom ostro pritisnuo pedalu i - motor je proradio. Macan se silno uplasio, no srecom nitko nije cuo buku jer su iza kuce svi glasno pjevali. Pokusao je ugasiti motor, no umjesto da motor stane, najednom je poskocio i jurnuo. Macanu se srce stislo od straha, ali vise nije imao vremena za razmisljanje. Jurnuo je iz dvorista na ulicu. Poznavao je prometne propise, ali je slabo poznavao zagrebacke ulice. Kad je projurio kraj Zlatka koji se vracao iz trgovine, ovaj je samo zinuo i obje boce mineralne vode ispale su mu iz ruku. Jedna se i razbila.
Ljudi na ulici su se zgrazali: dijete od kojih deset godina na motoru, bez zastitne kacige i naocala, s nekakvim sandalama na bosim nogama, u majici bez rukava. Macan je s Tresnjevackog trga dospio na Savsku cestu, a onda skrenuo desno. Prolaznici su se derali, mahali rukama, vikali da stane, zvali policiju, no sve uzalud: Macan bi stao da je znao kako zaustaviti motor. Pozelio se vratiti u ujakovo dvoriste, ali nikako se nije mogao sjetiti sto treba uraditi da »masina « stane. A jos je morao gledati preda se, obilaziti ljude, djecu, tramvaj i druga vozila - i sve to u velikoj brzini. Kod Savskog mosta ga je pokusao zaustaviti zabezeknuti policajac, ali uzalud. Macan je samo jurnuo pokraj njega, presao Savski most i nasao se na prasnjavoj cesti koja je vijugala kroz sela.


Kokosi su letjele na sve strane, psi su jurili za njim, zene prijetile metlama. Projurio je kroz nekoliko sela i onda je, daleko od bilo kojeg naselja, motor iznenada stao. Nestalo je benzina. Pocela se spustati i noc, a preplaseni Macan stao je sam sebe prekoravati zbog gluposti koju je pocinio. Prolazila su razlicita vozila, ali se nitko nije osvrtao na nesretnog djecaka. Kad je vec izgubio svaku nadu, zaustavio se jedan kamion. Izisao je vozac i nakon kraceg razgovora poceo optuzivati Macana da je ukrao motor. Jos je rekao da poznaje i vlasnika i Macanova ujaka. Ubacio je motor na kamion, sjeo za upravljac i odjurio ostavivsi zaprepastenog Macana samog u noci. Sav bijesan, djecak potrci za kamionom i uspije procitati broj na registarskoj plocici. U ujakovoj je kuci nastala uzbuna cim je Zlatko dotrcao i rekao da je Macan izjurio na motoru. Vlasnik motora i ujak dali su se u potragu i uspjeli saznati da je djecak na motoru projurio preko Savskog mosta. Posli su taksijem i krecuci se prema informacijama koje su usput dobivali nasli Macana kako pjesaci kroz neko selo. Bio je sav uplakan. Macan je plakao od srece sto je spasen, ali i od straha da ga ujak ne istuce. Kad im je objasnio sto se dogodilo, svi su se dali u potjeru za vozacem kamiona. Drski kradljivac je na koncu uhvacen, a Macan pritom jos jednom dokazao svoju srcanost. Zato je i dobio kompliment od ujaka: junacina, ali i veliki magarac.
Opis likova:
Mladen zvani Macan Buzdovan:   destogodišnji je dječak nadimak macan dobiva od ukućana još ka mali a buzdovan zbog svoje malo prijeke naravi, simpatičan je i vrlo nestašan .
Zlatko: tipičan gradski dječak koji dobro poznajegrad,  
Bilješke o piscu:
Slavko Kolar rocten je 1891. u selu Palesniku kod Garesnice, no svojim pravim zavicajem smatra Cazmu gdje je proveo dio djetinjstva i sve skolske praznike. Gimnaziju je polazio u Zagrebu i Pozegi, visu poljoprivrednu skolu zavrsio je u Krizevcima pa je poslije radio kao agronom u raznim mjestima. Nakon Dmgog svjetskog rata bavio se uglavnom knjizevnim radom. Umro je u Zagrebu 1963. godine. Kolar je znacajan kao humoristican pisac. Pisao je pripovijetke, drame i filmske scenarije.

1 komentar: