Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Miš -Prepričana lektira za 2-razred


MIŠ pisac: Božidar ProsenjakVrsta djela: Pripovijetka
Vrijeme radnje: Jednog dana
Mjesto radnje: ispred dućana, u kućama likova
Likovi: Pripovjedač, Ivica, Josip, Filip, Marijan

Kratki sadržaj:
Jednoga dana su dječaci uhvatili miša. Stavili su ga u kartonsku kutiju i pokazivali ga svim prijateljima koji žive u susjedstvu. Kako su bili vrlo ponosni na to što su uhvatili miša, nisu se mogli dogovoriti kod koga će miš biti preko noći. Pripovjedač je dao najbolji prijedlog, a to je da miš bude na selu kod njegovog djeda, jer mišu će tamo bit najbolje . I tako pripovjedač donese miša kući, kad je djed vidio miša reče mu da miša odmah nosi van , inače će ubiti miša. Nakon toga Ivica će da proba donijeti miša kući, ali njegova majka se skoro onesvijestila kad ga je ugledala. Zatim je Josip probao ostaviti miša na svom balkonu, ali njegova sestra je počela vikati, Takođe pokušaj da se miš ostavi kod Filipa u šupi isto propao jer je u šupi živjela mačka. Marijan je mogao miša staviti u svoju smočnicu, ali kako je u njoj držao šunke i sir, nije baš bila dobra ideja. Na kraju su dječaci neznajući što će s njim, odlučili prodati miša. Stali su ispred prodavaonice i čekali kupca za miša. Već je se skoro smračilo kad su shvatili da nitko neće kupiti miša. Tada je Filip rekao da je miš pobjegao iz kutije, ostali dječaci su bili ljuti, ali kasnije su se pomirili s tim znajući da je to za miša najbolje rješenje.
Bilješka o piscu:
Božidar Prosenjak (Kuzminec (Rasinja) kraj Koprivnice, 19. kolovoza 1948.), hrvatski književnik i novinar. Djetinjstvo je proveo u podravskom selu Kuzminec. Tamo je započeo svoje školovanje, nastavio ga zatim u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Zaposlio se u gradu Velika
Gorica kao novinar i urednik kulture u listu i na radiju. Godine 1980. pokreće i više od šesnaest godina uređuje biblioteku "Albatros" u Velikoj Gorici. Uređuje časopise Matice hrvatske u Velikoj Gorici i Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. Od godine 1984. djeluje kao slobodni umjetnik.

Linkovi