Pripovijest o Doktoru Dolittleu lektira 3-razred

PRIPOVIJEST O DOKTORU DOLITTLEU 
pisac: 
Hugh Lofting
Vrsta djela:
pripovijetka
Vrijeme radnje: 
neodređeno
Mjesto radnje: 
Puddleby, brod, afrička džungla, tamnica, Kanarski otoci.

Likovi: 

  • Doktor John Dolittle
  • Sestra Sarah Dolittle
  • Trgovac životinjskom hranom
  • Patkica Pat-Pat
  • Pas Đip, prase Gic-Gic
  • Papiga Polinezija
  • Sova Tu-Tu.

Kratak sadržaj::
Doktor Dolittle bio je omiljen liječnik u svom gradiću Puddlebyu. Živio je u malenoj kućici s velikim vrtom, zajedno sa sestrom Sarahom. Doktor je bio veliki ljubitelj životinja, no zbog velikog broja ljubimaca imao je sve manje pacijenata. Trgovac životinjskom hranom mu je bio jedini preostao pacijent, i on mu je predložio da postane doktor za životinje. Papiga Polinezija, odlučila je naučiti doktora jeziku životinja. Cijelo jedno poslijepodne doktor je zapisivao značenja riječi životinja. Malo pomalo, doktor je ušao u životinjski svijet i postao doktor za životinje. Prvi pacijent mu je bio konj kojemu je nabavio zelene naočale kako ne bi oslijepio dok radi u polju na suncu. Što ih je više liječio to je više životinja bilo u njegovoj kući. Nabavio je i majmuna pod imenom Či-Či. Jednoga je dana iz Afrike stigla poruka da se strašna bolest širi među majmunima. Dolittle odluči otputovati u Afriku kako bi ih izlječio. Sve su se životinje ukrcale na brod i putovale morem punih šest tjedana slijedeći lastavicu koja je donijela poruku iz Afrike. Kada su stigli, morali su podjetiti kralja Džolidžikija, njemu je pripadala cijela zemlja. Njemu se nije sviđalo da doktor liječi po njegovoj zemlji te je njega i sve životinje zarobio u tamnicu.Oni tamo nisu dugo ostali, uz pomoć papige Polinezije pobjegli su već prve noći.Doktor je počeo liječiti oboljele majmune, za uzvrat su mu majmuni poklonili rijetku životinju koju bjelci još nisu vidjeli Gurnime-Povuciga. No nije prošlo dugo vremena kad ga je kralj opet zarobio. Ovog puta u bijegu im je pomogao kraljević Bumpo, kojeg je zauzvrat doktor pretvorio u bijelca.
Krenuvši natrag brodom kući, doktor nailazi na još jednu prepreku. Bili su to gusari. Iz gusarskog zarobljeništva su uspijeli izaći uz pomoć morskih pasa. Kako su na Kanarskim otocima, gdje su ih gusari zarobili, zamijenili brod, naišli su naočekivanog gosta.
Bio je to maleni uplakani dječak koji je tražio svog ujaka. Ujaka, ribara crvene kose sa tetoviranim sidrom na nadlaktici nisu našli ni orlovi koje je Dolittle zamolio za pomoć. Konačno, ujaka je pronašao pas Đip uz pomoć svog njuha Vrativši se napokon kući, doktor Dolittle se našao u standardnim problemima, nije imao novca. Došao je na brilijantnu ideju – osnovao je cirkus, u kojem je ljudima naplaćivao da vide čudesnu dvoglavu životinju iz afričke džungle – Gurnime-Povuciga.

Bilješke o piscu:
Hugh Lofting bio je britanski književnik rođen 1886. godine u Engleskoj. Najpoznatiji je po pričama o doktoru Dolittleu. U Prvom svjetkom ratu bio je ozbiljno ranjen, pa je ostatak života posvetio pisanju. Umro je 1947. godine u Kaliforniji.

2 komentara: