Povjestice lektira za 6-razred

Pisac: August Šenoa
Kratak sadržaj: Postolar i Vrag:

Siromašan postolar imao mnogo djece a nije bilo dovoljno hrane. Jednom zavapi u pomoć i od samog vraga. Vrag mu obeća izobilje ali pod jednim uvjetom, nakon 7 godina moraće s njim u pakao , postolar pristade. Jednom je tuda prolazio sin božji, te ga je zatekla noć i zamoli majstora da prenoći kod njega . Ovaj ga lijepo primi i pogosti pečenom jarebicom i dobrim vinom. Na odlasku bog mu zahvali na gostoprimstvu i obeća mu ispuniti tri želje.Majstor mu tada reče neobične želje: tko mu sjedne na tronožac neka beustane bez njega , tko mu pogleda kroz prozor bez njega nek neizvuče glavu, ntko takne njegove kruške u vrtu  nek se bez njega ne odmakne. Bog obeća postolaru ispuniti želje. Vrijeme leti i prođe sedam godina , dođe tada vrag postolaru po svoje. No majstor mu reče nek pričeka dok večeraju jer tko će gladan u pakao. Reče mu još nek sjedne na tronožac, kad je vrag sjeo nije se mogao maknuti. Tada u očaju reče postolaru da mu daje još 7 godina samo nek ga pusti. Majstor ga pusti. Prođe i tih sedam godina a vrag opet na vrata. Opet majstor reče vragu da hoće večerati a on nek pričeka kod prozora. Vrag je zavirio u prozor i više nije mogao izvući glavu.Opet reče postolaru da mu daje još sedam godina i ovaj ga pusti. Kad je opt prošlo 7 godina evo njega opet . no ovaj put postolar reče neka ode do kruškinopg stabla da natrese krušaka za put, vrag ga posluša kad uhvati za stablo ostade zalijepljen. trese bjesni cvili i grize no ostaje prikovan za stablo. Kad je opet ponudio postolaru sedam godina postolar mu reče kako on nema namjeru poći s njim u pakao m, tad pozove svoje momke i oni remenima pretukoše vraga . Ovaj u muci ponudi još 20 godina , ali postolaru to nije bilo dovoljno, te ga poče još jače mlatitim, tad vrag u silnoj muci povika da oslobađa njegovu dušu samo nek ga pusti . Majstor ga pusti ostade slobodan a vrag se više ne pojavi.
Tema: sukob dobra i zla.
Ideja: dobro pobjeđuje bog je nadvladao vraga.
Opis likova:
Postolar: pošten čovjek al već star, pogriješio je kad se petljao s vragom ali iskupio se jednim dobrim djelom.
Vrag: predstavnik zla i paklam, naravno zao i pokvaren,
Kratak sadržaj : Kameni svatovi:
Pod velikim Susedgradm živjeli su mlinar i mlinarica. Bili su vrlo bogati te su imali i sina. On je bio vrlo lijep, jednog dana će majka sinu da su oni sve stariji i da sin treba naći djevojku. Na t odgovori sin da je on već našao djevojku, a da se ona zove Janja. Majka je od zaprepaštenja skoro pal u nesvjest. Odmah ga jepoćela grditi, te ga tjerati od kuće. Čuo to dobri mlinar te reče ženi da je i on bio prosjak te da kako može tjerati sina od kuće . nakon nekog vemena mlinarev sin i Janja su tišli u svatove. Kad je zazvonilo zvono na crkvi majka je proklela JAnju i sina. A zatim su se ni pretvorili u kamen.

Kratki sadržaj:Smrt Petra Svačića
Pod okriljem mraka gorom prolazi junak na smrt ranjen: slabom se rukom hvata za hrast, teško diše, posustaje, a iza sebe ostavlja krvav trag. U trenutku slabosti osloni se na slomljeni držak ostatka Hrvatske zastave. Kad ga uhvati smrtonosna bol, klonu kraj česme, a oko mu zasja gledajući lijepu Hrvatsku zemlju. No tada bolno uzdahnu kako je ta zemlja tek pusto groblje, a divni narod samo podlo roblje. S junakom suosjeća cijela priroda, bilje i životinje, no njegov se život gasi dok zadnjim snagama ljubi Hrvatski barjak. U taj čas planinu obasja velika svjetlost i pojavi se sjajna djevojka u bijelom, vila Hrvatica. Upita junaka tko je , on odgovori da je Petar Svačić, kojega je Hrvatski narod izabrao za svoga kralja, vladao je čvrsto i pravedno , cijenio rad i poštenje, kad li dođe veliko zlo. Plemići koji su ga mrzili , urotiše se protiv njega i pozvaše u svoju zemlju stranca da im vlada, pa se čak i pridružiše njegovoj vojsci, protiv svoje domovine. U sukobu je časna Petrova vojska hrabro branila Hrvatski barjak, no protivnika je bilo previše, a samog kralja Petra Svačića smrtno je ranio izdajnički Hrvatski nož. Pobjednička vojska sad slavi, a nisu svjesni da su time ubili Hrvatsku slobodu i čast, da su Hrvati sad postali robovi, da je slavno Hrvatsko kraljevstvo zauvijek propalo. Ispričavši tu tužnu priču Petar se sprema umrijeti, no tada mu vila Hrvatica izreče utješne riječi. Iako će u Hrvatskoj biti još zla, još krvi i smrti, iako će njome vladati stranci kako požele, doći će svečani dani kad će Hrvatska ustati . Tada će se dignuti poniženi i prezren narod , izboriti se za svoju slobodu i dostojanstvo , a Hrvatskom će procvjetati cvijeće slobode. Hrvatska će biti slobodna. Kad je čuo te riječi Petar zgrabi svojom kacigom vode doda tri kapi svoje krvi i tri svoje suze te gromoglasno izgovori zdravicu slobodnoj i sretnoj svetoj Hrvatskoj zemlji. Reče da mu sada nije teško umrijeti , junak izdahnu pokriven Hrvatskim barjakom. Nad njim je tiho , tiho plakala vila Hrvatica.
"Mi? Satrli smo grobu vrata,
Da, još nas ima - još Hrvata." Ovako zarvšava povjestica o Petru Svačiću.
Tema:Smrt poslednjeg Hrvatskog kralja, izabranog voljom naroda.
Ideja: pravo Hrvastkog naroda na svoju slobodu i svoju državu.
Vrijeme radnje: radnja se događa 1907. godine.
Mjesto radnje: Planina Gvozd.
Glavni lik: Petar Svačić: plemenit, požrtvovani junak, pravedan kralj, koji za svoju zemlju daje i svoj život.Njegova prva odlika je da ljubi svoju zemlju i svoj narod više od svega, više od vlastita života.

Kratki sadržaj:Propast Venecije
Napoleon je uputio ultimatum venecijanskoj vlasti. U duždevoj palači na Markovu trgu okupilo se mletačko vijeće. Mlađi su za rat dok stariji brinu o brižljivo sagrađenom gradu. Stariji zagovaraju mir i očuvanje grada. Tako mleci vijećaju u noć dok pred palačom stoji stražar po svim oznakama mlečanin, ali on je hrvat koji čezne za svojim domom. On iz daljine čuje glasove iz svoje domovine, čuje pjesmu svoje žene te čezne za povratkom u domovinu. Ujutro se na Markovu trgu okupilo mnoštvo koje je bilo za potpisivanje mira. Noć se opet spušta na lagunu ali to nije obična noć jer Venecija više nije samostalna nego je u milosti i nemilosti Napoleona.
Bilješke o piscu :
Biljšeke o piscu pogledajte ovdje:

4 komentara: