Breza lektira za 8-razred

BREZA pisac: Slavko Kolar
Vrsta djela: pripovjetka, Novela
Mjesto radnje: na području vukomeričkih gorica , selo Bikovac (izmišljeno)
Vrijeme radnje : jesen,  između 1925 i 1928
Tema: tužan i težak život mlade Janice koja na kraju umire.
Ideja: kako čovjek može poniziti druge a i samog sebe
Kratak sadržaj:
Mlada i krhka Janica udala se za postarijeg momka Marka Labudana. Živi u  njegovoj kući i njih svih osmero spajavaju zajedno u jednoj prostoriji. Prije dva mjeseca rodila je djevojčicu. Nekoliko dana ležala je u krevetu, deset dana radila lakše poslove u kući, a onda su je potjerali na pašu. Vrijeme je bilo jesensko prohladno i kišno, Janica je dolazila kući mokra i prozebla i uskoro se razboljela. Morala je u krevet. Dolazile su seoske babe i liječile je svim i svačim, ali pomoći nije bilo. U liječnika iz grada nisu imale povjerenja a trebalo ga je još i platiti. Janici je bivalo sve gore. Već je počela buncati, jako je bila zaljubljena u svog Marka . Marko je bio naočit i zgodan muškarac plavih uzvinutih brkova. Marko je nadaleko poznati barjaktar. Nema tih svatova koji njega ne zovu za barjkatara jer niko nezna kao on vriskati, igrati i mahati zastavom kao on. Gotovo više od ženine bolesti Marka muči što će kod Žugečića uskoro biti svatovi. Žugečići su bogati i ne zovu bilo koga za barjaktara, a upravo su pozvali njega. I derslio se ono što je najmanje priželjkivao , Janica je naglo umrla. Ni svijeću jojo nisu stigli upaliti.. Stara Kata labudanka sva je u strahu od božje kazne zbog tog propusta. U to vrijeme Marko je završavao klopku za tvora i u trenutku Janičine smrti ugledao je bijelu golubicu kako prhu iznad krova, u selu nije bilo bijelih golubica, shvatio je da je Janica umrla. Tek tada je ušao u sobu i ugledao svoju Janicu nekako smanjenu, drugčiju nego što je bila. Umrla je a nije vidjela Marka kad je to najviše željela. Kuća labudana ostala je praznija za lijepu Janicu i njenu klćerkicu, no život teče dalje. Marka i dalje muče svatovi. Od janičine smrti prošlo je tek osam dana, prerano je ići u svatove i veseliti se. Ipak je otišao. Predvodio je svatove mahao, skako, vriuskao i zabavljao svatove . Naslavlju je plesao sa snahama i curama, i veselio se , a onda je došlo do tučnjave . Napali su ga momci sa Žugečić brda jer im nije bilo drago što pleše s njihovim curama. Uspio se izvući raskrvavljen i poderan. Bijesan i pod dojmom pojurio je kući po pušku. Noć je bila obasjana mjesečinom. Onako bijesan , pijan i izudaran na rubu šume ugledao je Janicu , stajalča je sva u bijelom , vitka i visoka. Zaprepastio se , stajao je ukočen sve dok nije počelo svitati. A onda mu se razbistrilo , to nijne bila Janica , bila je to tanka visoka breza. Kad je došao kući uzeo je sjekiru i pošao srušiti brezu. Doašo je sa sjekirom , stao pred brezu , aonda su mu ruke zadrhtale- Nije imao snage posjeći je onako visoku, vitku i nježnu. Tako je bila mila ta breza, tako fina i lijepa. Kao neka svetica.
Kompozicija djela:
Novela breza sastoji se od sedam cjhelina, au tih sedam cjelina ukomponirana su dva glavna događaja: Janičin boravak u kući Labudanovih, njeno bolovanje i umiranje, te Markovo svadbovanje.
Rasplet predstavlja buđenje Markove svijesti tj. trenutak kad pokušava posjeći brezu pa odustaje.
Glavi Likovi:
Janica, Marko
Sporedni likovi:
Markov otac Mika labudan, Mikina žena Kata Labudanka, druga snaha Jaga i njezino dvoje djece, te starah mikina majka koja je slijepa, svećenik, nadšumar, te drugio mnogobrojni mladi i stari seljaci i seljanke.
Opis likova:
Janica - Izgledom i hodom se razlikuje od drugih a po svemu je tipična seoska cura, oči su joj plave, kosa zlatna, lice joj je okruglo a usne lijepe i uvijek nasmijane, elegantna. Janica je tragičan lik nježne i krhke žene koju je ubila težina života a da ona smama nije osjećala tu težinu jer joj je snagu davala ljubav.
Marko - seoski momak, nešto stariji od ostalih momaka, lugar, kao pojava bio je zgodan, naočit muškarac, njegov odnos prema svojoj ženi za soske pojmove je normalan, nema ni sentimentalnosti ni izljeva nježnosti, nemiješase u ženske poslove, ona ga sluša pokorna mu je a ako šta pogriješi dobije batine.
Bilješke o piscu: pogledaj ovdje.

3 komentara:

  1. Evo komentar. NEMA NEPOZNATIH RIJEČI

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aj pusti ga namiru napravi ti sve ti ko neka baba tam prigovaraš

      Izbriši
  2. Tko je izdavač?
    I koje godine je izdana?

    OdgovoriIzbriši