Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Dobri duh Zagreba lektira 7-razred


Pisac: Pavao Pavličić
Mjesto radnje: Zagreb
Tema: Proučavanje događaja u Zagrebu; zločini i nesreće
Kratki sadržaj:
Valentin Knez je osjećao potrebu da oduži svoj dug društvu, da se bavi ljudima i da tim ljudima da neobično korisna saznanja i podatke. Odlučio je ispitati zločine i nesreće u Zagrebu da na osnovi tih izučavanja pomogne iskorijenjivanju tog društvenog zla. Jednog dana je primijetio da se slični slučajevi događaju u pravilnim razmacima. Počeo je pisati knjigu "Predviđeni zločini". Predviđao je zločine: gdje će se dogoditi, kada, s kojim oružjem, tko će ga izvršiti i na koji način. Shvatio je da je važno da se ne poremeti ritam kojim se zločini događaju nego da treba uspostaviti novi ritam sprečavanja zločina. Jednog dana je primijetio da su zločini postali nekako čudni, da su neki zločini uranili. Valentin je provjeravao svoje bilješke i shvatio da on nije nigdje pogriješio nego da se ritam remetio. Zatvorio se u svoju sobu i razmišljao. Nije ga zanimalo što je prouzročilo poremećaj ritma, razmišljao je samo može li se ritam spasiti. Izrađivao je nove tablice, pravio grafikone i ispitivao nove zločine. Kada je 20. lipnja otvorio novine i vidio članak "Ubojstvo u Nehajskoj", osjetio je spokojstvo. Shvatio je da je ubrzanje ritma bilo jedini izlaz. Osjećao se jakim jer je znao da vrši svoju dužnost prema društvu, prema ljudima i prema Zagrebu. Uzeo je novi fascikl i počeo ispisivati novi naslov "Ispravci ritma".
Opis likova:
 Glavni lik je Valentin Knez, stanovnik Zagreba i statističar koji se bavi zločinima i nesrećama. On je bio osamljen čovjek sa neobično snažnim osjećajem društvenosti. Želio se odužiti društvu i zato je počeo proučavati zločine.
Bilješke o piscu: 
Pavao Pavličić je rođen 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru. Najproduktivniji je i najnagrađivaniji hrvatski prozaik i redoviti profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Često se javlja feljtonima u novinama, piše i scenarije za filmove, te drame i serije. Poznat je po romanima "Večernji akt", "Koraljna vrata", "Nevidljivo pismo" itd.

Linkovi