Kruh Svetog Ante lektire za 7-razred

Kruh svetog Ante  pisac: Ivan Ićan Ramljak
Vrsta djela: Pripovjetka
Vrijeme radnje: ljeto i jesen
Mjesto radnje : selo u blizini Tomislavgrada , na pijaci , u crkvi svetog Ante , u gostionici
Tema : Ova priča je o lukavom i pohlepnom Matiši i dječaku Pavlu čija je dobrota i vjera natjerala pohlepnog Matiši da razmisli.
Pouka : Ne trebamo biti pohlepni. Ako učinimo nešto dobro , dobro će nam se vratiti.

Jezik i stil : Jezik je razumljivo pisan , s klasičnim stilom i ima puno “ narodnih “ izreka.
Kratak sadržaj:
U jednom selu u blizini Tomislav grada živjeo je siromašni dječak Pavao. Nije imao oca , samo majku Ružu. U selu je živjeo Matiša. On je bio lukav i pohlepan čovjek koji je mnogo volio novac. Jednoga dana Matiša je dobio poziv da dođe po kozu. Spremio se i krenuo zajedno s Pavlom. Usput je planirao kupiti duhana i još štošta. I tako stigoše u kuću domaćina Ikana. Domaćin i domaćica priredili su stol pn hrane. Sjeli su i pomolili su se. Svi za stolom ostali su zaprepašteni Pavlovom molitvom. Matiša nije bio zadovoljan sklopljenim poslom i dogovorenim cijenama. Kad su otišli spavati izazvao je dreku mafaraca. Svi su bili zaprepašteni , nisu znali što se događa. Ujutro je domaćica poslužila doručak a Pavao se uputio kući zajedno s kozom. Koza je zastajkivala i pasla, a Pavao je maštao o luku i kupusu. Nakon nekog vremena za njim stigao je Matiša. Sa sobom je doveo bolesno janje. Pred susjedima se zakleo ako june ozdravi i ako ga proda polovicu će dati u kruh svetom Anti. June je nakon nekog vremena ozdravilo i Matiša ga odvede na pijacu da proda. Pošto je bio lukav za june je tražio nešto malo novaca a za prijuzu duplo više. Vraćajući se s pijace jednu novčanicu za koju se ništa nije moglo kupiti dao je Pavlu. Krenuli su u Crkvu. Matiša je svoju zaradu morao podjeliti sa svetimantom. Na jednu kamaricu je odvojio novac od priuze, a na drugu novac za june. Vidjevši šti je Matiša učinio na ulazu iz crkve. Pavao je svoju jedinu novčanicu staio u sanduče. Kada su došli do gostionice Matiša je rekao Pavlu da idu na piće jer i on ima novaca. Pavao je rekao da ne može jer je svoje novce dao u kruh svetom Anti. Na njegove riječi Matiša je ostao zaprepašten i malo je razmislio. Nakon nekog vremena iz džepa je izvadio nove i dao Pavlu. Sav sretan dječak se vratio u grad da i majci kupi sve što mu je rekla. Majka Ruža bila je inenađena. Sveti Ante ipak je napravio jedno veliko čudo, a Pavlova dobrota mu se vratima.
Opis likova:
Glavni likovi : Matiša i Pavao
Sporedni likovi : Ikan , Miloš , Sudjedi , koza , june , Ruža , Ikanova žena
Osobine likova – Matiša : Lukav i pohlepan čovjek koji je mnogo volio novac
Pavao : Drag i siromašan dječak, bio je pobožan i poslušan
Bilješke o piscu:
Ivan Ićan Ramljak je hrvatski književnik. Piše pripovjetke za djecu. Jedan je od najoriginalnijih hrvatskih pisaca za djecu. Djela mu nadrastaju klasične okvire tog žanra. ođen je u Čitluku 1928, gimnaziju je pohađao u Imotskom, Sarajevu i Zagrebu, a hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je niza romana i zbirki novela ("San bez uzglavlja", "Glava u torbi", "Povratnik", "Suza i radost didova", "Orgulje na Vranijoj glavici", "Školarac"...), mahom autobiografski intoniranih. Njegove novele uvrštene su u brojne antologije, a priča "Kruh svetog Ante" dobila je 1992. prvu nagradu na natječaju Serra international.

2 komentara: