Tajna gornjeg grada lektira za 5-razred

TAJNA GORNJEG GRADA pisac: Tihomir Horvat
Vrsta djela:
Roman
Mjesto radnje: Zagreb, gornji grad
Vrijme radnje: Sadašnjost
Tema: zgode i nezgode jedne družine
Glavni lik: Mislav
Opis glavnog lika: Mislav je zaigrani dječak osnovnoškolske dobi koji živi u gornjem gradu. On je veoma domišljat , nestašan i uporan dječak. ima vrlo lijepusestričnu Anu, njegovi najbolji prijatelji su: Dugi i Mrvica. U Nekim trenutcima doista brzoplet i neodgovoran. On smatra da je mana imati dobre ocjene.Sporedni likovi: Dugi, Mrvica, Ana, Tomo, Martin, Mozak, Zrinka, Vidra, profesor i Mrga.
Pouka: zločin se otkrije prije ili kasnije. Raoznalost i domišljatost mogu riješiti tajanstvene probleme.
Najljepši dio:
Mislav pogleda svoje prijatelje. Svi zajedno pružili su ruke, i onda bez disanja, polako polako pomaknuli rezu na bravici . Vrijeme je stalo. Sva mašta svijeta, sva njihova očekivanja, sva svjetska pronađena i nepronađena blagaiz djetinjstva sada su bila ispod ovog poklopca. Poklopac poleti u zrak.....
snažni Zrinkin reflektor bacao je svjetlo koje se u tisućama odbljesaka lomilo na zlatnim i srebrenim kovanicama. Sanduk je bio pun do vrha.
Bilješke o piscu:
Tihomir Horvat rođen je u Zagrebu 1946g. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je 1971 na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Od romana za djecu najpoznatija djela su: Tajna gornjeg grada, Muki-djetinjstvo Ivana Zajca, Vila velčebita, frka u šćitarjevu, Legenda o božićnom licitaru.
Dobitnik je brojnih nagrada od kojih posebno izdvajamo: književnu nagradu Mato Lovrak 1999. za roman frka u Šćitarjevu, te nagradu Grigor Vitez,2003. za romanLegenda o Božićnom licitaru.

4 komentara:

  1. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  2. sssssssssssssssssuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    OdgovoriIzbriši