Pinokio lektira za 2-razred

PINOKIO pisac: Carlo Collodi
Vrsta djela: bajka.
Vrijeme radnje: neodređeno
Mjesto radnje: u kući, u kitovoj utrobi,na putu do škole,
Tema: preobrazba jednog zočestg drvenog lutka u pravog i dbrg dječaka.
Likovi: Pinokio: Giuseppe, Plava vila, Cvrcak, Kit, Zloćko
Kratak sadržaj:
Giuseppe stari stolar koji nikad nije imao djece napravio je drvenu lutku Pinokija, a zatiom je poželio da postane pravi dječak.Dobra plava vila došla je u njegovu radionicu i oživjela pinokia. Stavila drveni štapić na Pinokia i rekla: “Mala drvena lutkice probudi se, dajem ti dar života.” Tog se trena lutak probudio. Slijedećeg je dana Giuseppe poslao svog drvenog dječaka u školu, ali Pinokio u šklu nikad nije stigao. Na putu do škole ga je, lutak Zloćko, namamio da pođe sa njim i neide u školu. Pinokio se cijelu noć zabavljao i plesao na sceni sa ostalim lutkama. Kada je zabava završila, Zloćko ga zaključa u kavez da ne bi Pinokio mogao pobjeći. U pomoć mu je dšla plava vila, koja je tražila objašnjenje zašto nije otišao u školu. Pinokio je lagao, da je na putu do škole otet. Što je više lagao, njegov nos se sve više povećavao. Plava vila so ovaj put sažalila, pustila ga iz kaveza i rekla mu da je to zadnji put da pomaže, te da “dječak koji ne želi biti dobar može biti i od drveta. Pinokio neposluša plavu vilu, te idućeg dana opet učinio nepodobštinu. Sreo je jednog čovjeka koji je vozio kočiju punu dječaka. On pozva Pinokia da im se pridruži na Otok Sreće. Cijelog tog dana Pinokio uživao na Otoku Sreće sa dječacima, sve dok nije stigao golub pismonoša sa porukom. Giuseppe je, vidjevši da Pinokia opet nema, krenuo na more da ga traži. Na moru ga je progutao veliki kit. Pinokio je našao kita, ali kit je i njega progutao.
Da bi izašli iz kitove utrobe Giuseppe i Pinokio su zapalili vatru i na taj način natjerali kita da kihne.
Kad su se vratili kući, Giusepe reče Pinokiu, “Dragi moj Pinokio, ti si riskirao svoj život da bi spasao moj!”. U tome se trenutku pojavila plava vila i nagradila Pinokia za njegovu hrabrost. Učinila je da Pinokio postane pravi dječak.Opis likova:
Pinokio: u pčetku bezobziran lijen, drzak i akomislen lutak a poslije postaje plemenit dječak koji se obzirno i nježno brine za roditeljete postaje vrijedan član obitelji.
Tata Đepeto: dobar otac koji se brine za svoje dijete, žrtvuje se za sina kad ga treba spasiti , siromašan je kao crkveni miš.
Zrikavac: pokušava pinokia savjetima izvesti na pravi put , ali umjesto hvale dobije čekić u glavu.
Lijepa Djevojčica: modre kose koja spašava Pinokia , prometne se u viu a zatim u dobru ženu a potom dražesnu kozicu , a na kraju u pinokievu majku.
Mačak i Lisica: lažni bogalji koji su u stvari pravi razbojnici, lašci, spetkaroši, bezobzirni i grubijani.
Lučinjolo: najvragoastiji lik u školi.
Bilješka o piscu:
Carlo Collodi bio je talijanski pisac i novinar, rođen 1826. godine. U vrijeme pokreta za talijansko narodno ujedinjenje, uključio se u politiku, a sa 22 godine postaje novinar za list Il Fanfulla.
Kasnije se bavio prevođenjem djela o dječijoj fantaziji, te napokon i sam počinje pisati dječje priče. Najpoznatija djela su mu serije priča o Giannettinu i Priča o lutku (Pinokijeve avanture). Umro je 1890. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar