Duga lektira za 7-razred

DUGA pisac: Dinko Šimunović
Vrsta djela:
Pripovijetka
Mjesto radnje: Čardaci , dolina rijeke Glibuše te polje zvano Lug.
Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je kasno ljeto i jesen.
Tema:  tragičan sudbina jedne vesele djevočice čiju su smrt uzrokovali roditelji krutim odgojem.
Ideja: Djeca moraju imati svoje djetinjstvo, svoju slobodu i ne smiju biti robovi .
Kratak sadržaj:
Između visokih klisura smjestilo se mjestašce Čardaci na obroncima brda ispod zapuštene stare tvrđave. U dolini je tekla rijeka Glibuša oko koje su bile prekrasne livade i polja. Tamo je živjela mala obitelj Serdar, mama Emilija, tata Janko i njihova desetogodišnja djevojčica Brunhilda. Djevojčica je bila lijepa, vitka i visoka, voljela je skakati i trčati, pa su je ljudi nazvali Srna jer je zbog svoje živahnosti i gipkog tijela podsjećala na srnu. Neizmjerno se voljela izgrati, skakati, jahati, penjati se i plivati kao što to rade dječaci iz njezinog kraja. Satima je znala gledati njihovu igru u dolini rijeke Glibuše i poželjela je biti dječak. Njezini roditelji su bili dobri, ali previše ozbiljni i dostojanstveni, tako da nisu razumijeli Srnu i njezinu želju za igrom. Naprotiv, morala je uvijek biti mirna, pristojna, nije smjela jesti što je htjela već je morala paziti na sve i slušati roditelje. Srna se veselila posjetu udovici Klari jer je tada mogla skakati i trčati koliko je htjela po Marčinkovoj glavici. Dok su roditelji bili zauzeti razgledavanjem vinograda, Klara i srna su otišle Savi. Sava je bila sirota žena bez šaka koje joj je kao djetetu pojela svinja. I pored tih nedostataka, ona je bila izvrsna vezilja. Živjela je kratko vrijeme u gradu gdje se udala i rodila kćer, ali zbog okrutnosti muža i njegovog iskorištavanja, vratila se u svoj kraj. Udovica Klara i Srna su pažljivo slušale ispovijest Save koja je na nebu primjetila dugu i rekla kako je čula da ako djevojčica potrči ispod duge, pretvorit će se u dječaka. Srna je malo razmišljala i odlučila potrčati ispod duge jer bi se nakon što se pretvori u dječaka mogla igrati koliko želi. Tako je otrčala po livadi i skrenula prema mrtvom jezeru, stalno gledajući gdje je duga. Mrtvo jezero je bila zapuštena močvara obrasla biljem iz kojeg jadna Srna nije mogla izaći, pa se utopila. Nakon pet dana su je pronašli mrtvu. Njezini roditelji nisu mogli preboljeti smrt svoje jedinice pa su se odselili u tvrđavu iznad Čardaka i sa njezinih se bedema bacili u rijeku Glibušu.
Glavni likovi:
Brunhilda - Srna, Sava
Sporedni likovi:
Majka Emilija, otac Janko, udovica Klara, Sava...
Opis likova:
Srna - Brunhilda - Vesela,  živahna djevojčica, voli prirodu i igru . Roditelji joj brane  da se igra i uživa u svojoj mladosti jer djevojčice moraju biti uredne, dobre, poslušne i uzornog ponašanja.
Mama Emilija i tata Janko - Strogi roditelji, uvijek ozbiljni i jako strogi i okrutni prema srni.
Sava - Siromašna, vrijedna i poštena djevojka koja zbog svojeg izgleda tj. zbog toga što nema svoje šake jako pati i izbjegava ljude.
Bilješke o piscu: Pogledaj ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar