Čarobnjak iz Oza lektira za 3-razred

ČAROBNJAK IZ OZA pisac:Frank Lyman Baum
Vstra djela: pripovjetka
Vrijeme radnje: Neodređeno
Mjesto radnje: Kanzas, Oz
Likovi: Dorothy, Limeni drvosječa, Strašilo. Lav, Glinda i Čarobnjak iz Oza
Poruka: Hrabrost, ljubav i pamet su najvažnije u životu
Kratak Sadržaj:
Dorothy je bila siroce i zivjela je kod tete Erne i strica Henrya u Kansasu. Teta Ema i stric Henry bili su dobri, ali vrlo ozbiljni ljudi koji se nikada nisu smijali. Dorothy je bila vesela djevojcica, a najveci joj je izvor radosti bio njezin maleni crni psic Toto s kojim se igrala po cijele dane. Jednoga je dana njihovu igru prekinulo zavijanje vjetra. Snazan je vjetar podigao kucu u kojoj je bila Dorothy s Totom. Nakon prvog iznenadenja i straha Dorothy se priviknula na neobicnu situaciju u kojoj se nasla. Let je podsjecao na ljuljanje u kolijevci. Djevojcica se pomalo brinula kako ce izgledati prizemljenje, ali razmisljajuci o tome, ipak je uspjela zaspati. Probudio ju je tresak kuce o zemlju i suncev sjaj koji je ulazio kroz prozor. Krajolik oko kuce nije vise podsjecao na Kansas, jer je sve oko kucice bilo u jarkim bojama: zeleni travnjaci s raskosnim drvecem, obilje cvijeca, veseli potocic. Dorothy se jako iznenadila ugledavsi cetiri neobicna bica, zapravo cetvero odraslih ljudi, ali luckasto odjevenih i jedva njezine visine. Pozdravili su je dubokim naklonom pozeljevsi joj dobrodoslicu u zemlju Zvakaca i nazvali je plemenitom carobnicom. Jos se vise iznenadila kada su joj objasnili da je upravo ubila Zlu vjesticu od Istoka. Djevojcici je to bilo tesko povjerovati, ali joj je stara zenica pokazala kako ispod kucice vire noge obuvene u srebrne cipelice. To su bile noge Zle vjestice od Istoka. Starica se sada predstavila i rek la kako je ona Vjestica od Sjevera, ali dobra vjestica.

Nju su pozvali Zvakaci. koji su zivjeli pod vlascu Zle vjestice od Istoka. Sada su bili zahvalni Dorothy sto ih je oslobodila. Vjestica od Sjevera ispricala je djevojcici kako se sada nalazi u zemlji Oz u kojoj su dobre vjestice one od Sjevera i Juga, a zle ova od Istoka, koju je upravo ubila, i ona od Zapada. U zemlji Oz jos postoje vjestice i carobnjaci jer je ta zemlja odsjecena od ostaloga svijeta. Dorothy je tada prvi put cula za velikog carobnjaka Oza, najmocnijega medu svima njima. On je boravio u Smaragdnom Gradu. Djevojcica se ipak, usprkos svim zanimljivostima ove zemlje, pozeljela vratiti kuci u Kansas. Na zalost, Vjestica od Sjevera nije joj znala niti mogla pomoci. Vjestica je pogledala u svoj carobni sesir koji joj je dao rjesenje kako pomoci Dorothy. Trebala je poci u Smaragdni Grad velikom carobnjaku Ozu, jer joj jedino on moze pomoci. Kako bi bila sigurna na putu koji moze biti vrlo opasan, Vjestica joj je savjetovala da obuje srebrne cipelice, koje imaju neku carobnu moc, a zatim je poljubila djevojcicu u celo. Na mjestu gdje ju je poljubila ostao je okrugli sjajni znak. Taj je znak trebao upozoriti svakoga tko bi joj htio nauditi da je ona pod zastitom Vjestice od Sjevera. Tako je Dorothy s Totom krenula prema Smaragdnom Gradu slijedeci upute koje je dobila: treba samo ici putem poplocenim zutim opekama. Djevojcica je noc provela kod Zvakaca Boga. Rekao joj je kako je plavo boja Zvakaca, a Dorothy je drzao za veliku carobnicu jer je nosila srebrne cipelice i bijelu haljinicu. Bijelo je bila boja vjestica i carobnica. Sljedece je jutro nastavila put. Zaustavila se odmorin kraj polja. Tamo je ugledala strasilo. Strasilo joj je najednom namignulo i progovorilo.

Dorothy mu je pomogla i skinula ga s motke jer mu je, kako je reklo. takav zivot vec bio dotuzio. Pricajuci s njim, Dorothy je saznala kako Strasilo nema mozga i zbog toga je tuzno. Ponadalo se kako bi Oz mogao i njemu pomoci i dati mu mozak, kao sto ce pomoci djevojcici i vratiti je u Kansas. Tako su krenuli dalje zajedno. Put ih je doveo do sume u kojoj ih je zatekla noc. Naisli su na kucicu u kojoj su proveli noc. Zapravo, Dorothy je spavala, a Strasilo nije trebalo ni sna ni hrane jer je bilo napravljeno od slame. Ujutro su zaculi jauk koji je dolazio iz blizine. Ugledali su covjeka od lima kako nepomicno stoji s uzdignutom sjekirom. Bio je to Limeni Drvosjeca. Zamolio ih je da ga dobro podmazu kako bi se opet mogao kretati. Onda su Limenom Drvosjeci ispricali zasto idu k Ozu. O n im je pak povjerio svoju zivotnu pricu i rekao kako silno zeli novo srce jer je zbog carolija Zle vjestice od Istoka ostao bez njega. Sada se drustvo povecalo i putovanje je bilo ugodnije jer je staza vodila kroz gustu sumu. Iznenada ih uplasi strahovit urlik. Pred njima se stvori veliki lav koji odmah udari na Strasilo, pa na Drvosjecu, a zatim i na psica Tota. Iako je bila uplasena, Dorothy snazno pljusne lava i obrani svog psica. Nakon toga dobro je izgrdila lava koji se vise nije cinio tako opasnim. Zapravo, on je bio plasljivi Lav. Placuci, priznao je da je on lav bez hrabrosti i da bi od svega na svijetu najvise zelio hrabrost. Nadao se kako bi Oz i njemu mogao pomoci, pa se pridruzio drustvu na putu za Smaragdni Grad. Putem se pokazalo kako Strasilo nije glupo kako je mislilo, da Drvosjeca uopce nije bezosjecajan, a da ni Lav uopce nije plasljiv. Usprkos strahu, skacuci preko dubokog rova, Lav je na svojim ledima prenio cijelo drustvo na drugu stranu rova. Sljedeca prepreka na putu bila je duboka provalija. Strasilo, koje je bilo uvjereno da je glupo, dosjetilo se kako je prijeci.

Drvosjeca ce posjeci stablo po kojemu ce prijeci na drugu stranu. A l i , kad su se priblizili drugoj strani provalije, putnike su napale cudovisne zvijeri - kalidahi. Strasilo se opet dosjetilo kako izbjeci smrti. Vratili su se nazad, a kalidahi su ih slijedili. Drvosjeca je prema Strasilovoj uputi tada posjekao deblo, i kalidahi su zavrsili u provaliji. Da bi dosli do Smaragdnog Grada, morali su slijediti stazu, ali nisu mogli prijeci na drugu stranu gdje se staza nastavljala. Ugledali su rijeku i Drvosjeca je izradio splav. Sljedeceg su jutra pokusali prijeci rijeku. Splav su gurali dugim motkama. Plovidba nije bila lagana jer je rijeka bila duboka i struja u njoj jaka. Tako je jadno Strasilo nesretnim slucajem ostalo visjeti na motki usred rijeke. Lav je skocio u rijeku i odvukao splav s ostalim putnicima na obalu. Drustvo nije znalo kako pomoci Strasilu. U tome im je pomogla roda koja je poletjela i u kandzama donijela Strasilo na obalu. Svi su bili sretni sto su opet na okupu. Kako bi se vratili na cestu poplocenu zutim opekama, morali su proci velikim poljem makova. Njihov je miris uspavljivao svakoga tko bi se tamo zatekao. Znali su da moraju sto prije izici iz tog polja, ali Dorothy su kapci silno otezali i uskoro je zaspala. Nju i Tota iznijeli su iz polja Strasilo i Drvosjeca, kojima miris makova nije mogao naskoditi. A l i Lav je zaspao u polju. Bio je pretezak da bi ga ponijeli. Dok je Dorothy jos spavala, Strasilo i Drvosjeca upoznali su se s Kraljicom poljskih miseva koju je Drvosjeca spasio od velike zute divlje macke. Strasilo je nagovorilo Kraljicu da dozove svoje podanike i da zajedno izvuku usnula Lava iz polja. Kraljica je povjerovala kako je Lav bezopasan pa su posli po njega i spasili ga. Do tada se vec i Dorothy probudila. Kraljica im je na rastanku rekla da je, ako im ikada zatreba pomoc, uvijek mogu dozvati. Nakon sto se Lav probudio, krenuli su dalje prema Smaragdnom Gradu. Ujutro im je zeleni sjaj najavio da su blizu grada. Popodne su stigli do zelenih zidina koje su opasivale grad.

Pozvonili su na vrata koja im je otvorio zeleni covjeculjak. O n je bio cuvar gradskih vrata. Bio je iznenaden sto nakon puno godina netko trazi da ga primi mocni i strasni carobnjak. Svakome iz druzine dao je zelene naocale kako ne bi oslijepjeli od sjaja i velicine Smaragdnoga Grada. Zatim ih je poveo u grad. Cuvar ih je doveo do goleme gradevine usred grada. To je bila Ozova palaca. U palacu ih je uveo vojnik i nalozio im neka pricekaju dok ih ne najavi velikom carobnjaku. Kad se vratio, rekao je kako ce ih carobnjak primati jednog pe jednog. Zatim je dozvao lijepu djevojku, svu u zelenom, koja je posjetitelje odvela u njihove raskosne i udobne sobe. Prvoga je dana Oz primio i poslusac Dorothy. Oz joj se prikazao u obliku velike glave bez tijela. Njegov odgovor na Dorothynu molbu glasio je kako ce joj pomoci tek kada ona unisti Zlu vjesticu od Zapada. Dorothy je bila iznenadena i ocajna jer je mislila da je to nemoguce. Drugoga dana Oz je primio Strasilo, ali njemu se prikazao u obliku prekrasne zene. Poslusao je njegovu zelju i od njega takoder zatrazio da prethodno ubije Zlu vjesticu od Zapada. I Strasilo je bilo iznenadeno i silno nesretno zbog ovog uvjeta. Trecega je dana Oz primio Drvosjecu. Ovoga je puta izgledao kao najstrasnija zvijer. I Drvosjeci je zadao isti zadatak kao Dorothy i Strasilu. Cetvrti je dan Oz docekao Lava u oblicju plamene kugle i postavio mu isti uvjet. Cijelo je drustvo bilo obeshrabreno. Nije im bilo druge nego poci potraziti zlu vjesticu. Vojnik koji ih je najavio Ozu objasnio im je kako nece biti tesko pronaci vjesticu. Zapravo, ona ce naci njih cim stignu u Zapadnu zemlju u kojoj zive Palcici. Najavio im je da ce ih odmah pretvoriti u svoje robove, kao i Palcice. No, kako su imali svoje snove koje su slijedili, uputili su se u Zapadnu zemlju. Zla vjestica od Zapada imala je samo jedno oko. no njime je vidjela ostro kao kroz teleskop, pa je s vrata svoga dvorca odmah opazila Dorothy i njene prijatelje i poslala copor vukova da ih rastrgaju. No Drvosjeca je spasio svoje prijatelje pobivsi svojom sjekirom sve vukove. To je razljutilo vjesticu, pa je na njih poslala jato divljih vrana naredivsi im da uljezima iskopaju oci i rastrgaju ih. Ovaj put sve ih je spasilo Strasilo tako sto je svim vranama zavrnulo vratom. Zla se vjestica strasno razbjesnila. Dozvala je roj crnih pcela i naredila im da strance izbodu do smrti. Dorothy, Toto i Lav pokrili su se slamom iz Strasila, a Drvosjeca je docekao pcele koje su na njegovom limenom tijelu polomile svoje zalce i uginule.

Onda je vjestica naredila zutim Palcicima da dovedu strance, no njih je Lav isprepadao svojom rikom. Tada Zla vjestica iz svog ormara uzme zlatnu kapu optocenu dijamantima. Vlasnik te kape mogao je triput pozvati krilate majmune da mu ispune zelju. Prvi put vjestica je trazila pomoc krilatih majmuna kako bi porobila Palcice, a drugi put se uz njihovu pomoc borila protiv Velikog Oza i istjerala ga iz Zapadne zemlje. Sada je krilatim majmunima naredila da joj dovedu strance. Nekoliko majmuna zgrabilo je Limenog Drvosjecu, digli su ga u zrak i ispustiH na ostre stijene, gdje je ostao lezati ulupljen i pun rupa. Drugi su majmuni ir Strasila izvukli slamu, a odjecu su mu povezali u zavezljaj i bacili ga na drvo. Preko Lava su bacili cvrste konope, omotali ga i spustili u vjesticin dvorac, u dvoriste opasano visokom ogradom. Kada je voda krilatih majmuna ugledao na Dorothynu celu znak poljupca Dobre vjestice, rekao je ostalima kako joj ne smiju uciniti nikakvo zlo jer je stiti Snaga Dobra koja je puno jaca od Snage Zla. Zato su je njezno donijeli pred Zlu vjesticu. I vjestica se uznemirila ugledavsi znak na njezinu celu. Znala je da ju moze pobijediti jedino lukavstvom, i u Dorothy je brzo prepoznala bezazlenu dusu koja i ne zna koliku joj cudesnu moc daju srebrne cipele. Naredila joj je stoga da u kuhinji obavlja mnoge poslove, a Plasljivog je Lava pozeljela upregnuti kao konja koji ce vuci njezinu kociju. A l i kada se pojavila na vratima, Lav se bacio prema njoj kao da je naihrabriji lav na svijetu pa se Vjestica uplasila i izletjela iz dvorista. Lavu je rekla kako ga nece hraniti dok ne dopusti da ga upregne u kociju. Nocu, dok je Zla vjestica spavala, Dorothy je Lavu donosila hranu. Razgovarali su i smisljali kako da se oslobode. Vjestica je smislila nacin kako da se domogne Dorothynih carobnih srebrnih cipelica. U kuhinju je postavila celicnu sipku koju je ucinila nevidljivom. Djevojcica se spotakla preko sipke i izgubila jednu cipelicu koju je vjestica odmah zgrabila. Boreci se da vrati svoju cipelicu, Dorothy je uzela vjedro puno vode i polila Zlu vjesticu od glave do pete. Nije znala da je voda nesto cega se vjestica jako boji jer je moze unistiti. Istoga se trena polivena Vjestica pocela topiti i nestajati.

Sretna sto je unistila Zlu vjesticu od Zapada, Dorothy je potrcala osloboditi Lava. Odmah zatim pozvala je i sve Palcice da im priopci kako vise nisu robovi. Oni su bili toliko sretni da su taj dan proglasili praznikom. Zuti su Palcici odlucili pomoci u spasavanju Drvosjece i Strasila. Palcici limari popravili su Drvosjecu. Zatim su svi krenuli u potragu za Strasilom. Kako bi dosli do zavezljaja, Drvosjeca je posjekao stablo. Zavezljaj su odnijeli u dvorac i tamo su odjecu ispunili cistom slamom. Sada kada su opet svi bili na okupu, ostali su nekoliko dana u zutom dvorcu. N o znali su kako jos moraju natrag do Oza da on ispuni svoj dio pogodbe. Na rastanku su Palcici bili silno zalosni i sve su ih nagradili vrijednim darovima. Drvosjecu su najvise zavoljeli, pa su ga zamolili neka im se vrati i vlada njima i njihovom Zutom zemljom. Dorothy je prije polaska pronasla zlatnu kapu. Iako nije znala njene moci, ponijela ju je jer joj se svidjela. Druzina sada nije znala kako se vratiti u Oz, zna li su samo da trebaju ici prema istoku. Nakon nekoliko dana puta izgubili su nadu da ce se vratiti u Oz. Dorothy se dosjetila da bi mogli zvizdaljkom dozvati u pomoc poljske miseve i njihovu kraljicu. Misevi su se odmah pojavili, a misja kraljica zacudila se zasto Dorothy ne upotrijebi carobnu zlatnu kapu kojom moze dozvati krilate majmune i narediti im da ih prenesu u Smaragdni Grad. A l i carobnjak se nije odmah odazvao na sretnu vijest da je Zla vjesi ca od Zapada unistena. Kada ih je konacno primio, svi su bili iznenadeni. prostoriji u kojoj ih je Oz ranije primao vladala je strasna tisina. Nju je prenuo glas koji se javio s vrha kupole. To je bio Oz koji je rekao da je njegov nevidljiv obicnim smrtnicima. Carobnjak je zelio odgoditi izvrsenje svoji obecanja. Kad su to culi, svi se naljutise, a Lav rikne tako silovito da se od njegove rike Toto uplasio i jurnuo u zastor koji je visio u kutu. Zastor se srusio, a druzina je ugledala sitna starcica celave glave i naborana lica. To je bio Oz. Limeni Drvosjeca podigne sjekiru i pojuri prema njemu. Priznao im je i da uopce nije carobnjak i pokazao pomocu kojih se trikova pojavljivao u obliku velike glave, lijepe zene i plamene kugle. Carobnjakom su ga proglasili stanovnici mjesta na koje je, ne svojom voljom, pred puno vremena slucajno sletio balonom. Dosao je iz Ohia, koji je blizu Kansasa.

Nekada je bio upravljac balona. Oz je dopustio da ga ti ljudi drze za carobnjaka i naredio im, jednostavno radi zabave i da zaposli te ljude, da izgrade Smaragdni Grad i njegovu palacu. O n se zatim zatvorio u palacu i iz nje nije izlazio. Vjestica se jako bojao jer su imale moci i znale su izvoditi cuda, a on nije posjedovao carobnjacke moci. Oz je predlozio da se vrati zracnim putem, onim kojim su oboje dosli u ovu zemlju. Izradili su balon i u trenutku kad je i Dorothy trebala uci u kosaru, konopci su popucali i balon je odletio odnoseci Oza koji je svojim podanicima objavio kako ce dok je on odsutan zemljom vladati Strasilo. Jadna je Dorothy bila jako tuzna. Strasilo se dosjetilo da ponovo pozovu krilate majmune koji ce je odnijeti u Kansas, ali ni krilati majmuni nisu mogli pomoci djevojcici jer nisu smjeli napustati ovu zemlju. Savjetovali su joj neka potrazi pomoc od Glinde, Vjestice od Juga, koja je bila najmocnija od svih vjestica i vladala je nad Prstenjacima. Strasilo, Drvosjeca i Lav odlucili su poci s Dorothy i pomoci joj. Bili su joj zahvalni jer bez njene pomoci njihove zelje ne bi bile ispunjene. I na ovom su se putovanju susretali s raznim opasnostima i poteskocama. Najprije su se morali izboriti za ulazak u gustu sumu koju je cuvalo drvece i granama odbacivalo svakoga tko bi pokusao uci. Put im je raskrcio Drvosjeca i usli su u sumu.

Uskoro su stigli do neobicne zemlje u kojoj je sve bilo od porculana, cak i njeni stanovnici, koji su im se uklanjali s puta da nekoga slucajno ne razbiju. Nakon izlaska iz zemlje porculana nasli su se u ruznom krajoliku punom mocvara i prekrivenom visokom travom. Lavu se tu ipak dopalo. Drugi su dan u toj zemlji naisli na skupstinu stotina zivotinja. Lava su pozdravili kao kralja i zamolili ga za pomoc. Njih je ugrozavalo cudoviste slicno divovskom pauku, a vec je pojelo sve lavove koji su ranije zivjeli u toj sumi. Lav je zaskocio pauka na spavanju i lako ga svladao. Zivotinje su mu bile beskrajno zahvalne i zamolile ga da im bude kralj, sto je Lav i prihvatio, ali tek nakon sto pomogne Dorothy. Ostali dio puta prosao je u mini, sve dok nisu stigli do brda ciji su im prijelaz onemogucili bezruki Cekicoglavci. Po treci put je djevojcica dozvala krilate majmune koji su ih prenijeli do zemlje Prstenjaka. U ovoj je zemlji sve bilo lijepo, raskosno i uglavnom crveno. Vjestica od Juga, Glinda, primila je putnike, saslusala Dorothynu molbu i obecala je ispuniti ako joj djevojcica dade zlatnu kapu. Dorothy je to rado ucinila, osim toga ona je vec koristila moc kape tri puta. Glinda je odlucila krilate majmune pozvati kako bi Strasilo vratili u Smaragdni Grad, Drvosjecu u zemlju Palcica a Lava u sumu gdje ce kraljevati. Glinda ce nakon toga kapu vratiti kralju majmuna kako bi majmuni opet bili slobodni. Djevojcici je rekla kako se u Kansas mogla vratiti odmah po dolasku, samo je trebala obuti srebrne cipelice, tri puta lupiti petom o petu, reci kamo zeli poci i cipelice bi je u casu odnijele. Dorothy se oprostila s prijateljima koje je na ovom cudnovatom i opasnom putovanju jako zavoljela. No ceznja za domom i briga za tetu Emu i strica Henryja bile su jace. Zato je Dorothy uzela Tota u narucje, lupnula petama i rekla da se zeli vratiti kući. U trenu se nasla u ispred nove kuce koju je stric Henry izgradio nakon sto je ciklon odnio staru. Teta Ema je upravo izlazila iz kuce. Djevojcica joj je potrcala u zagrljaj. Svi su bili sretni sto se Dorothy vratila kuci, a najvise ona sama.
Tijek radnje:
1. Vihor
2. Dolazak u Oz
3. Dorothy spašava strašilo
4. Spašavanje limenog drvosječe
5. Plašljivi lav
6. Putovanje k velikom Ozu
7. Opasni makovi
8. Dolazak u Smaragdni grad
9. Potraga za zlom vješticom
10. Oslobođenje
11. Raskrinkavanje čarobnjaka
12. Odlazak čarobnjaka balonom
13. Put na jug
14. Lav postaje kralj životinja
15. Glinda ispunjava Dorothinu želju
16. Povratak kući
Glavni likovi: Dorothy - dobra, siromašna, pametna, pristojna, pažljiva
Strašilo - znatiželjan, zabavan, veseo
Limeni - osjećajan, začaran, vrijedan
Lav - plašljiv, stidljiv, plačljiv
Opis likova:
Dorothy: živi u kansansu kod tete eme, samostalna uredna i vesela djevojčica vrlo lijepa a tako se i ponaša.
Strašilo: Napravljen od slame i stare odjeće , na glavi ima stari šešir a na nogama čizme, nema mozga ni samopouzdanja, ne vjeruje u sebe.
Limeni drvosječa: ustvari čovjek kojeg je zla vještica pretvorila u limenog najveća želja mu je da ima srce.
Plašljivi lav: strašnogf izgleda ali je jako plašljiv  za sebe misli da je kukavica čak je jedanput i zaplakao.
Čarobnjak Oz:  u njega se svi uzdaju da će im pomoći, ali to je ustvari običan čovjek koji je svojim trikovima i napravama uspio ubijediti druge da je čarobnjak.
Bilješke o piscu:
Lyman Frank Baum (15. maj 1856 – 5. maj 1919) bio je američki pisac, pjesnik, dramatičar, glumac i filmaš, danas najpoznatiji po tome što je zajedno s ilustratorom W. W. Denslowom bio tvorac znamenitog romana za djecu Čarobnjak iz Oza. Baum je napisao trinaest nastavaka tog romana, devet drugih fantasy romana te imao izuzetno plodan opus (55 romana, 82 priče, preko 200 pjesama, nepoznat broj drama i scenarija, kao i novinskih članaka), od kojih je mnoge nastojao adaptirati za teatar, a kasnije za film.

Nema komentara:

Objavi komentar