Mali ratni dnevnik lektira za 6-razred

Pisac: Stjepan Tomaš
Vrsta djela: Ratni dnevnik
Mjesto radnje: Osijek
Vrijeme radnje:
Tema: Domovinski rat
Pouka: rat je najgore stanje koje moe zadesiti jednu državu, a za ljude je poguban u svakom smislu.
Kratki sadržaj: 
Te godine nije počela školska godina zbog rata. Djevojčicu  Cvijetu bi zakašnjeli početak školske godine inače radovao, ali ne i ove. Roditelji su joj svaki dan išli raditi, a ona je ostajala sama kod kuće. Često je nestajalo struje. Cvijeta se rado igrala sa svojom najboljom prijateljicom Zlaticom. Baranja je šaptom pala. Mladi bračni par Reisner se odselio u Njemačku i povjerio Cvijeti dvije mačkice, Mimi i Kima. Počela je radio-škola u trajanju od tri minute. Kod Zlatice na Sjenjaku bilo je jako gadno, bar u skloništu. Sve izgleda kao kaznionica. U jesen, 3. listopada, pogođena je i njena škola. Tata uglavnom
kuha ručak. 10. 10. je bačena "krmača" na krov Zlatičine zgrade, probila je nekoliko katova i zapalila stanove. Zlatica će nekamo otputovati. Došla je struja nakon 50 sati. Cvijeta je gledala na TV-u američku seriju «Kućni video». Opet je nestalo struje, a znači i hladnije je. Neka reporterka je pričala s gardistima o vjeri. Pokazalo se da ju nitko nije odbacio i prestao vjerovati u Boga. Mnogi su nosili krunice oko vrata. 25. 10. se vratila struja pa se tata odlučio obrijati, ali je uspio obrijati samo jednu stranu, odmah je nestalo struje. Idući dan došao je djed iz susjedstva s unučicom telefonirati kod njih. Cvijeta je upitala Mirticu gdje su joj mama i tata. Rekla je da joj tata spava s anđelima. U trgovinama je sve poskupjelo. Na TV-u se sve slabije vidio zagrebački program, ali zato se dobro vidio novosadski i beogradski. U «Glasu Slavonije» naslovi su veći od članaka. 14. 11. je opet pogođena katedrala. Cvijetin tata je slušao nestrpljivo glas Europe ne bi li čuo priznanje Hrvatske. Zlatica je u Austriji u nekoj obitelji i ide u hrvatsku školu. 20. studenog je pao Vukovar. 30. 11. je pao prvi snijeg, ali Cvijeta nije smjela ići van. Idući dan njeni su roditelji odlučili da ide u Pinkafeld u Austriji sa školom  "Dobriša Cesarić" . Cvijeta je tu noć toliko plakala da je ujutro imala temperaturu. Na večer su išli u grad kupiti nove termo-hlače, trenirku, papuče i još neke sitnice za put. Trg je bio posve pust. Navečer nije mogla zaspati. Pitala se je kad će ponovno u Osijeku osvanuti lijepi bezbrižni dan.
Bilješke o Piscu:
Stjepan Tomaš je rođen 1947. u Novoj Bukovici kod Slatine. Gimnaziju je završio u Našicama, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Živi i radi u Osijeku. Objavio je nekoliko romana za djecu: Moljac i noćni čuvar, Dobar dan, tata i Halo, ovdje komandosi. Knjiga ratnih dnevničkih zapisa Moj tata spava s anđelima nadopunjena pojavila se ponovno pod naslovom Mali ratni dnevnik. Napisao je i četiri zbirke pripovijedaka za odrasle: , Tko kuca otvorit će mu se,Sveti bunar, Smrtna ura, Anđeli na vrhu igle te romane: Taninska četvrt,Građani u prvom koljenu, Život u provinciji, Zlatousti.

Nema komentara:

Objavi komentar