Mali Lord lektira za 6 razred


Mali Lord
 
Pisac: Frances Hodgson Burnett
Vrijeme radnje: nije precizno navedeno, ali se može zaključiti da se događaji odvijaju u viktorijanskom dobu.
Mjesto radnje
: Engleska i New York
Tema knjige : je ljubav, prijateljstvo i dobrota.
Ideja knjige:  je da pokaže da se dobre osobine mogu ispoljavati u bilo kome, čak i ako su odgojene u lošim okolnostima

Ukratko:


Mali lord" je knjiga napisana od strane američkog pisca Frances Hodgson Burnett. Priča prati malog dečaka po imenu Cedric Errol, koji živi u siromaštvu sa svojom majkom u New Yorku. Jednog dana, Cedric sazna da je on zapravo naslednik velike imovine u Engleskoj i odlazi tamo da živi sa svojim stricem, lordom Fauntleroyom.

Lord Fauntleroy je bio vrlo bogat i moćan čovek, ali je bio i vrlo zao i sebičan. On je želeo da Cedric postane sličan njemu i uči ga da bude sebičan i da ne brine za druge. Međutim, Cedric je bio vrlo dobroćudno i plemenito dijete i njegove dobre osobine su počele da se ispoljavaju tokom vremena.

Uskoro, Cedric upoznaje mnoge divne ljude koji su bili dobri prema njemu, uključujući i njegovu ujaku, gospođu Clennam, i njegovog prijatelja, Dicka Tiptona. Zajedno su otkrili tajnu o lordu Fauntleroyu i njegovoj prošlosti, koja je bila vrlo tragična. Cedric i njegova majka su uspjeli da se izmire sa lordom Fauntleroyom i da ga nauče da bude bolji čovek.

U kraju, Cedric je postao naslednik lorda Fauntleroyevog imena i nasleđa, ali je odlučio da ga koristi da bi pomogao drugima i da bi živio pošteno i plemenito, baš kao što je njegova majka učila. "Mali lord" je priča o ljubavi, prijateljstvu i dobroti, koja će sigurno razveseliti i inspirisati sve one koji je pročitaju.

Likovi:

Cedric Errol: On je glavni lik priče i dečak koji je naslednik velike imovine u Engleskoj. Cedric je vrlo dobroćudno i plemenito dijete i njegove dobre osobine se ispoljavaju tokom vremena.


Lord Fauntleroy:
On je stric Cedricov i naslednik velike imovine u Engleskoj. Lord Fauntleroy je vrlo bogat i moćan, ali je bio i vrlo zao i sebičan. On je želeo da Cedric postane sličan njemu i uči ga da bude sebičan i da ne brine za druge.


Gospođa Errol: Ona je majka Cedricova i živi sa njim u siromaštvu u New Yorku. Ona je vrlo dobra i plemenita žena koja je učila Cedrica da bude dobar i da se brine za druge.


Gospođa Clennam: Ona je ujaka Cedricova i vrlo dobroćudna i plemenita žena. Ona je bila vrlo dobra prema Cedricu i pomogla mu da otkrije tajnu o lordu Fauntleroyu i njegovoj prošlosti.


Dick Tipton:
On je prijatelj Cedricov i vrlo rado se druži sa njim. Dick je vrlo dobar i pouzdan prijatelj koji pomaže Cedricu da se izmire sa lordom Fauntleroyem i da nauči da bude bolji čovek.


O Piscu:

Frances Hodgson Burnett (1849-1924) je bila američka pisac i autor nekoliko poznatih djela za djecu, uključujući i knjigu "Mali lord". Rođena je u Manchesteru, u Engleskoj, a sa samo tri godine se preselila u Sjedinjene Američke Države sa svojom porodicom. Nakon smrti njene majke, Burnett se pridružila baletnom ansamblu kako bi pomogla porodici da preživi, a kasnije je počela da piše drame i priče za časopise.

Burnett je postala poznata po svojim djelima koja su govorila o ljubavi, prijateljstvu i dobroti, a njena knjiga "Mali lord" je jedno od njenih najpoznatijih djela. Ona je takođe napisala i druga poznata djela za djecu, kao što su "The Secret Garden" (Tajni vrt) i "Little Lord Fauntleroy" (Mali lord Fauntleroy). Burnett je umrla 1924. godine u kalifornijskom gradu Pasedena.

Nema komentara:

Objavi komentar