Mećava lektira za 8 razred

Mećava pisac: Pero Budak
Vrsta djela: drama iz seljačkog ličkog života sa snažnom socijalnom podlogom.
Mjesto radnje: Radnja se odvija u ličkom planinskom selu, na području oko Lovinca.
Vrijeme radnje: između 1920. i1930.
Tema: život ljudi u ličkom selu u vrijeme velikih odlazaka iz naših krajeva trbuhom za kruhom.
Ideja: Ljubav je jača od patrijarhalnih, tradicijskih običaja koji se često ne uklapaju sa stvarnošću.
Kratak sadržaj:
Vani je sniježna mećava, u siromašnu ličku kuću ulazi djevojka Maša u ruci nosi bocu rakije za oca jolu. Otac je pijan,m i pjeva u drugoj sobi a maša kaže majci da se trgovac žali i neda više rakiju na dug. Jole njen otac je drugi sdan nakon vjenčanja otišao u ameriku da stekne nešto novaca da on i manda njena majka mogu ugodno živjetio po stare dane. Vratio se nakon četrnaest godina kod kuće zatekao Ženu mandu i sinčića Markicu sad već poodraslog ima 14 godina. Sav radostan počne pripremati građu za kuću ali se na velebitu dogodi tragedija ,m drvo padne i usmrti njegovog sina Markicu. Jole se jako razočarao ,m propio se i otišao u ameriku. Novac je počeo slabije da pristiže ,m a i što je stiglo završilo je kod trgovca rakijom koji je varao neuku Mandu. Kad je Jole otišao u ameriku rodila mu se kći Maša. Kad se Jole ponovno vratio bolestan i izmučen teškim radom u rudnicima i kanadskim šumama, ušteđevine nije imao. Maša je već stasala imala je 22 godine prema običajima bilo je vrijeme da se uda. Otac Jole odluči da je uda za Ivana,m sina seoskmog bogatuna Marka. Zaruke su objavljene kad je Maša imala 15 godina. Ivan koji s ocem radi u americi stalno poručuje da će se vratiti čim uštedi još koji dolar,m Maša ga čeka već 7 godina.

I dok su Maša i Manda razgovarale o svojim nevoljama, začuše pucanj kubure iz vana i zapomaganje praćeno vučjim zavijanjem. Jole i manda istrče vani u mećavu i uskoro se vratiše s ranjenim mladićem Pereljom. Maša je priskočila da pruži pomoć ranjenom mladiću, i domk mu je pšomagala rodi se ljubav između njih dvoje. Perelja govori Maši da već duže pokušava doći do nje . Maša se u početku opire , ali ljubav jhe jača od seosmkih običaja i straha od oca. Posle toga dugo su se potajno satsajali i Majka Manda primjećuje da joj kći blijeda i čudno se ponaša u poslednje vrijeme, pa se boji da nije bolesna. I baš kad Maša priznaje da se sastaje s Preljom i da je trudna u kuću im dolazi veseljak Tomo s brzojavom da je njen zaručnik došao iz amerike. Maša govori majci da od udjae za Ivana nema ništa , a očajna majka nezna kako da to kaže ocu. I dok se Jole veselo spremao da dočeka budućeg zeta, Maša izlčazi vamn iz kuće a Mnda mu sve kaže. I kad se Jole najviše razbijesnio u kuću im dolazi Perelja . Jole napde Prelju koji se ne želi tući s njim, on ga obara na pod uzima britvu i želi ga zaklati, Maša sprečava oca da to i učini obećavši da će se udati za Ivana. Jole se tad smiri , a prelja posle tog događaje otiđe na rad u slavoniju. Maš se udala za ivana, kad je bilo vrijeme da rodi , Ivan je odvede liječniku u Gospić na pregled . Liječnik zaključuje da će maša skoro roditi a Ivan shvaća da je to tri mjeseca prije , jer od njihove ženidbe je tek 6 mjeseci. Ivan je jako ljut jasno mu je da dijete nije njegovo i tuče Mašu na putu do kuće i odluči je otjerati. Kad su stigli kući Ivan nastavi tući Mašu a barni je njegov Otac Marko. Na kraju je maša priznala sve, da je glavni krivac za to Jole koji želio bogatog zeta, ne misleći na njene osjećaje. Ivan tamko otjera Mašu a ni otac je ne želi u kući, tako je Maša boravila u štali do poroda. Zima je vani snijeg pada i za vrijeme najveće mećave Maša se porađa staji. Pomažu joj seoske žene a dovezli su i babicu, otac Jole nepušta je u kuću iako Majka Manda prekorava svog muža on ustrajava u tome,m i dok se oni prepiru iznenada iz mećave u kuću upada Perelja pa nastade još veća svađa. Dok se njih dvojica svađaju u kući maša rađa muško dijetem, već je prije odlučila dati mu ime po pokojnom bartu Makici. Kad je rodila Mašu i dijete unose u kuću a i Jole se primiri kad je vidio zdravo muško dijete, uzima maloga i podižega ponosno iznad ognjišta . To je dijete koje neće dopustiti das se vatra na Jolinom ognjištu ugasi .
Opis likova:
Jole: je postariji čovjek, povratnik iz Amerike. Život mu je bio mukotrpan, a teškifizički poslovi ostavili su traga na njegovom tjelesnom i mentalnom zdravlju.
Manda: je tipična lička seoska patrijarhalna žena. Miri se sa sudbinom i strpljivo podnosi životne nedaće.
Maša: najveća žrtva u ovoj drami. Odrastala je bez oca, a kad se otac vratio, bespogovorno gaje slušala. Emotivno je vezana uz majku, voli je i poštuje. Zaručena je kad joj je bilo petnaest godina za momka kojeg zapravo i ne poznaje.
Perelja Zdunić: pravi seoski momak, snažan, ponosan, hvalisav, naoko grub, a uduši nježan. Uporan je u svojim nastojanjima prema Maši, iskreno je voli i drži sestarog pravila: tko prvi, njegova djevojka.
Ivan: Markov sin, vraća se iz Amerike da bi oženio domaću djevojku. Ivan je kao i Maša žrtva pogrešnih Jolinih računa. U duši je tradicionalni lički muškarac, ne može otrpjetiMašinu nevjeru, tuče je i tjera iz kuće.

Bilješke o piscu:
Pero Budak rođen je u Trebinju 1917. Otac mu je bio željeznički službenik pa seobitelj zbog očeve službe često selila dok se nije stalno nastanila u Zagrebu. Osnovnuškolu započeo je u Nikšiću u Crnoj Gori, nastavio u Lovincu u Lici, rodnom mjestusvojih roditelja, a završio u Zagrebu. U Zagrebu je završio i gimnaziju te nastaviostudirati medicinu. Kazalište ga je toliko privuklo da je napustio studij medicine, završiokazališnu akademiju te izvjesno vrijeme nastupao kao glumac u zagrebačkimkazalištima. Djela: Mećava, Potez kistom, Proljeće bez ljeta, Zaboravljeni, Svjetionik, Žedanizvor, Nakot Balabana ITD.

Nema komentara:

Objavi komentar