Sasvim sam popubertetio lektira 8-razred

SASVIM SAM POPUBERTETIO pisac: Sanja Pilić
Vrsta djela:
roman
Mjesto radnje: disko, škola, kafić, lukina soba
Vrijeme radnje: Kraj osmog razreda, vrijeme upisa u srednju školu
Tema: Lukin život tijekom puberteta
Ideja: Pisca je potakao život tinejdžera "nesreća" u ljubavi , "brige" o školi i svađe s roditeljima.
Fabula:
Uvod: u uvodu saznajmo da luka ima rođendan, petnaesti rođendan koji slavi u kafiću s prijateljima. "imam petnaest godina . Jučer sam prolavio rođendan s prijateljima u kafiću Big Ben.
Zaplet: u zapletu saznajemo da je luka počeo učiti , ispravljati ocjene , ali da ga i dalje zanima mihaela, ali počela mu se viđati i zvjezdana. No ni jedna ni druga se nezanimaju za luku , mirjani se luka sviđa.
Vrhunac: Dalje saznajemo da luka odustaje od mihaele, sad ga zanima zvjezdana koja je došla kod njega doma da ga pita hoće li biti njezin lažni dečko da napravi svog bivšeg ljubomornim.
Rasplet: Na kraju je luka odustao i od zvjezdane, krenuo je sa mirjanom koja se proljepšala. Smršala je .
Analiza glavnog lika:
Luka je neodlučljiv, u pubertetu , pomalo lijen, razuman.
Doživljaj djela:
Djelo mi s sviđa zato što je napisano za mlade, priča baš o njihovim životima, odlukamakoje nisu jednostavne za odabrati.
Bilješke o piscu:
Sanja Pilić (Split, 16. svibnja 1954.) hrvatska književnica. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik – snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima.
Djela  "Ah, ludnica!" (1986.) "Tjeskoba šutnje" (1990.) "O mamama sve najbolje" (1990.) "Nemam vremena" (1994.) "Mrvice iz dnevnog boravka" (1995.) "E, baš mi nije žao" (1998.) "Ženske pjesme" (2000.) "Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije" (2001.) "Faktor uspjeha" (2002.) "Sasvim sam popubertetio" (2002.)

2 komentara: