Podijeli ovu lektiru sa prijateljima

Zagrebačka priča lektira za 6-razred


ZAGREBAČKA PRIČA pisac: Blanka Dovjak Matković
Vrijeme radnje:
20. stoljeće
Mjesto radnje: Zagreb
Tema: Život djevojčice Kečkice
Kratak sadržaj:

Mama je zatrudnjela. Njena kćerka Kečkica htjela je imati sestru, no dobila je brata Boreka. Nije bila oduševljena, ali s vremenom ga je zavoljela.
Mamici su dvoje djece bile veća briga nego što je mogla podnjeti.
Odlučila je nabaviti sluškinju. Tatek je otišao u Zagorje po sluškinju i vratio se s Milkom. Svi su je zavoljeli osim pradjeda. Borek se razbolio. Mamica ga nije htjela ostaviti nepoznatim ljudima u bolnici pa ga je njegovala u kući. Jednog dana Borek je umro. Pradjed je u jednoj medicinskoj enciklopedji pročitao da ako se voda zadrži u ušima da djeca mogu oboliti od meningitisa, te je okrivio Milku jer je ona kupala djecu.Mamica je otpustila Milku i zaposlila Anđelku. Kečkica je nije voljea, te je Mamica ponovno zaposlila Milku, no nije otpustila Anđelku. Anđelka je nakon nekog vremena dala otkaz i zaposlila se u slastičarni. Svi su bili zadovoljni s Milkom i bez Anđelke.
Pradjed nikad nije bio zadovoljan s luskzom u kojem živi Mamica. Jednog dana otkupio je kuću od tateka i obitelj se preselila. Iste jeseni je i umro. Cijela se obitelj sastala da čuje čitanje oporuke. Mamica nije ništa očekivala od svoga djeda. Svoju vilu i sav posjed ostavio je „Grandmi“ koja živi u Americi, no ona se tog zemljišta odrekla i prenjela ga Mamici. Nakon nekog vremena Mamica je ponovo zatrudnjela. Kečkica je morala otići rođakinji jer se Mamica razboljela i trebao joj je mir. Jednog dana Milka joj je došla reći da joj je novi brat Zdravko dobro no da je Mamica umrla. Nakon Mamičine smrti, Tateku je posao propao i morali su založiti vrijedne stvari. Nisu imali novaca za hranu te su Zdravka poslali u Zagorje Milkinim roditeljima. Jednog su dana Milka i Kečkica otišle posjetiti Zdravka na par dana. Pred kraj njihovog posjeta, stiglo im je pismo od Perside, njihove poznanice. Rekla je da im je kuća prodana na dradžbi i da ju je ona kupila, te da se Tatek razbolio od sušice. Njih dvije su se vratile u Zagreb. Posjetili su tateka u bolnici. Par dana kasnije umro je. Milka je radila za smještaj za sebe i Kečkicu. Zdravko je ostao u Zagorju s Milkinim roditeljima.
Opis likova:Kečkica: znatiželjna, siromašna, voli svoje roditelje, braću i Milku, voli životinje, uvijek nosi kečkice, voli se igrati s prijateljima, snalažljiva
Milka: voli pomagati drugima, dobra, lijepo se ponaša prema Kečkicinoj obitelji
mama Štefica: lijepa, dobra, voli se lijepo oblačiti, uvijek je nasmiješena
Kečkicin tata: građevinar, voli svoju obitelj, dobar je prema ostalima.
Bilješke o piscu:
Blanka Dovjak–Matković (Zagreb, 7. prosinca 1920. - Zagreb, 6. ožujka 1993.), hrvatska književnica.
Pisala je pjesme za djecu i odrasle (standardnim jezikom i kajkavštinom), kratke priče, tekstove za slikovnice, a najcjenjeniji je njezin posljednji književni uradak, roman “Zagrebačka priča”. U rodnom Zagrebu je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Još kao gimnazijalka objavljuje pjesme i prozu u podlistku tadašnjeg dnevnika “Jutarnjeg
lista”, a sa samo osamnaest godina izdaje zbirku kajkavskih pjesama “Od protuletja do zime” (1938.). 1987. g. izlazi njezin najbolje djelo – roman “Zagrebačka priča”.

Linkovi