Pustolovine Baruna Minhauzena lektira 5-razred

Pustolovine Baruna Minhauzena  pisac: Raspe - Birger
Vrsta djela: Pripovijest,
Mjesto radnje: čitava zemaljska kugla pa čak sunce i mjesec,
Vrijeme radnje: druga polovina 18 vijeka, spominje se 1776. godina,
Tema: čudesna putovanja baruna Minhauzena oko svijeta,
Ideja: moć ljudske mašte je bezgranična ,
Kratak sadržaj: Put u Rusiju:
Putujući kroz rusku zavjeanu ravnicu Minhauzen priveza konja za neki šiljat kolac koji je stršio iz dubokog snijega i tu tvrdo zaspa. Kada se ujutro probudio vidio je da je njegov konj bio privezan za šiljak nekog crvenog  tornja. Što je on protumačio da je snijeg preko noći okopnio i da se tek sad vidjelo da je to toranj u centru nekog sela. UI dalekoj rusiji je Minhauzen  na svojim plećima prebacio i izvukao iz jarka poštanska kola a da to nisu mogla učiniti ni dva snažna konja. Stražnje noge jednog konja je potom Minhauzen stavio u svoj džep.
Deset Minhauzenovih pomorskih pustolovina:
Prošao je kroz oluju koj ačupala džinovsko drveće iz korijena, bacala ga kilometrima u vis i ponovo vraćala na ista mjesta. Zatim se na otoku našao izneđu krvoločnog lava i krokodila, ali ih je Minhauzen u poslednji tren izbjegao i lavlja glava zaglavila se u krokodilovim ustima, pa ih je Minhauzen oboje ubio. Uza sve to Minhauzen je zamislite spasio i brod u koji je udario ogroman kit i napravio toliko veliku rupu da bi brod sigurno potonuo da srećom Minhauzen nije svojom stražnjicom začepio rupu i tako ga sretno doveo do luke. U sredozemnom moru Minhauzen je zapao u želudac ogromne ribe, ali je u njezinom želudcu počeo izvoditi škotski ples da se riba morala ispraviti i postati metom talijanskim mormariam, koji su na opće čudjenje iz utrobe izvukli živa i zdrava Minhauzena. Barun je u mramormom moru upoznao i jednog zanimljivog Francuza, koji je u zračnomm balonu odletio čak do sunca  i tamo ispekao ukusno ovčije meso. Kasnije se Francuz sretno spustio u Carigrad, tačno pred MInhauzena. Na putu za Egipat Minhauzenova barka naišla je na veliku poplavu Nila, koja je nosila u bujici bademovo drveće pa su se Minhauzen i ostali držali za granebadema i jeli njegove plodove puna 22 dana, sve dok se more nije povuklo i Nil vratio u svoje korito. Minhauzen se zatekao i na otoku od golemog sira, kojeg su stanovnici preko dana jeli, a sir je opet preko noći narastao. I tako kao da i nema kraja Minhauzeonivim lažima i čudesnim putovanjima .
Glavni lik:
Barun Minhauzen: rođeni putnik i pustolov, ali i pričalac, duhoviti i neumorni pripovjedasč koji u priči pronalazi glavni smisao ljudskog života. on sam sebe smatra časnim i dostojanstvenim čovjekom, kavalirom, učtivim gospodinom koji nastoji svima pomoći.
Bilješke o piscu:
!785 godine u Engleskoj je objavljena knjižica o Minhauzenu pod nazivom "Priručnik za vesele ljude". Knjižicu je napisao njemački profesor arheologije Rudolf Erih Raspe, koji je tada živio u Engleskoj. Prema Raspeovom izdanju 1786 izašlo je i njemačko izdanje priča o barunu Minhauzenu za koje je utvrđeno da ga je napisao njemački pjesnik Gotfrid August Birger. Zahvaljujući Birgerovom izdanju priče baruna Minhauzena postale su poznate diljem svijeta.

Popularno

Recent Posts Widget

Sanovnik - Sanjarica

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K

L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž