Pustolovine Baruna Minhauzena lektira 5-razred

Pustolovine Baruna Minhauzena  pisac: Raspe - Birger
Vrsta djela: Pripovijest,
Mjesto radnje: čitava zemaljska kugla pa čak sunce i mjesec,
Vrijeme radnje: druga polovina 18 vijeka, spominje se 1776. godina,
Tema: čudesna putovanja baruna Minhauzena oko svijeta,
Ideja: moć ljudske mašte je bezgranična ,
Kratak sadržaj: Put u Rusiju:
Putujući kroz rusku zavjeanu ravnicu Minhauzen priveza konja za neki šiljat kolac koji je stršio iz dubokog snijega i tu tvrdo zaspa. Kada se ujutro probudio vidio je da je njegov konj bio privezan za šiljak nekog crvenog  tornja. Što je on protumačio da je snijeg preko noći okopnio i da se tek sad vidjelo da je to toranj u centru nekog sela. UI dalekoj rusiji je Minhauzen  na svojim plećima prebacio i izvukao iz jarka poštanska kola a da to nisu mogla učiniti ni dva snažna konja. Stražnje noge jednog konja je potom Minhauzen stavio u svoj džep.
Deset Minhauzenovih pomorskih pustolovina:
Prošao je kroz oluju koj ačupala džinovsko drveće iz korijena, bacala ga kilometrima u vis i ponovo vraćala na ista mjesta. Zatim se na otoku našao izneđu krvoločnog lava i krokodila, ali ih je Minhauzen u poslednji tren izbjegao i lavlja glava zaglavila se u krokodilovim ustima, pa ih je Minhauzen oboje ubio. Uza sve to Minhauzen je zamislite spasio i brod u koji je udario ogroman kit i napravio toliko veliku rupu da bi brod sigurno potonuo da srećom Minhauzen nije svojom stražnjicom začepio rupu i tako ga sretno doveo do luke. U sredozemnom moru Minhauzen je zapao u želudac ogromne ribe, ali je u njezinom želudcu počeo izvoditi škotski ples da se riba morala ispraviti i postati metom talijanskim mormariam, koji su na opće čudjenje iz utrobe izvukli živa i zdrava Minhauzena. Barun je u mramormom moru upoznao i jednog zanimljivog Francuza, koji je u zračnomm balonu odletio čak do sunca  i tamo ispekao ukusno ovčije meso. Kasnije se Francuz sretno spustio u Carigrad, tačno pred MInhauzena. Na putu za Egipat Minhauzenova barka naišla je na veliku poplavu Nila, koja je nosila u bujici bademovo drveće pa su se Minhauzen i ostali držali za granebadema i jeli njegove plodove puna 22 dana, sve dok se more nije povuklo i Nil vratio u svoje korito. Minhauzen se zatekao i na otoku od golemog sira, kojeg su stanovnici preko dana jeli, a sir je opet preko noći narastao. I tako kao da i nema kraja Minhauzeonivim lažima i čudesnim putovanjima .
Glavni lik:
Barun Minhauzen: rođeni putnik i pustolov, ali i pričalac, duhoviti i neumorni pripovjedasč koji u priči pronalazi glavni smisao ljudskog života. on sam sebe smatra časnim i dostojanstvenim čovjekom, kavalirom, učtivim gospodinom koji nastoji svima pomoći.
Bilješke o piscu:
!785 godine u Engleskoj je objavljena knjižica o Minhauzenu pod nazivom "Priručnik za vesele ljude". Knjižicu je napisao njemački profesor arheologije Rudolf Erih Raspe, koji je tada živio u Engleskoj. Prema Raspeovom izdanju 1786 izašlo je i njemačko izdanje priča o barunu Minhauzenu za koje je utvrđeno da ga je napisao njemački pjesnik Gotfrid August Birger. Zahvaljujući Birgerovom izdanju priče baruna Minhauzena postale su poznate diljem svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar