Lažeš Melita lektira za 5-razred

LAŽEŠ MELITA 
Pisac: Ivan Kušan
Vrsta djela: roman
Tema: djevojčica koja je izmišljala
Mjesto radnje: kuća,ulica,vrt,škola
Vrijeme radnje: proljeće
Kratki sadržaj:
Melita je žurila kući.Trčala je cjelim putem.Bila je zabrinuta."Samo da se ništa nije dogodilo Sultanu."-ponavljala je.Kada je uletjela u vrt zastala je kao ukopana.Zaprepastila ju je tišina.Kod kuće nikoga nije bilo.Ali gdje je Sultan?On je inače dočeka veselim lajanjem i dotrči pred nju.Ugledala je Sultana u kućici uplašenog.On kao da je znao,trznu glavom prema jagodama.Melita se zagleda u smjeru Sultanovog trzaja.U trenutku je ostala zaprepaštena.Među gredicama jagoda vidjela je nešto ogromno,dlakavo,mrko i živo.Nije bilo sumnje,bio je to medvjed.Melita je brzo pozvala Sultana i utrčala u kuću.U tri sekunde na vrata je nagurala stolove,stolice,vaza,pokrivače i sve što je našla.Melita je stajala na prozoru zaprepašteno i buljila u medvjeda.
Velika zvjer je jela jagode baš kao Nenad.Vrijeme se u tom trenutku naoblačilo,počela je kiša,a za njom i dva jaka groma koja su otjerala medvjeda.Melita je još uvijek bila u šoku. U tom trenutku začula je očev glas na vratima.Otac joj je vikao neka otvori vrata.Sva zaprepaštena počela je micati stvari sa vrata i vikati da dolazi.Ugledala je tatino zaprepašteno i Nenadovo znatiželjno lice.Otac je u čudu pitao što se dogodilo.Melita je znala da joj neće povjerovati i nije im htjela reći,no oni su navaljivali.Melita je skupila snage i rekla: "Tata,ovdje je bio medvjed..." Otac ju je ljutito pogledao i uzviknuo: "Lažeš,Melita! E,zaista ležeš..." Melita se žalosno zagleda u oca,pokri lice rukama, zaplače i izjuri iz sobe.
Opis likova:
Glavni lik: Melita- dobra,izmišlja,vesela,zaigrana,pametna itd.
Sporedni likovi: Nenad,tata,mama,stric Sjekira,Verica,Šiljo,profesor Vadovec,Sultan,Finki,profesor Ružić,Sultan
Bilješke o piscu:
Ivan Kušan rodio se 1933.g. u Sarajevu, ali je već od svoje šeste godine živio u Zagrebu gdje se Vrsta: roman Tema: djevojčica koja je izmišljala Mjesto radnje: kuća,ulica,vrt,škola Vrijeme radnje: proljeće školovao i diplomirao na akademiji za slikarstvo. Bavi se slikarstvom, ali više od slikarstva bavio se književnošću . čak je u književnosti postigao veće uspjehe, nego u slikarstvu.Pisao je knjige i drame za odrasle, pisao je filmske i dramske scenarije, a najuspješniji je bio u pisanju romana za djecu.
Poznati romani za djecu Ivana kušana su Lažeš melita, Domaća zadaća,Koko u Parizu, Koko u Kninu, Ljubav ili smrt i dr.

Broj komentara: 7:

  1. Uopče nije započelo s sultanom

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam pročitao knjigu pa mi je ovo pomoglo. 👍👍

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo nije niti polovica knjige pa nemojte ovo čitati🙁

    OdgovoriIzbriši
  4. skiro nista nema u ovome nemojte se koristiti ovime!!!

    OdgovoriIzbriši