Paunaš lektira za 5-razred

PAUNAŠ pisac: Tito Bilopavlović
Vrsta djela:
zbirka pripovjedaka
Mjesto radnje : na periferiji malog ravničarskog grada.
Vrijeme radnje : nakon drugog svjetskog rata.
Tema: djetinjstvo
Kratak sadržaj:
Vagabundi:
Ivanov otac je kupio kuću na drugom kraju grada. Kupljena kuća je blizu ciglane, koja svojim izgledom predstavlja pravo carstvo za djecu iz tog dijel agrada. Tu će ivan po prvi put susresti vagabunde, grupicu otrcanih dječaka Ivanova uzrasta. Videći ih onako odrpane i drske prepao se da će ga stalno zadirkivati ali ispostavilo se da Ćoro, Godra, Dorić, Mokro i ostali vagabundi da su zapravo izvrsni prijatelji, i Ivan će postati ravnopravni član družine.
Kradljivac:
Ivan doživljava prve neugodnosti u školi kad je zdipio nalivpero djevojčici iz razreda i time nbanio riditeljima, posebno majci  veliku sramotu. Uskoro će shvatirti da i odrasli kradu, čak i onda kad im se prethodno pruži gostoprimstvo i zaštita. Njemu je naime otac jednog od njegovih prijatelja kojeg je Ivan mrtva pijana s ulice odvukao u njihovu drvarnicu da se otrijezni, ukrao lijepu sjekiricu i poklonio j esvom sinu. Kad se sutra dan Ivanov siromašni prijatelj pohvalio pred njim divnim darom koji je dobio od oca, bila je to lijepa sjekirica s urezanim šarama. Ivan je prešutio da je to njegova sjekirica.
Paunaš:
Ivan su napali dječaci iz grugog dijela grada i htjeli mu oteti praćku. Praćka je bila njegova omiljena igračka, a on jedan od najboljih strijelaca. Lijepa djevojčica Anica u koju je on bio zaljubljen rekla je da neda praćku i to mu je dalo snagu. Borio se i tuako s dječacima, ali praćku mu nisu uzeli. Sav izubijasn poderan i srdit, vraćao se kući. Usput je pogodio s praćkom goluba na krovu mesnice. Bio je to prekrasan bijeli golub, paunaš. Kod kuće je već imao jednog goluba, volio je te ptice i iskreno mu je bilo žao što je tog goluba pogodio. Odnio ga je kući i pridružio ga svom golubu nebili ga lakše izlječio, no ranjeni golub je uginuo. Sav potresen odnio ga je u voćnjak zakopati. Naišla je Anica i užasnuta shvatila da je ubio lijepog goluba. Pobjegla je ostavivši ga samog.
Vilina Kosa i benzinsko bure :
Ivan je razapet između dva vrlo važna događaja. Ugodna badnja večer u obiteljskom domu,. kiti božićno drvce s ocem i svi ti ukrasi, a posebno vilina kosa koja podsjeća na uzbudljive bajke, a istodobno mora sa svojim društvom potpaliti benzisku bačvu napunjenu namočenim karabitom i tak velikim praskom posramiti suparničku družinu dječaka, Malčane. Jedva je dočekao da roditelji odu spavati, izvukao se kroz prozor i potrčao prema bačvi. Nestrpljivo društvo već je poslilo da ih je izdao i kad je Ivan viknuo da je stigao bačva je eksplodirala, netko je drugi potpalio bačvu. To mu je bila pouka da društrvo u klapi ipak nije pouzdano kao obiteljsko društvo. A nemože se ni bez jednog ni bez drugog.
Lov na srebrenog srndaća :
Brižljiv i uvijek obziran Ivanov otac na dirljiv način uljuljkuje  Ivana u istinitost postojanja  srndaća sa srebrenim krznom.
Jahačeva slava:
Ivan po prvi put jaše na konju i završava na gomili stajskog gnjoja.
Limenka limunade :
Ciglari su pronašli limenku, i nisu mogli ocjeniti jeli to limenka limunade, kakve je kao pomoć slala UNRRA u krajeve opustošene ratom ili specijalna bomba kakvih otrovnih plinova. Odlučili su je staviti u vatru i skriveni za zaklona čekati eksploziju. To su i uradili, no bomba nikako da eksplodira. Strpljenje je izdalo Anicu koju je Ivan toga dana doveo sa sobom, iako ciglari nisu rado primali djevojčice u svoje društvo. Nazvala ih je strašljivcima i prišla k vatri te počela štapićem razgrtati žar. Limenka je eksplodirala i svi su se smrtno preplašili, no prestravljenoj djevojčici nije ništa bilo. Cijeli se grad uzbudio zbog glupe dječje igre . Nikad nisu saznali je li to bila bomba koja je salbo napunjena ili limenka limunade.
Prva Cigareta:
Muškarac bez cigarete je obična strina mudrovao je jedan od dječaka. Slijedi izvanredan prikaz pušačke seanse i muka prvog dima, a da stvar bude gora, Anica je dovela Ivanova oca. Svi su se osim Ivana na vrijeme razbježali, a on kroz suze, glave teže za tri dima, i dvije zaušnice vidi kako se Anica izdajica također uplakana skriva iza njegova oca.
Ulaz strogo zabranjen :
Ovo je priča o bojažljivom dječaku Nikici, novom učeniku, kojeg nitko nije htjeo primiti u svoje društvo, a pokazao se hrabrijim od svih. Skidajući na nagovor dječaka s ciglane jedne kišne jesenske večeri ploču s natpisom DJECI DO 15 GODINA ULAZ STROGO ZABRANJEN! s ciglarske sušare, razbolio se i umro. Njegova ga je samozatajna hrabrost stajala života.
Plave pletenice kao ledenice :
Muke zaljubljenog dječaka koji se odjednom počinje čudno ponašati. Otuđio se od svog društva koje mu je značilo više nego išta na svijetu. Kao isve velike ljubavi i ova završava katastrofalno. I dok zaljubljeni desetogodišnji Ivan cijele zimske praznike luta sa svojim saonicama očekujući da provoza najljepšu djevojčicu na svijetu, ona se istodobno sanjka baš s njegovim ciglarima. Poslije ljubavnog neuspjeha zamrzio je sav ženski rod i čeznuo za povratkom u staro društvo, no baš to neide tako jednostavno.
Moji veličanstveni izumi :
Kako bi se proslavio i vratio u staro društvo Ivan je izumio sanjke na jedra i prve klizaljke u gradu. No izazvao silan smijeh i podrugivanje odralsih. Slavni izumitelj nije se na to obazirao. Kad us ga njegove specijalne klizaljke dovele u životnu opasnost, spasila ga je upravo njegova klapa s ciglane i prijateljstvo je ponovo učvršćeno.
Dramski prvak :
Na školskoj pripredbi koju je cijeli razred uzbudljivo pripremao, sudjelovao je naravno i Ivan, smatrajući se velikim talentom. Svoju je ulogu tako maestralno odigrao da je predstava prekinuta a gledatelji se valjali od smijeha . No ovaj put se nije toliko razočarao u ljubavi uvjeravajući samog sebe da Dunja baš i nije takva da bi se snjom držao za ruke do velike mature.
Kad su puževi potpomagali nogomet :
Pojava prave gumene gumene lopte izazvala je pravo oduševljenje među dječacima s ciglane. Do tad su naganjali krpenjaču, a pravi majstor za izradu lopte od krpa i starih čarapa bio je dječak Tonković, ali ga zbog njegove mame zvane Mona Liza iz Pariza, koja sebe smatra damom i nosila svilene prozirne čarape s crtom odastraga, nisu htjeli primiti u družinu. Prigoda za nabavu lopte ukazala se kad su saznali da se za tridesetak kilograma puževa u zadružnoj trgovini dobiva lopta. I dali su se u jurnjavu za puževima, no kao i obično i ovaj veliki pothvat je propao. Kad us skupili uz Tonkovu pomoć dovoljno puževa i zauzvrat ga primili udružinu , ostala je još samo jedna lopta,, ali vrata trgovine bila su zatvorena do idućeg dana. Ostavili su puževe ispred trgovine prekrivene kartonom , a idućeg jutra našli su ih kako plaze posvuda oko trgovine. Nogomet su nastavili igrati krpenjačom.
Osvetnik u bijelom sedlu :
Sukob između Ivanove klape i kozara Joška započeo je kada je kozar Joško, dječak njihovih godina prekinuo večernju sedeljku Ciglaraca hitnuvšicijelu cjelcatu ciglu u jarak pun vode između njih i nazvavši ih usput starim babama koje predu gluposti. S njim se u koštac uhvatio Ćoro, no borba je prekinuta i srditi Joško im je zaprijetio da će dobro zapamtiti osvetnika u bijelom sedlu. I otkrili su što je bijelo sedlo - leđa svinjareve koze. Nesretnoj su životinji izrasle kvrge na bokovima od Joškovih udaraca petamam a kad je joško otkrio špijune nastala je jurnjava kroz grmlje, u kojoj su Ivan i ćoro nepripremljeni skozjim rogovima prošli s bezbroj ogrebotina.
Veličanstvena Lili :
Ovog puta su svi dječaci zaljubljeni u lijepu djevojčicu Ljiljanu, zvanu Lili. Ivan je naravno bio najuporniji u udvaranju. I dok je ona ponosno vozila gradom svoj mali bicikl, Ivan ju je posvuda prati na očevom biciklu, u toj ljubavnoj vožnji Lili je dospjela pod kotače jednog automobila i završila u bolnici. Na kraju Ivan sa strepnjom čeka pred nolničkom sobom stri ukradena cvijeta i ne zna kako će se ponašati i šta reći kad uđe nastradaloj djevojčici.
Tužaljka na dimnjaku :
Nakon dvadeste godina Ivan dolazi na mjesto kod ciglane, sve izgleda nekako drugačije , skučenije , manje a nekad su prostori u ciglani bili tako veliki i prostrani. Pada i poslednji simbol jednog uzbudljivog i lijepog, ponekad bolnogi tragičnog ali nezaboravnog djetinjstva - veliki dimnjak. Minirali su ga stručnjaci jer će se tu graditi nešto drugo. Pad dimnjaka konačni je nestanak jednog svijeta i kako pripovjedač kaže: Ovdje treba zaklopiti knjigu i ne vraćati se više. Za novi dimnjak bit će potrebni novi dečki.

Broj komentara: 7:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. lijepa ali dosadna lektira

    OdgovoriIzbriši
  4. Isuse ja san tražila temu i nisan je našla pa je nisan ni napisala. Dobila san jedan i mama me istirala iz kuće a ja poplavila ko štrumpf

    Ne gledajte ovo užasss

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tako bude ko je lijen da procita knjigu i potrudi se vec sve hoce s lake strane

      Izbriši
    2. jel ovo njena mama prica XD

      Izbriši