Kako izliječiti prištiće na licu akne


Akne kako ih liječiti

Sklonost aknama pokazuju osobe u pubertetu, ali od njih često pate i odrasle osobe. Mogu se pojaviti tijekom trudnoće, zbog klimatskih promjena ili stresa, a mogu ih uzrokovati i neki lijekovi.
Akne su kožno oboljenje uzrokovano gnojnom upalom žlijezda lojnica. Nastaju zbog lučenja prevelike količine loja, masne tvari koja štiti i podmazuje kožu, a do njihove pojave kad loj zatvori lojne kanale. Na površini ili plitko ispod površine kože počnu se tada razmnožavati bakterije, a na koži nastaju manji
ili veći crveni čvorići sa zagnojenim vrhom. Gnojna upala može dovesti do infekcije okolnog tkiva , pa se akne mogu međusobno spajati i tvoriti velike tvrde čvorove . Posljedica su trajnei ožiljci ili promjene u pigmentaciji kože. Akne se najčešće javljaju na licu, prsima, ramenima i ledjima.
Uzroci
Osim kod osoba u pubertetu , hormonalna neravnoteža može uzrokovati pojavu akni u žena tijekom trudnoće kao i prije pojave menstruacije. Nastanak akni mogu pospješiti nervoza ili stres, klimatske promjene, nezdrava prehrana, probavne tegobe i loša izmjena tvari. Akne mogu uzrokovati i neki lijekovi, naročito neki kortikosteroidi, antiseptici i lijekovi protiv depresije, kao i kontracepcijske pilule.
Liječenje
Najbolji način održavanja zdravlja kože je kombinacija lokalnog vanjskog čišćenja i unutarnjeg liječenja. Važno je izbjegavati sve čindbenike koji mogu potaknuti stvaranje akni prije svega nezdravu prehranu i stres.Prirodno liječenje je učinkovit i neškodljiv način liječenja akni. Međutim u težim slučajevima treba otići liječniku kako bi se spriječili trajni ožiljci ili promjene u pigmentaciji kože.
Losion od Komorača
Dezinficira i regulira izlučivanje masnoće.
Potrebno:

2 žlice sjemenki komorača
1 dl 70% alkohola

2 dl destilirane vode
Priprema:
Sjemnke komorača zdrobiti, staviti u staklenku i preliti alkoholom i destiliranom vodom. staklenku dobro zatvoriti i protresti. Nakon što odstoji 7-10 dana , uz povremeno protresanje, losion procijediti u tamnu bočicu. Nekoliko puta tijekom dana losion nanijeti na blaznicu od vate i nježno nanijeti na područje zahvaćeno aknama.

Linkovi