20 000 Milja pod morem lektira za 5-razred

20 000 MILJA POD MOREM

Pisac: Jules Verne
Mjesto radnje: U dubinama mora
Vrijeme radnje:19. stoljeće
Tema: Pustolovine i plovidba podmornicom

Kratak sadržaj:
Godinu 1886. svi pamte po pojavi morskog čudovišta. Koji god brodovi išli na istraživanja vratili su se bez rezultata. Neki su mislili da je to čudne nadrirodne snage, a drugi su mislili da je to podmornica sa beskrajno jakom pokretnom snagom. Tako je jedan brod krenuo u istraživanje s namjerom da nešto ne sazna. Na tom brodu je bio profesor Aronnax, njegov pratilac Conseil i kanađanin Ned Land. Profesor Aronnax je rekao svim mornarima da gledaju u more ne bi li ugledali čudovište. Na moru se pojavila velika riba i prevrnula brod. Aronnax, Conseil i Ned Land su skočili u more.
Ugledali su podmornicu i popeli se na nju. Vrata podmornice im je otvorio kapetan Nemo. Sutradan je kapetan Nemo vodio Aronnaxa, Conseila i Ned Landa na ronjenje da upoznaju svijet pod morem. Tu su bile razne školjke, ribice i različite morske trave. Aronnax, Conseil i Ned Land su se čudili ljepoti morskog dna. Kapetan Nemo se hvalio podmornicom koja se zvala „Nautilus“. Podmornica je bila vrlo lijepa. Imala je muzej u kojoj su se držali zlato, bisere i drago kamenje. Kapetn Nemo im je rekao da tko god dođe na podmornicu mora na njoj ostati do kraja života. Prolazili su dani i tjedni. Jednog dana Conseil je gledao kroz prozor pa povika:
"Profesore,dođite!". Profesor priđe pr ozoru, pogleda i vidi čamac.
Na palubi je bilo nekolko leševa jer ih je zatekao brodolom.
Plovili su ka otocima Australije, gdje su stigli nakon tjedan dana.
Profesor je zamolio kapetana Nema da ih pusti da odu na otok.
Kapetan Nemo je dozvolio. Ušli su u čamac i bili naoružani električnim puškama. Otok je bio prekriven divnom šumom. Iz dana u dan su išli na otok. Jednog dana kada su bili na otoku i grijali se na vatri, počelo je padati kamenje na njih. Uhvatiše puške i pobjegoše u čamac.
Uto iz šume izađoše divljaci i počnu ih gađati strijelama. Zaveslaju i odu na podmornicu. Prolazili su mjeseci plovidbe na podmornici. Jednog dana Aronnax, Conseil i Ned Land se dogovore za bijeg. No nisu uspjeli jer je podmornica zaronila u morske dubine, ali nisu odustajali nego su čekali novu priliku. Podmornica je plovila prema jugu do južnog pola. Dok su plovili našli su se u klopci od ledenih stijena. Podmornica je radila punom parom i sljedećeg dana su se probili.
Podmornica je jurila velikom brzinom ka sjeveru. Jednog dana Ned reče profesoru: "Noćas bježimo!" . Došla je noć. Profesor, Conseil i Ned ukrcaše se u čamac. U tom trenutku podmornica se našla u vrtologu.
Čamac se otkvačio i našao usred vrtloga. Ujutro kada su se probudili bili su u kolibi. Pitali su se da li se podmornica izvukla. Svi troje bili su sretni što su živili.

Osnovna misao:
Normalan život na zemlji je privlačniji od svega blaga i zlata pod morem.
Likovi:
Profesor Aronnax, Conseil, kanađanin Ned Land, kapetan Nemo.
O Piscu:
Jules Verne je rođen u Nantu, Francuskoj 1828 godine i bio je najstarije dijete u porodici Verne. Njegov otac, Pierre Verne, je bio advokat, i želio je da Jules krene njegovim stopama. Zbog ovog razloga Jules je otišao da studira na pravnom fakultetu u Parizu. Godine 1856, na vjenčanju prijatelja, upoznao je Honorine de Viance, udovicu sa dvoje djece. Njih dvoje su se vjenčali 1857 godine. Verne je umro u Amienu u 1905 godini. Danas se Jules Verne cijeni kao jedan od najtalentovanijih pisaca naučne fikcije.

Broj komentara: 7: