Kroz pustinju i prašumu lektira za 6-razred

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU 
pisac: Henryk Sienkiewicz
Mjesto radnje:
Afrika , Egipat i Sudan te nekadašnjem zanzibaru
Vrijeme radnje: radnja s zbiva 1885.g
Tema: Otmica dvoje djece i povijest njihova mukotrpna puta kroz krajeve pune opasnosti
Kratak sadržaj:
Jednog dana, kad su očevi otišli na put, dođe Kamis i kaže djeci da su im očevi poručili neka s njim dođu za njima. Ali Kamis ih je prevario i odveo kod nekih ljudi koji su ih oteli i odveli Mahdiju. Na putovanju dok su prolazili kroz pustinju Stasio je pokušao pobjeći, ali su ga uhvatili. Kada su stigli do Mahdija, Stasio nije htio primiti njegovu vjeru, pa ih je on poslao na teški put, jer je mislio da će djeca umrijeti. Ali naprotiv, Stasio je ubio ljude koji su ih vodili i zajedno sa Nellom, Kalijem i Meom tražili su put kući. Dok u putovali kroz prašumu dogodile su im se razne stvari : Nella se razbolila, pripitomili su slona, susreli su gosp. Lindea koji im je dao kinina za Nellu i puno oružja. Doputovali su do Kalijevog sela i vodili rat protiv drugog plemena. Poslije tih događaja došli su u pustinju, nisu imali vode pa su svi gotovo umrli od žeđi, ali spasili su ih neki vojnici i odveli ih njihovim očevima. Nakon mnogo godina Nalla i Stasio su se vječali i sretno živjeli do kraja svog života.
Analiza likova:
Stasio-Hrabar- 14 godišnji dječak , poljak rođen u egipzu gdje mu otac radi, majka mu je rano umrla pa se otac brine o njemu,  umišljen, snalažljiv, voli Nellu, požrtvovan, brižan.
Nella-Mala-  plašljiva, voli cvijeće i životinje, svojom dobrotom pripitomljuje divljeg slona.
Dojam o djelu:Djelo mi se sviđa zato što ima puno svakojakih događaja i vrlo je zanimljivo.
Bilješke o piscu:Henryk Sienkiewicz, poljski pisac, 1846-1916. Proputovao je Europu, ali i Afriku i Ameriku pišući putopise ispunjene nestvarnim i stvarnim događajima. Poznat je po romanima Kroz pustinju i prašumu, Ognjem i mačem, Quo vadis? i dr. U romanu Kroz pustinju i prašumu ispričao je uzbudljivu priču o putovanju dvoje mladih kroz Afriku.

Broj komentara: 9: