Grga Čvarak lektira za 2-razred

Ratko Zvrko - Grga Čvarak
Kratak Sadaržaj:
Grga Čvarak je tanak i mršav dječak koji je istovremeno dobar i loš. On tako sve radi naopačke, iz praćke gađa mačke, skida lastina gnijezda, kokoši vuče za rep, a s djecom se stalno tuče, ali se isto tako spremno brine o bolesnoj majci, noću joj sprema limunade i daje ljekove, a i plače jer se mala Mila jako ogrebla po koljenu kad je pala u jarak.
Mjesto radnje: pjesama je Zelengaj, a pjesme govore o tipično razuzdanom dječaku po imenu Grga Čvarak, koji, kao i svaki dječak ima dobre i loše osobine. Temeljna ideja pjesama je da u svakome postoji dobro i zlo te da treba težiti dobru.
Ideja - U svakom čovjeku su dobre i loše osobine. Ne treba biti zločest i uništavati sve oko sebe, pogotovo prirodu i životinje.
Analiza glavnog lika - Grga Čvarak Mršav i tanak dječak koji ima dobre i loše osobine.
Dobre osobine - Bolesnoj majci nosi aspirine i limunadu. Jako se žalosti kad je mala Mila ogrebla koljeno i pala u jarak.
Loše osobine - Grga Čvarak iz praćke gađa mačke, skida lastina gnijezda, lako plane, vuče kokoši za rep, radi sve naopačke i uvijek je spreman za svađu i tučnjavu.
GRGA ČVARAK
Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
Zelengaju:
- Tko sve radi naopačke,
tko iz pračke gađa mačke,
tko preskače preko zida,
tko lastina gnijezda skida,
tko kokoši za rep vuče,
tko se s djecom stalno tuče,
spreman da u svađi plane
ko ugarak?

Odgovor će uvijek biti:
- Grga Čvarak.

Al' da pitaš u mom kraju,
Zelengaju,
isto tako :
- Tko je cijele noći skako
da bolesnoj majci dade
aspirine, limunade,
i da pitaš isto tako
tko je jako, jako plako
zato što se Mila mala
po koljenu ogrebala
kad je pala
čak u jarak?

Odgovor će uvijek biti
- Grga Čvarak.

Što je takav?
Tko bi znao?
Čas je dobar,
čas je zao,
čas bi svakom srce dao,
a čas bi se s vukom klao,
mršav, tanak ko suharak
- Grga Čvarak
O Piscu:
Ratko Zvrko je rođen 1920. godine u Dubrovniku. Već se kao srednjoškolac pokazao veoma kreativnim, za tadašnju tvornicu Union (danas Kraš) smislio je sligan Bilo kuda Kiki svuda. Bavi se boksom, 1945. godine bio je prvak Hrvatske.
Sport ga je uveo i u novinarstvo, počeo je pisati sportske izvještaje za Vjesnik, a kasnije i za Vjesnik u srijedu, Večernji list, Modru lastu... Zbirka pjesama Grga Čvarak prvi je outa objavljena 1967. godine, a od tada je postala jedna od najnakladnijih knjiga naše književnosti. Bio je prijatelj sa Dobrišom Cesarićem s kojim se dopisivao u stihovima.

Nema komentara:

Objavi komentar