Pustolovine Huckleberryja Finna lektira

Pustolovine Huckleberryja Finna
Pisac: Mark Twain
Vrsta djela: Roman
Tema: Doživljaji dječaka po imenu Huck Finn jednog ljeta putujući na splavu niz rijeku Mississippi.
Ideja: slobadan i nesputan život u suglasju s priprodom nasuprot krutim i strogim normama života u provincijskim gradovima amerike.
Mjesto radnje: Rijeka Mississippi, od gradića St. Petersbrga do područja nizvodno od ušća rijeke ohio u Mississippi.
Vrijeme radnje: Prije ameičkog građanskog rata koji je počeo 1861.

Kratak sadržaj djela:
Tom i Huck sastaju se Joeom harperom, Benom Rogersom, Tomom Barnesom i još nekolicinom dječaka koji su ih čekali u staroj kožari. Sišli su do rijeke i čamcem se odvezli do špilje, gdje su osovali razbojničku bandu nazvanu "Družina Toma Swyera". Sutra dan je gospođica Watson izgrdila Hucka jer mu je novo odjelo bilo zaprljano, to je Hcka rastužilo pa je odlučio da se neko vrijeme ponaša pristojno. Nakon mjesec dana razbojnikovanja igra je dječacima već pomalo dosadila. Prošla s tri četiri mjeseca i došla je zima. Hck se gotovo privikao na školu. Najtežem je još uvijek živjeti ukući i spavati na krevetu, zato bi se ponekad iskrao iz kuće i spavao u šumi pod vedrim nebom. Jednog jutra u svježem snijegu uočio je tragove oko kuće. Huck se preplašio da su to tragovi njegova oca. Otišao je do Jima koji je priricao udućnost iz klupka dlaka izvađenog iz četvrtog želuca jednog vola, ali Jim mu nije prorekao ništa određeno. Kad se vratio u svoju sobu, tamo ga je čekao otac.

Otac je bio ljut na Hucka što je naučio čitati i pisati te mu zabranio da više ide u školu. Oca je zapravo dovukla glasina da mu je sin postao bogat. Pokušao je izvući Huckov novac od sudca Tachera , ali mu ga ovaj nije htjeo dati. Otac nema mira, podnio je tužbu protiv sudca a Hucka je istukao nekoliko puta. Jednog dana oteo ga je i privezao na drugu obalu rijeke Mississippi u Ilinoisu. Ondje su hvatali ribe i ljenčarili oko dva mjeseca. Otac je premeno odlazio prodati ribu i kupiti rakiju od koje se toliko napio da je jedne večeri u kolibi ganjao Hucka isukanim nožem, Krajnje je vrijeme za bijeg pomislio je Hucke. Huck je kriomice od oca napravi čamac i kad je otac otišao u grad Huck je svoj čamac napunio stvarima . Ubio je divlju svinju puško i odvukao je do kolibe zatim u rijeku tako da ostane krvav trag, kako bi svako pomislio kako su ga napali razbojnici i ubili a tijelo bacili u rijeku. Ušao je u čamac i pstio da ga struja nosi do Jacksonova otoka . Prvu noć na otoku proveo je mirno. Kad se ujutro probudi vidio je skelu punu ljudi kako pucaju iz topa da bi se njgovo tijelo pojavilo na površini rijeke, kad se skela približila prepoznao je oca, sudca Tachera, Toma Sawyera i mnoge druge. Skela je otplovila nizvodno i više nije čuo pucnjeve. Na otoku je bio sam i bio je njegov gospodar. Ipak bio je zabrinut kad je našao ostake svježe logorske vatre i odlučio istražiti tko je to bio. Bio je presretan kad je otkrio da je to Jim, crnac gospođice Watson. Jim mu priznaje da je i on pobjegao jer ga je gospođica namjeravala prodati za 800 dolara. Na otoku su pronašli špilju i u njoj su smjetsili stvari. 

Hacku je bilo dosadno pa se jedne večeri preobukao u djevojčicu i otišao na obalu kod jedne gospođe koja se izbrbljala o svim događanjima u gradu. Tako je saznao da su za njegovu smrt osumnjičeni njegov otac koji nestao jedan dan posle njegova nestnka i da je raspisana nagrada za njegovo hvatanje 200 dolara, takođe za njegovu smrt osumnjičen je i crnac Jim i za njgovo hvatanje da je 300 dolara. Povjerila je Hucku da će njen muž baš te noći na Jacksonov otok u potrazi za bjeguncima. Čim se Huck vratio na otok probudio je Jima ukrcali su sve stvari na splav privezali za nj čamac i otisnuli se niz rijeku. Jim je n splavi naprvaio šator te su nekoliko dana plovili rijekom. jedne olujne noći naišli s na nasukani parobrod , Huck je insistirao da prošetaju po njemu. Kad su došli na parobrod čuju neke glasove i otkriju da su nabrodu trojica zabonika, jedan od njih je zavezan a druga dvojica se dogovaraju kako da ga ubiju jer ih je ucjenjivao pri podjeli plijena. Dogodila se nesreća njihov splav se odvezao i otišao niz rijeku, oni zatim kradi+u čamac od razbojnika i veslaju nizvodno da dostign svoj spla, ubrzo su ga stigli . Digla se oluja i Hucka je mučilo šta će biti s onom trojicom na olupini parobroda. U svitanje Jim i Hck sklonili su se na jedan otok. U čamcu imje ostao bogat razbojnički plijen s nasukanog broda. Bilo je tu pokrivača, odjeće, durbin, puno knjiga i tri kutije cigara. Plandovali su na otoku i pušili cigare dok je Huck čitao Jimu o kraljevima iz knjiga.

Planirali su u gradiću Cairu na otoku rijeke Ohio u mississippiu prodati splav i dalje parobrodom uz Ohio otploviti u slobodne države gdje crnci nisu robovi. Jedne noći presreo ih j ečamac s lovcima koji su hvatali odbjegle crnce, Huck ih je uspio odvratiti od nihovog šatora tako što je rakao da njegova otac leži unutra i da ima boginje. No čim je svanulo Jim i Huck shvate da su već pronašli Cairo i da se već nalaze nizvodno od grada. No izgubili su čamac i ostao im je samo splav, tako s nastavili plovidbu nizvodno. Jednog dana na splav primaju dvojicu čudaka, jedan se predstavljao kao svrgnuti kralj a drugi kao vojvoda. Postupno ova dva varalice zagospodare splavom. Jednom prigodom dok je Huck bio odsutan "Kralj" je prodao Jima nekom farmeru. Kad je Huck saznao odmah pojuri da pronađe Jiam, putem susretne jednog dječaka od kojeg saznaje da je na frami gospodina Phelsa. Naime gsopodin Phels je Tomov tetak i kad Huck stiže na farmu tamo ga oduševljeno dočekju misleći da je Tom Sawyer kojeg uparvo očekuju. Uskoro na farmu stiže i Tom ali da zaštiti Hucka predstavlja se kao Sid Sawyer svoj rođak. Tom i Huck zakljčuju da je Jim zatvoren u jednu drvenjaru. Neočekivano crnac ih je odveo do Jima . Sva su trojica vješto odglumili da se ne poznaju . Nastavili su povremeno psjećivati Jima , a Tom je u međuvremenu smišljao način kako da pobjegne. Jedne su večeri pokušali pobjeći sa Jimom ali za nima je krenula potjera i bjeg je propao. Tom je ranjen u nogu a Jima su ponovo uhvatili. Tek tad Tom priznaje da je gospođa Watson umrla a da je oporučno oslobodila Jima robstva. Tom je sve to zatajio iz želje za avanturom. Jima su rado oslobodili budući da je sada to legalno, a iz zahvalnosti što je njegovao ranjenog Toma još su ga i obilno nagradili. Huck takođe saznaje da je bogat jer je sudac Thacher uspio sačuvati njegov novac.  Nemora se više bojati ni oca jer je mrtav. To mu je otkrio Jim jer mrtvac u daščari na splavu kojeg Huck nije mogao ni pogledati bio je njegov otac. Tom je pak čim se oporavio predložio da krenu u nove avantre među indijance. Kad je Huck sznao da ga tekat Sally želiposvojiti i civilizirati zaključio je da će on morati prvi kidnuti među indijance.
Opis glavnih likova:
  • Huckllberry Finn: neobuzdan i pomalo buntovna duha, teško odgojiv, ali plemenit, ponekad zloban, ali osjećajan, vragolast i sumnjičav, spretan i dosjetljiv, ako je potrebno i mali lažljivac.
  • Crnac Jim: bjegnac iz ropstva, pošten, druželjubiv, praznovjeran i naivan.
  • Tom Sawyer: Huckov uzor i idol, odlikuje ga neobuzdana želja za vanaturomi bujna mašta.
  • Huckov otac : skitnica, nepopravljivi pijanac, nasilnik.

O piscu:

Mark Twain je rođen 30. novembra 1835. godine u gradiću Florida, država Missouri, samo oko 300 km udaljenom od indijanske teritorije.
Kada je imao 4 godine preselio se s roditeljima u Hannibal, Missouri, lučki gradić na Mississippiju sa oko 2000 stanovnika. 1847 je postao pomoćnik i učenik dvojice vlasnika štamparije u Hannibalu. Kasnije je promijenio nekoliko poslova, uglavnom u vezi sa štampom.

Godine 1862. postao je reporter i humorist u listu Territorial Enterprise u Virginia Cityju, Nevada 1863. počeo je potpisivati svoje članke i ostale tekstove pseudonimom Mark Twain .

Godine 1907. uručen mu je počasni doktorat univerziteta Oxford. Kada je umro ostavio je nezavršen autobiografski rad, koji je naknadno uredila i objavila 1924. godine njegova sekretarica Alberta Bigelow Paine.

Djela:
  • Pustolovine Toma Sawyera (1876)
  • Kraljević i prosjak (1882)
  • Život na Mississipiju (1883)
  • Pustolovine Huckleberry Finna (1884)
  • Yankee na dvoru kralja Arthura (1889)
  • Tajanstveni stranac (1905)

Broj komentara: 6: