Zvjezdangrad lektira 5-razred

Zvjezdangrad  
pisac: Željko Ivanković
Vrsta djela: Zbirka pripovjedaka,
Mjesto radnje: Zvjezdangrad, Vareš, u dolini željeza,
Vrijeme radnje: srednji vijek, zatim 1960 godina, suvremeno doba.
Tema: Postanak grada zvjezdangrada i doživljaji iz piščeva djetinjstva,
Ideja: Dobrota plemenitih ljudi može spasiti čitave gradove,

Kratak sadržaj:
Legenda o postanku Zvjezdangrada:
U vrijeme kad je harala kuga, brat Ivan povede svoju braću na dalek put, da pronađu novo mjesto za život gdje neće biti bolesti ni neprijatelja. Ivan je pratio najsjajniju zvijezdu sjevernjaču, i zbog njegovog zagledanja u zvijezde prozvaše ga Zvjezdan. U jednom šumovitom gorju Zvjezdan i njegova braća odlučiše sagraditi sebi dom u jednoj dolini. Tu je ostao najmlađi brat Ivan a ostali sagradiše sebi kuće nedaleko odatle. Zvjezdan je sebi sagradio kuću u srcu jeden planine ispod zvijezde sjevernjače.Tu j enastalo najprije selo koje prozvaše zvjezdangrad a posle Nikola Zvjezdanić je dao izgraditi i utvrdu. No zid sa južne strane se stalno rušio i on upita znalce što bi to moglo biti. Zvjezdanoznalac Abrozije mu reče kako u zid treba ugraditi najljepšu curu u selu. Nikola se uplaši jer je najljepša u selu bila njegova kćer Danica. Zato ne posluša Ambrozija, pa se njegova kćer posle skameni, pa se svi uplašiše za svoje kćeri. No, onda je Nikoli došla pastirica Zvjezdana i ponudila se da nju ugrade u zid. Tako i bi, možda su i po ovome dali gradu ime Zvjezdangrad. Jedino se znalo da i sad ispod južnog zida teče vrelo pod imenom Zvjezdanine suze.
  • Odlazak:
U Ivanovoj kući nestrpljivo čekajuIvana koji već duže vrijeme prikuplja dokumente za odlazak u njemačku. Njegovoj supruzi i djeci to je teško padalo. Otac je došao pijan i rekao im da će uskoro otići u njemačku. Članovi porodice živjeli su siromašno, a ljetovanje na moru bio je samo pusti san. Sutra dan majka je djeci rekla da će otac dolaziti kući za Božić i Uskrs. Tat je trebao otići vlakom za njemačku u petak. Majka i djeca su ga svečano ispratili. Djeca su kroz otvoren kućni  prozor mahali ocu u vlaku a i on njima. Kasnije su svi u kući plakali.
  • Dva oblačka:
U putovanja oblaka na istok dva oblačka zaljeli su da se igraju sa drugom djecom oblačićima. Molili su majku da ih pusti, i ona je dozvolila ali rekla im je da se čuvaju sunca i velikih tamnih oblaka. Djeca su se bezbrižno igrala, kad odjednom začuje se grmljavina. Otac oblak vrati se kući i rekao da morajud a se sele jer je tako odlučilo vijeće oblaka. Bka oblak bila je zabrinuta jer bi ovo moglo biti zadnje njihovo putovanjejer oblaci ne žive dugo. Djeca su bila tužna zbog bakine priče, ali ih je ona utješilakako će na sjeveru sresti oblake koji nose košare pune snijega na leđima.
  • Opis likova:
U priči kako je postao zvjezdangrad glavni lika je Nikola Zvjezdanić. On je mudar čovjek i brinuo se o svim stanovnicima zvjezdangrada. Nikola je imakćerku Danicu najljepšu djevojku u gradu.
 
Bilješke o piscu:
Željko Ivanković rođen je 1954. godine u Varešu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je zvršio u Visokom, a filozofski fakultet u Sarajevu. Piše poeziju, pripovjetke, eseje. Objavio je mnoge knjige za djecu. Za djecu je objavio dvije knjige pripovjedaka: "Zvjezdangrad", "Odrastanje".

Broj komentara: 18:

  1. more pomoci ali gdje da nadem i ostale price iz ove lektire

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema sporednih likova

    OdgovoriIzbriši
  3. Gdje je Dolinaželjeza?

    OdgovoriIzbriši
  4. stvarno bezobrazluk od stranice ,nema ama baš ničega

    OdgovoriIzbriši
  5. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nepismenost............

    OdgovoriIzbriši