Charlie i tvornica čokolade lektira 5-razred


CHARLIE I TVORNICA ČOKOLADE pisac: Roald Dahl
Vrsta djela:
dječiji roman
Tema: život siromašnog dječaka Charlie Bucketa i njegove obitelji
Pouka: i u suvremenom svijetu trebamo u nešto čvrsto vjerovati i držati se prastarih i temeljnih ljudske vrijednosti.
Mjesto radnje: neodređeno, charlijev dom, tvornica čokolade
Vrijeme radnje: bajkovito neodređena suvremenost
Opis likova:

Charlie Bucket - pristojan, ljubazan, srdačan, Pošten je, plemenit, uljudan, pametan, oštrouman, požrtvovan, pažljiv, obazriv, velikodušan, pun razumijevanja.
Djedica Joe - najstariji od četvoro djedova i baka, Bio je krhak i slab i preko dana govorio vrlo malo, nou jednom trenutku djedica Joe iznenada se mijenja.
Gospodin i gospođa Bucket -otac su i majka maloga dječaka Charlieja. Od svih sedmerostanovnika njihove drvenjare, jedini je g. Bucket zaposlen: u tvornici paste za zube po cio dan sjedina klupi i zavrće kapice na napunjene tube zubopaste.
August Gloop - prvi nalaznik zlatne ulaznice za tvornicu čokolade, proždrljivi dječak,otjelovljenost proždrljivosti. Opisan je kao devetogodišnji dječak, strahovito debeo tako da jeizgledao kao da ga je napumpala snažna pumpa.
Veruca Salt - nalaznica druge zlatne ulaznice, djevojčica koju su razmazili njezini nepametniroditelji, naviknuvši ju da uvijek dobije baš sve što poželi.
Gospođica Violeta Beaueregarde - djevojčica koja povazdan žvače žvaku, sretna je nalaznicatreće zlatne ulaznice.
Mike Telkač - nalaznik četvrte nagradne ulaznice, devetogodišnji je dječak koji samo gledateleviziju.
Willy VVonka - vlasnik tvornice čokolade, najveći izumitelj i proizvođač čokolade koji je ikada postojao. Na glavi je imao crni cilindar. Hlače su mu bile zagasito zelene. Rukavice su mu bile bisernosive. U jednoj ruci držao je štap za šetnju sa zlatnim vrhom. Lice mu je pokrivala mala, uredna, šiljasta, crna - kozja bradica. Njegove oči - oči su čudesno sjajne. Reklo bi se da sve vrijeme svjetlucaju i namiguju. Čitavo mu je lice zapravo bilo ozarenoradošću i smijehom.
Ooampa Loompasi - čovječuljci koji nisu bili veći od lutaka srednje veličine. Bilo ih je tamocijelo pleme, cijeli narod, koji je Willy Wonka prokrijumčario iz njihove postojbine Loomposlandije.
Kratak sadržaj:
Mali Charlie Bucket živio je u maloj drvenoj kući na rubu velegrada. S njim je živjelo šestoroodraslih: dvije bake, dva djeda, majka i otac. U obitelji je vladalo veliko siromaštvo jer samo jeCharliejev otac radio, a uskoro je i on izgubio taj loš posao te je uspio naći samo još lošiji - posaočistača snijega. Jedini krevet u kući koriste bake i djedovi a niti jedno od njih nije dvadeset godinaizlazilo iz kreveta. Nadomak Charlijeve kuće nalazila se je najveća tvornica čokolade na svijetu.Charlie koji je jako volio čokoladu usporavao je hod prolazeći pored ulaza u tvornicu kako bi štoduže uživao u njenom mirisu. Vlasnik tvornice, Willy Wonka, kojega su svi smatrali najboljim sla-stičarom i čokoladarom na svijetu, zatvorio je jednoga dana tvornicu i otpustio sve radnikeuvrijeđen što su njegovi konkurenti krali tajne proizvodnje njegovih slastica šaljući svoje špijune dase kod njega zaposle. Ali nakon nekog vremena ponovno je počeo izlaziti dim iz tvorničkogdimnjaka, a tvornica je počela proizvoditi sve fan-tastičnije i ukusnije čokolade i bombone.Međutim vrata tvornice ostala su zatvorena, nije bio zaposlen niti jedan radnik, a gospodina Wonkunitko nije susreo. Trajalo je to deset godina.
Bila je zima i Charlie i njegova obitelj su se smrzavali, njihova trošna kućica propuštala je vjetar i hladnoću na sve strane. Otac je dobio otkaz jer je tvornica zubne paste otišla u stečaj. Zarađivao ječisteći snijeg po ulicama. Obitelj je počela doslovno gladovati.
Charlijev djed Joe dao je Charliju svu svoju ušteđevinu od šest pe-nija da kupi još jednučokoladicu. Djed i Charlie su je zajedno otvorili, no nisu dobili zlatnu ulaznicu.

Onda je kupio još jednu i dogodilo se čudo: u njoj je bila zlatna ulaznica! Na ulaznici je pisalo da treba doći 1.veljače u pratnji jednog člana obitelji u deset sati ujutroispred Wonkine tvornice čokolade.Odlučili su da će sa Charlijem ići djed Joe. Charlie i djed bili su vrlo uzbuđeni i sretni. Ispredtvornice dočekao ih je Willy Wonka. Vodio ih je svojoj čudesnoj tvornici; bila je ogromna i vrlolijepa, ugodna i topla. Čokolada je tekla u potocima, prerađivala se u vodopadima, postojale suzasebne prostorije za proizvodnju svake vrste slastica. Saznali su tko radi u tvornici; bili su toOompa Loompasi, maleni patuljci iz daleke zemlje gdje su se mogli hraniti samo neukusnimgusjenicama. Willy Wonka je čitavo pleme Oompa Loompa-sa doveo u svoju tvornicu da rade, a onisu bili presretni jer su mogli jesti zrna kakaovca do mile volje. Bili su veseli i stalno su se smijali i pjevali pjesmice koje su sami smišljali. Kada su došli u prostoriju za proizvodnju žvake, WillyWonka im je pokazivao novu žvaku koju je tek izumio, ali još nije puštena u prodaju jer nijeusavršena. Pohlepna i nestrpljiva Violeta Beauregarde je, unatoč upozorenjima, isprobala žvaku inapuhnula se poput balona i poprimila ljubičastu boju. Uskoro su stigli u prostoriju u kojoj vje-verice ljušte orahe za pravljenje čokoladnih slastica s orasima. Razmažena Veruca rekla jeroditeljima:
Ja želim takvu dresiranu vjevericu!
Kada joj je Willy Wonka rekao da vjeverice nisu na prodaju, nadurila se i otvorila staklena vrata iza kojih su bile vjeverice. Vjeverice su nahrupile nanju i stale provjeravati je li šuplja kao što provjeravaju orahe. Odbacile su ju poput šupljeg oraha ucijev za otpatke. Kada su došli u čokoladnu televizijsku dvoranu, Willy Wonka im je pokazivao svojnovi izum: čokoladnu televiziju. Bila je to televizija putem koje bi se mogle slati čokoladice poputtelevizijske slike. Mike Telkač je bio lud za televizijom i odmah je želio biti poslan putemčokoladne televizije, iako mu je Willy Wonka govorio da izum još nije usavršen i neka to ne čini.Mike je svejedno to učinio i postao malen, malen poput ljudi na televizijskoj slici; tako malen dastane na dlai^. Na kraju su ostali samo Charlie i djed Joe. Willy Wonka im je rekao da je s ostalomdjecom sve u redu, da im se ništa strašno nije dogodilo. Objasnio im je daje on to sve organiziraoustvari da bi našao svog nasljednika, već je star i netko će jednoga dana naslijediti njegovutvocnicu. Willy je želio da to bude neko dijete koje će onnaučiti tajnama zanata. Izabrao je Charliea. Čitava Charlieva obitelj će se preseliti u tvornicučokolade; više im nikada neće biti hladno i nikada neće biti gladni. Charlievoj sreći nije bilo kraja!
Bilješke o piscu:
Roald Dahl rođen je 1916. godine u Walesu od roditelja Norvežana. Imao je vrlo uzbudljiv život: umladosti je radio u Africi kao djelatnik naftne kompanije, u Drugom svjetskom ratu bio jedobrovoljac u britanskom ratnom zrakoplovstvu, srušio se sa svojim zrakoplovom u Libijsku pustinju i jedva izvukao živu glavu uz osam operacija. Već prema njegovoj prvoj knjizi Walt Disneyželio je snimiti animirani film o gremlinima (zlim duhovima koji kvare avionske motore). Dahl jenapisao mnoštvo knjiga za djecu koje su prodane u milijunima primjeraka i u više navrataekranizirane (samo Charlie i tvornica čokolade
prodan je u 13 milijuna primjeraka i dva puta prenesen na filmsko platno). Dahl je jedan od najpopularnijih dječjih pisaca, ali i često osporavanzbog svog često grubog i pomalo ciničnog humora. Od Dahlovih knjiga u Hrvatskoj su prevedeniromani Vještice, Matilda i Charlie i tvornica čokolade. Roald Dahl umro je 1990.